Finansal Yönetim

E-Ticaret Firmaları Neden Yedek Finansal Planlama Yapmalılar?

Hem kısa hem de uzun vade açısından önemli olan yedek finansal planlama e-ticaret sitenizin gidişatını doğrudan etkiler. Beklenmedik anlarda firmanızda maddi bir olumsuzluk yaşandığında bunu en az zararla atlatmak için önceden hazırlıklı olmanız gerekir. Nakitlerinizi takip etmenize yardımcı olacak olan bu planlama sıkıntılı süreçlerinizi en az zararla geçirmenize yardımcı olur. Bu tür planlamalar yaparken nakit akışını takip etmek, stok yönetimi yapmak, ürün maliyetlerini hesaplamak, giderleri takip etmek ve vergi analizi gibi muhasebe taktiklerini uygularsanız elde edeceğiniz verim daha yüksek olacaktır.

Yedek Finansal Planlama

Bkz. **E-Ticarette Bütçe Planlaması Ne Demektir ve Nasıl Yapılır?

Yedek Finansal Planlamanın Avantajları Nelerdir?

Uzun vadede neler yaşayacağınızı öngörmeniz zor olacağından olumlu ya da olumsuz her türlü duruma karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Firma analizleri yapıp finansal öngörülerde bulunarak sizden bağımsız olarak gelişen olayları en az zararla atlatabilirsiniz. Gelecek dönemlerde karşınıza çıkacak durumlara hazırlıklı olmak adına yedek finansal planlama yapmanızda fayda vardır.

Firmanızı ve kendinizi güvende tutmanızı sağlayacak olan bu tür planlamalar sorun yaşadığınızda firmanıza nakit akışının kesilmemesini mümkün kılar. Sorunlar haricinde şirketi büyütmek için nakde gerek duyduğunuzda da önceden yaptığınız finansal planlamanın faydalarını görebilirsiniz.

Daima yatırımcılara güvenmek sizin için biraz zor olabilir. Kötü bir dönem geçirdiğinizde yatırımcılarınız şirketin potansiyelini kontrol etmek adına nakit sağlamayabilirler. Bu gibi durumlarda ayakta kalabilmek adına ve nakit akışını devamlı hale getirmek planlama ile mümkün olacaktır.

Planlama yapmanız firmanızı doğal afetlere karşı da hazırlıklı hale getirecektir. Özellikle kur dalgalanmaları, ekonomik krizler ve doğal afetler firmanızın maddi durumunu bir anda tam tersine çevirebilir. Yaşanan afetler ülke çapında büyük sorunlara yol açtığından hazırlıklı olmanız halinde firmanızın sıcak para akışı devam edecektir.

Bkz. **Bütçe Hazırlama Sürecinde Bilmeniz Gerekenler

Yedek Finansal Planlama

Yedek Finansal Planlama Nasıl Yapılır?

Doğru ve etkili bir yedek finansal planlama yapmak istiyorsanız aşama aşama ilerlemeniz gerekir. Bunlar şu şekildedir:

Mevcut giderlerinizi hesaplayın

Doğrudan planlamaya geçmeden önce şirketinize ait gider tablosunu oluşturmalısınız. Ürün stok ve kargo masrafları, depolama maliyeti, vergi ödemeleri gibi giderler ilerleyen süreçte sizin için ekstra bir mali yük oluşturabilir. Bu nedenle planlama yaparken gider kalemlerinizi de dikkate almalısınız.

Bkz. **ERP Nedir? | E-Ticaret Firmaları için ERP Önemi

Kıymetli Mal Varlıklarınızı Sigortalatın

Şirket için önemli olan ve kıymetli sayılan mal varlıkları için sigorta yaptırmayı ihmal etmeyin. Hırsızlık, doğal afet gibi olumsuz durumlar bu varlıkların değerinin kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle varlıklarınızı olumsuz etkileyecek durumlara karşı hazır olmalısınız.

Yedek Finansal Planlama

Uzun Dönem Öngörülebilir Giderlerinizi Hesaplayın

İlerleyen dönemlerde ek gider kalemleri görebilirsiniz. Mevcut ve tahmini giderlerinizi hesaplayarak gelir gider dengesini bu verilere göre kurmalısınız. Böylece maddi olarak zorluk çekmez, ihtiyaç duyduğunuz hallerde nakit akışınızı aksatmadan sağlayabilirsiniz.

Bkz. **Girişimcilerin Bilmesi Gereken Terimler

Güncel Finansal Durumunuzu Değerlendirin

Mevcut finansal durumunuzu gözden geçirerek ne kadar miktarda bütçe planlaması yapmanız gerektiğini görebilirsiniz. Öncelikli hedefiniz finansal durumunuzu güvence altına almak olmalıdır. Bunu sağladıktan sonra yedek finansal planlama çalışmalarına ağırlık verebilirsiniz.

Yedek Finansal Planlama

Kârlılık Analizi Yapın

Hem nakit olarak hem de şirket kârından pay ayırmanız yedek finansal planlamanın olmazsa olmazları arasında yer alır. Bunu doğru yapabilmek adına şirkete ait aylık ve yıllık kârlılık oranlarını hesaplamalısınız. Elde edeceğiniz rakamların bir bölümünü finansal plana aktarabilirsiniz.

Plan Oluşturun

Finansal planlama yaparken dağınık çalışmak yerine bir plana sadık kalmalısınız. Önce şirket giderlerini ve kârlılık oranlarını hesaplamaları, elde ettiğiniz verilere göre yedek planlamaya geçmelisiniz. Burada miktardan ziyade bunun için bir çaba sarf etmeniz önemlidir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm tutarlar ileride işinize yarayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X