E-Ticaret

ERP Nedir? | E-Ticaret Firmaları için ERP Önemi

Açılımı Enterprise Resource Planning olan ERP kısaltması, Türkçe anlamıyla Kurumsal Kaynak Planlama olarak tanımlanır. Bir e-ticaret firması veya kuruma ait tüm verilerin, çalışmaların ve öngörülerin tek bir elde toplanmasını sağlar. ERP nedir için daha iyi bir tanımlama yapacak olursak, e-ticaret siteniz ve markanız hakkında yazılımsal ve donanımsal tüm parçaların birbiriyle entegre olması ve bütünleşmesi için önem taşır.

Birleştirilmiş veritabanı üzerinde elde ettiği verileri depolayan bu sistem, çok amaçlı kullanıma sahiptir. Üretim yapan veya sadece ürün satışı gerçekleştiren e-ticaret siteleri için gerekli ürün, malzeme, işgücü ve üretim araçları takibini yapmayı ve bu parçaların nitelikli kullanılmasını sağlar. Kolay kullanımı ve işlevsel özelliğiyle bir e-ticaret sitesinde yer alan tüm veri ve yapılması gereken işlerin yönetimini hızlandırır. Farklı kaynakları birleştirerek, nasıl daha verimli kullanılacağı hakkında bilgi edinimi sunar. 

İlk olarak üretim alt yapısında adı duyulan kurumsal kaynak planlaması, günümüzde her türlü işletmede kullanılmaktadır. E-ticaret siteleri veya gönüllü kuruluşlar da dahil olmak üzere birden fazla alanda rol almaktadır. Yazılım ürünü olarak karşımıza çıkan ERP, iki veya daha fazla özellik barındırabilir. Özel bir amaca yönelik kullanılabileceği gibi çok amaçlı yönetim paneline uyumludur. Bu sayede ERP yazılım paketleri ile tüm iş yönetimini tek bir ürünle yapabilir duruma gelirsiniz. 

E-Ticaret Sitelerinde ERP Programları Kullanımı

ERP nedir, sorusu e-ticarette daha da önemli olmaktadır. ERP programları, ürün takibinde karşılaşılaşılan uyumsuz verilerin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Tek bir veritabanından yönetilen bu sistemle e-ticaret siteleri için rapor alma ve değerlendirme süreçleri çok daha kolay olmaktadır. Üretim, satış, müşteri portföyü, ürün takibi, stok yönetimi gibi birbiriyle alakalı ancak farklı kulvarlarda görülen bu parçaları, ERP üzerinden takip edebilirsiniz. 

İhtiyaçlarınıza yönelik kendi ERP paketinizi oluşturabilir, farklı yazılımlarla destekleyebilirsiniz. Kurumsal kaynak planlama ile e-ticaret sitenize özel bir çalışma prensibi yaratarak, minimum maliyetle e-ticaret sitenizin kazancını artıracak çözümler bulabilirsiniz. Fiziksel-makine kaynakları, insan kaynakları ve finansal kaynakların bir araya geldiği ERP ile faturalandırmadan ürün kontrollerine kadar farklı aşamalarda takip sağlayabilirsiniz. 

E-Ticaret Sitelerinde ERP Kullanımının Getirileri

Hız ve geniş kitle kontrolü sunan bu sistemler, hem tasarruf hem de verimlilik kazandırır. E-ticaret sitenizde iş ağı kontrolünü ortak bir veritabanından yürütmenize imkan verir.

ERP sayesinde yönetimi kolaylaşacak olan uygulamalar arasında;

  • Finans takibi, 
  • Üretim takibi,
  • Stok takibi 
  • Sevkiyat takibi
  • Kargo süreci takibi
  • Ürün kategori takibi
  • Ürün senkronizasyon takibi
  • Muhasebe entegrasyonu takibi
  • Malzeme takibi,
  • Bütçe planlaması,
  • Dış ticaret yönetimi,
  • İş zekası / Yapay zeka entegrasyonları,
  • Satış sonrası hizmet takibi,
  • Müşteri memnuniyeti 

takibi gibi birçok unsur yer alır.

Ayrıca insan kaynakları yönetimi, tedarik zinciri takibi, proje tasarım ve takibi konusunda da ERP yazılımlarından destek alınabilir.

** Denemelerden Yararlanan Strateji Growth Hacking

E-Ticaret Siteniz ERP Kullanmanızı Gerektiren 4 Neden

ERP programları site içindeki tüm verileri takip etmeyi sağlayan yazılım ve veri içerikleri barındırır. Bu içeriklerin alt başlıkları ve ne işe yaradıklarını incelediğimizde neden ERP kullanmak gerektiğini de görmüş olacağız.

1. Finans Entegrasyonları için ERP

E-ticaret sitenizde yaptığınız satışlar için kâr tablosu değerlendirmesi yapmak istemez misiniz? Bu aşamada sadece kâra bakmak yeterli olmayacağı için yapılan harcama, ciro ve sermaye oranlarını takip edebileceğiniz ERP yazılımı işinizi kolaylaştırır.

** E-Ticaret Sitesinde Ürün Satışlarını Artıracak Yöntemler

2. Müşteri Sipariş Entegrasyonu için ERP

Müşterilerin ürün incelemeleri, sipariş verdikleri ve ürünü teslim aldıkları süreci tek bir elden takip ederek verimlilik sağlayabilirsiniz. Üretim, tedarik ve ürün stoğu takibini de kolaylaştıran bu entegrasyon sayesinde kesintisiz hizmet sunabilirsiniz. 

** Tedarikçi Firma Nedir, Nasıl Bulunur?

3. Üretim Entegrasyonu için ERP

Üretim yapan bir firmanız varsa ürün malzemelerini ve üretim sürecini tek elden kontrol edebilir, imalat şablonu çizerek zaman planlaması yapabilirsiniz. 

4. Ürün Stok Entegrasyonu için ERP

Depo kontrolü, ürün tedariği, satış miktarı ve ürün faydası olarak değerlendirebileceğiniz bu süreçte; bir üründen stokta ne kadar var, hangi SKU kodu ile tanımlanmış, ne kadar satılmış, talep oranı vb. gibi kâr oranlarını doğrudan etkileyen verilere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X