E-Ticaret

Fraud Nedir ve E-Ticaretteki Önemi

Fraud; günümüzde hızla yaygınlaşan online ticarette sahtecilik yönetimi olarak kullanılmaktadır. Türkçe kelime anlamı sahtecilik olan Fraud’un temelinde haksız kazanç elde etme vardır. Kişilerin kredi kartı ve kişisel bilgilerini ele geçiren 3. şahıslar, bu bilgileri e-ticaret sitelerini ve kullanıcılarını dolandırmak için kullanmaktadır.

E-ticarette uygulanan Fraud, yani sahtecilik yönteminde, 3. şahıslar başka kişilere ait kart ve banka bilgileriyle offline veya online platformlarda alışveriş yapmaktadır. Ödeme işleminden haberdar olmayan kart sahipleri ve alışverişin yapıldığı e-ticaret sitesi ise mağduriyet yaşayan taraflar olmaktadır. 

İnternet kullanımın artması ve dolayısıyla fiziki alışverişlerin online mecralara taşınması sahtecilik olaylarıyla sıklıkla karşılaşılması durumunu doğurdu. Ancak doğru e-ticaret sitesi yazılımı, ödeme seçenekleri ve SSL sertifikası kullanımı Fraud kontrolü yapmayı mümkün kılmaktadır.

Fraud Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır?

Geliştirilen güvenli ödeme sistemleri sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarını azaltmada etkili oldu. Fakat buna rağmen bazı sistem açıklarından faydalanan 3. şahıslar Fraud faaliyetlerini devam ettirme çabasındadır. 

E-ticaret sitenizde olası dolandırıcılık durumlarına mahal vermemek adına uygulamanız gereken adımlar bulunmaktadır. Bu sayede hem firma bilinirliği ve güvenilirliği adına ilerleme kaydeder hem de e-ticaret sitenizin ve kullanıcıların maddi kayıp yaşama ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.

Fraud Kontrolünde Kullanılan Başlıca Yöntemler

Web sitenizin güvenilirliği ve müşteri memnuniyeti için uygulamanız gereken Fraud kontrolü adımlarını incelemeye başlayım.

CVV ve CVC2 güvenlik kodları: 

Banka ve kredi kartların arkasında 3 haneli CVV ve CVC2 güvenlik kodları bulunur. Bu kodlar yapılacak online alışverişlerde güvenlik sorgulama adımları olarak karşımıza çıkar. Banka veya kredi kartları fiziki olarak 3. şahısların eline geçmediği sürece güvenlik kodlarıyla Fraud kontrolü yapılabilir.

Alışveriş Tutarı İncelemesi:

Kart kullanımlarında ortalama harcama tutarları belirlenebilir. Ortalama tutarın üzerinde bir alışverişle karşılaşılması durumunda ise kart sahibine şifre veya mesaj bildirimi gönderilerek herhangi bir dolandırıcılık durumdan anında haberdar olması sağlanır.

Kart ve Kişisel Bilgilerin Takibi:

Dolandırıcılık durumunda, direkt olarak kart veya kişisel bilgilere ulaşılamadığı takdirde deneme yapılarak online alışveriş işlemi gerçekleştirilmeye çalışılır. Eğer birden fazla hatalı giriş bildirimi ile karşılaşılırsa güvenlik tedbiri olarak alışveriş kısıtlaması uygulanabilir.

Olağanın Üstünde Ürün/Hizmet Alışverişi:

E-ticaret sitenize ortalama sayısının üzerinde alışveriş isteği geldiğinde, kart sahibinin aranması ve işlem konusunda teyit alınması önemlidir. Bu sayede hem kullanıcının siteye olan güveni artırılır hem de herhangi bir sahtecilik denemesi durumunun önüne geçilebilir.

E-Ticarette Sahtecilikle En Sık Karşılaşan Sektörler

E-ticaret farklı kulvarda etki göstermektedir. Farklı ürün ya da hizmet çeşitliliğinin bulunduğu ve birebir işlem yapılmayan online mecrada, dolandırıcılık olayların en sık yaşandığı sektörler ise;

  • Bilet satışı yapan web siteleri (Turizm firmaları, Spor müsabakaları, Organizasyonlar)
  • Uygulama İndirme Mağazaları (Facebook, iTunes, Google Play)
  • GSM siteleri (TL yükleme vb.)
  • Elektronik ürün satışı yapan web siteleri (Bilgisayar, cep telefonu)
  • Giyim ve aksesuar online alışveriş siteleri

olmaktadır.

CNP Sahtecilikleri Nasıl Önlenir?

E-ticaret sitenizde dolandırıcılığın önüne geçmek için güçlü bir Fraud önleme yazılımı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu konuda uzman bir ekiple çalışmanız da mümkündür. Kurum içi yazılımın yanı sıra profesyonel Fraud kontrol hizmeti veren şirketlerden de gerekli yazılım hizmetini temin edebilirsiniz. Kurum dışı firmaların en büyük faydası sürekli güncellenen sisteme sahip olmaları ile daha etkili bir prosedür uygulayabilmesidir. 

E-Ticaret Sitesinde Olası Sahteciliği Belirleme

Sitenize gelen herhangi bir siparişin sahte olması ihtimalini birkaç adıma dikkat ederek anlayabilirsiniz:

  • Banka tarafından verilen riskli cevap kodları
  • Sipariş aşamasında uyumsuz tutarların görülmesi 
  • Kullanılan kart sayısı
  • IP adresi ve saat dilimi uyuşmazlığı
  • Teslimat adresi değişikliği
  • İsim bilgisi farklılığı
  • E-posta adresi değişikliği

Fraud Kontrolü Kullanımının Faydaları

Türkiye’de bankadan bankaya farklılık göstermesine karşın ortalama Fraud standardı 10.000’de 2’dir. American Express, Mastercard, Visa gibi lisansör kuruluşlar tarafından belirlenen sınırlı Fraud ile karşılaşma sayısının üzerine çıkmanız durumunda ise e-ticaret sitenizin kapatılması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 

Fraud kontrolü kullanmak finansal kayıp yaşamamak ve marka itibarının korunması açısından önem arz etmektedir. Bulunduğunuz sektörde daimi olmak, maddi ve manevi yönden ilerleme kaydetmek istiyorsanız ödeme sistemlerinde etkili kontrol araçlarını kullanarak fayda sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X