E-Ticaret

Yapay Zeka ve E-Ticaret

Yapay zekanın etkilerini, her sektörde olduğu gibi e-ticaret sitelerinde de görüyoruz. Tarihsel sürecine baktığımızda ilk yapay zeka araştırmaları 1959 yılına uzanıyor. Asıl önem kazandığı tarih ise MNIST veri seti üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde 1994 yılıdır. Haberleşme sektörü, tıp, savunma sanayi, günlük hayat, görüntü ve veri aktarımı gibi sektörel ve kişisel yapılandırmalarda yapay zekanın birçok getirisi olduğunu biliyoruz. Peki e-ticarette yapay zeka hakkında neler biliyoruz?

Yapay zeka nedir, sorusuyla başlayalım. Yaşam standartlarını iyileştirmek, işleri kolaylaştırmak ve basitleştirmek adına kullanılan sistemsel veri bütünlüğü olarak tanımlayabiliriz. Fakat sadece bu açıklamalarla sınırlı kalmayan Artificial Intelligence (AI) yani Yapay Zeka, geleceği tüm sektörlere ve insanlara ulaştırmaktadır. 

E-ticarette yapay zekaya geldiğimizde; web sitesini daha hızlı, aktif ve kullanışlı yapan uygulamaları görüyoruz. İster WordPress ister özel yazılım bir site kullanın, bazı eklentiler ve veri analizlerine ihtiyacınız olacak ve yapay zekayla tanışacaksınız. 

** E-Ticarette En Çok Karşılaşılan 7 Hata

** E-Ticaret Sitesi Kurmak | Online Mağaza Açmak için Gerekenler

Yapay Zekanın E-Ticaretteki Yeri

Daha önce bu alanda araştırma yaptıysanız yapay zeka ve makine öğrenimi başlıklarıyla tanışmışsınızdır. İnsan eliyle yapılabilecek adımlara karar veren yapay zeka ve kendi verilerini toplayarak en iyi sonucu ortaya koyan makine öğrenimi kavramları, algoritmalar sayesinde daha nesnel ve kişisel bir sürece ulaştırmaktadır. Veri bilimi, derin öğrenme, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojik gelişmelerle e-ticaret alışveriş deneyimlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Böylece sitenize gelen her bir müşteri için veri akışı sağlanarak ürün satın alma sayısının artırılması amaçlanmaktadır. 

** Bilinmesi Gereken 2019 E-Ticaret İstatistikleri

2019 yılında Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından İTÜ Teknokent’te yapılan yapay zeka ve e-ticaret konferansında, kişiselleştirilmiş ürün sunumu ve alışveriş deneyimleri ile yapay zekanın e-ticaretteki önemi ele alındı. E-ticaret ve yapay zeka entegresi hakkında birçok konunun anlatıldığı sunumda, kullanıcıların aradıkları ürünü daha hızlı bulması ve ilgi alanlarıyla en alakalı içeriklere ulaşması adına yapılan düzenlemelerden bahsedildi. Yapay zeka altyapılı e-ticaret sitelerinde resimle ürün bulma, akıllı arama, geçmiş verileri kullanma ve elde edilen verilerle ürün önerileri sunma gibi özelliklere yer verildi. Tüm bu başlıkları özetleyecek olursak, yapay zekanın hem kullanıcının dikkati çekmek hem de karar verme sürecini hızlandırarak alışveriş deneyimine olumlu etki kazandırdığını anlıyoruz.

** Tek Ürün E-Ticaret Sitesi Alışveriş Rehberi

Yapay Zekayla Alışveriş Deneyiminin Kişiselleştirilmesi ve Faydası

Google arama motorundan aşina olduğumuz “Bunu mu demek istediniz?” sorusu e-ticaret sitelerinde de yer buluyor. Örneğin, bir ürün duydunuz ama tam adını bilmiyorsunuz. Yapay zeka özelliği olan bir web sitesi, size aradığınız cevabı bulur. Tarayıcılar üzerinde farklı sitelerde gezindiniz ürün araştırması yaptınız ve fiyatları araştırdınız; yine yapay zeka verileri en uygun fiyatlı satıcıyı farklı kanallar aracılığıyla size gösterir. Bu kanal bir reklam içeriği, email veya sosyal medya içeriği olabilir. Hatta hiç görmediğiniz ancak sizin için daha avantajlı olacak ürünleri dahi bulmanızı sağlar. 

** Google Arama Motorunda Üst Sıralarda Çıkmanızı Sağlayacak İpuçları

Yapay Zekanın E-Ticaret Firmalarına Etkisi

E-ticaret firmaları, satış kanallarını artırmak ve kullanıcı sayısını artırmak için birçok pazarlama stratejisine ihtiyaç duyar. Bu stratejilerinin etkili olması için sitenizin doğru verileri sunması gerekir. Verilere ulaşmak için de yapay zeka teknolojisinden faydalanmalısınız. 

Yapay zeka verileri:

  • Sitenize gelen kullanıcıların hangi ürünleri satın aldığını ve incelediğini gösterir.
  • Otomatik iletişim kanallarıyla anında geri dönüş sağlar.
  • Kullanıcı deneyimlerini kategorize ederek hedef kitle analizi sunar.
  • Gerçek alıcılarla buluşacağınız platformları ve içerikleri gösterir.

E-Ticaret Siteniz için Yapay Zeka Bütçesi Ayırın!

Sitenizde özelleştirilmesi ve iyileştirilmesi gereken sayfaları belirleyerek e-ticarette yapay zeka deneyimini artırmanız mümkün. Chatbot, sosyal medya pazarlaması, ürün karşılaştırma özelliği gibi farklı uygulamaları sitenize tanımlamak için ücretli ve ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz. Kullanıcı verilerini takip edebileceğiniz Google araçlarını kullanabilir; Search Console, Google Analytics, Ahrefs verileriyle site şemanızı gözlemleyebilirsiniz. 

** Pazarlama Bütçesinden En İyi Şekilde Yararlanmanın 6 Yolu

** Bütçe ve Stok Yönetimi

Yapay zeka hakkındaki gelişmeleri turkiye.ai/etkinlikler/trai-meet-up/ sayfasında sunulan etkinliklerle takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X