E-Ticarette 7 hata nedir? E-ticaret sitelerinin satış yapabilmesi için arama motorlarında öne çıkması ve farklı yayın ağları üzerinden kullanıcılara ulaşması gerekir. Siz de online mağaza sahibiyseniz ve büyümeye odaklıysanız birkaç planlamadan sonra daha verimli bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Böylece potansiyel müşterilerinize hızla ulaşır ve kendinize yeni pazar yerleri bulursunuz.
Özellikle fiziki mağazadan online mağazacılığa geçen veya her ikisine de sahip küçük şirketlere baktığımızda, sektörde daha geri planda kaldıklarını görüyoruz. Çoğu zaman bunun nedeni; SEO ve SEM çalışmalarındaki eksiklikler, kampanya yapmamak, marka imajı oluşturmamak vb. etkenler oluyor. Sadece yeni bir site kurmak ve oturup kullanıcıların size gelmesini beklemek yeterli değildir. Eğer gerçekten işleri büyütmek ve adınızı duyurmak istiyorsanız bu yazıyı okumalısınız!
E-Ticarette Yapılan Yanlışlar
E-ticaret sitesinde olması gereken temel nitelikler vardır. Ancak bazı işletmeler ya bunlardan habersiz ya da yanlış adımları kullanıyor. Daha önce paylaştığımız 2019 e-ticaret istatistiklerini incelediğimizde internet kullanıcı sayısında büyük bir artış görüyoruz. 2020 yılında yaşanan pandemi ve bunun etkisiyle bu sayının daha da arttığı öngörülüyor. Önümüzdeki dönemi değerlendirecek olursak, online alışveriş kolaylığını daha da benimseyen müşteri kitlesi ile karşı karşıyayız. Peki bu kitleyi sitenize çekmek ve bir sitenin popülaritesinin artması için hangi niteliklere sahip olması gerekir?
- Öncelikle oldukça kolay çözümleri olan ve sık yapılan hataları gözden geçirelim:
- Yerel SEO Çalışmalarına Önem Vermemek
- Site Tasarımı ve Mobil Uyumluluk Yetersizliği
- Kullanıcı Yorumlarına Odaklanmamak
- Online, Fiziki ve Mobil Site Yönetimi Bağlantısını Sağlayamamak
- Müşterilerle İletişim Kurmamak
- Kampanya ve Fırsat Sunmamak
- Marka İmajı Oluşturmamak
Şimdi bu hataları ayrıntılı olarak ele alalım, nasıl düzeltebileceğimize odaklanalım.
1. Yerel SEO Çalışmalarına Önem Vermemek
İnternet kullanıcıları herhangi bir firma veya ürün ararken arama motorlarını kullanıyor. SEO çalışmaları bu arama sonuçlarında öne çıkmanızı ve kullanıcıların sizi bulmasını sağlıyor. Yerel SEO çalışmaları ise daha özerk bir durumu ifade ediyor ve bulunduğunuz konumdaki potansiyel müşterileri kendinize çekmenizi sağlıyor.
- Örneğin;
Ankara Beypazarı Güveci
Alanya’nın Ünlü Restoranları
Hint Kıyafetleri Nereden Alınır İstanbul
1.1. Yerel SEO’yu Geliştirmek için Ne Yapmalı?
Web Sitenize Google Haritası Ekleyin: Google Map yani Google Harita özelliğini Google Plus’a bağlayarak adres, konum, firma bilgileri gibi kullanıcıların dikkatini çeken verileri sunun.
Google My Business: Potansiyel müşterilerinize ulaşmak ve onları şirketinizle buluşturmak için adres, telefon ve isim bilgilerinizi Google My Business’a girerek işletmenizi doğrulayın. Google Map ile bağlantı kurarak kullanıcıların size ulaşmasını hızlandırın.
Yerel Anahtar Kelimeleri Kullanarak Meta Etiketleri ve Sayfa içeriklerinizi Optimize Edin: Paylaşacağınız her bir içeriğinin başlık ve meta etiketlerinde Yerel SEO çalışmalarına yer verin. Şehir, bölge, kıta gibi etiketleri kullanarak arama sonuçlarında öne çıkmayı ve tıklanma sayısını artırmayı hedefleyin.
Online İletişim Bilgilerinizi Doğru ve Net Sunun: Google My Business, sosyal medya platformları, Google Harita veya web sitesinde yer alan iletişim ve firma bilgileriniz aynı olmasına dikkat edin. Hem güven hem de ulaşılabilirlik açısından kullanıcı memnuniyeti kazanın.
2. Site Tasarımı ve Mobil Uyumluluk Yetersizliği
İnternet kullanıcı sayısı arttıkça talepler de artıyor. Site hızı, site tasarımı, responsive tasarım, mobilite ve anında geri dönüş gibi birçok özellik, müşterilerin ilgisini çekiyor. Google verilerinde de yer alan bilgiler ışığında, bir kullanıcının sitenize daha çok gelmesi ve web sitenizden alışveriş yapması için mobil uyumluluk çok önemli.
İnternet kullanıcılarının çoğu akıllı telefon veya tabletler aracılığıyla ürün incelemesi yapıyor. Buna bağlı olarak sitenizin mobil uyumlu olması ve maksimum site hızı değerlerini sunması daha fazla geri dönüşüm almanızı sağlıyor. Yüklenme hızındaki gecikmeler ise sayfa terk etme oranlarında artışa neden oluyor. Kullanıcılarınızı kaybetmemek için Google’ın sunduğu Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) eklentisini kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics ile günlük site hızı verilerini kontrol edebilir ve herhangi bir yavaşlama durumunda anında müdahale edebilirsiniz.
3. Kullanıcı Yorumlarına Odaklanmamak
Kullanıcı yorumları, potansiyel müşterilerin ürün satın alma eylemlerini etkiler. Kullanıcıların ortalama %82’si daha önce ürünü satın alan ve hakkında bir fikri olan kullanıcıların yorumlarına göz atarak alışveriş yapar. Hem SEO çalışmaları hem de güvenilirlik açısından önemli bir pay sahibi olan kullanıcı yorumları için müşterilerinizi teşvik edecek çalışmalar, kampanyalar dahi yapabilirsiniz.
4. Online, Fiziki ve Mobil Site Yönetimi Bağlantısını Sağlayamamak
Ürün satışları ve stok takibi yapmak hem siz hem de kullanıcılarınız için fayda sağlar. Ve bu takibi tüm satış kanallarınız için gerçekleştirmeli stok kodu (SKU) kullanarak bütçe ve stok yönetiminde etkili çalışmalara yapmalısınız.
5. Müşterilerle İletişim Kurmamak
E-ticarette büyümek istiyorsanız hedef kitlenizi doğru analiz etmelisiniz. Hangi kanalları, sosyal ağları kullandıklarını incelemeli ve bunlar aracılığıyla potansiyel müşterilerinize ulaşmalısınız. Kullanıcıların dikkatini çekmek adına kampanya ve fırsatlar sunarak, sektördeki varlığınızı kanıtlamalısınız.
6. Kampanya ve Fırsat Sunmamak
Kampanya ve fırsatlar kullanıcıları için daima cezbedici olmuştur. İndirim kuponları, email pazarlama stratejileri, sosyal medya kampanyaları, video içerikler ve daha birçok pazarlama yöntemi ile takipçilerinizi müşteriye dönüştürebilirsiniz. Eğer ürün fiyatlarını sabit tutarak ilgi çekmek istiyorsanız Sabit Fiyatlarla Satışlarınızı Artırın! | İndirimsiz Satış Taktikleri içeriğimize göz atabilirsiniz.
7. Marka İmajı Oluşturmamak
Marka bilinirliği ve marka imajı, direkt kullanıcı sayısını artırmada etkilidir. Herhangi bir kanal veya rakip firmaya bakmadan size gelecek müşterilere sahip olmanızı sağlar. Ancak bunun oluşması için sosyal ağlarda aktif rol oynamalı, farklı reklam türlerini incelemeli ve markanıza en uygun olanı seçerek çalışmalara başlamalısınız.