E-Ticaret

Bilinmesi Gereken 2019 E-Ticaret İstatistikleri

Türkiye’de e-ticaret istatistikleri 2019 verilerine baktığımızda, online alışveriş sektörünün hızlı büyüme evresinde olduğunu görüyoruz. Küresel ve beşeri ekonomi akışının artmasına imkan veren e-ticaret sektöründe ürün veya hizmet seçiminiz bu pazardan alacağınız payı büyük oranda etkiliyor. Siz de online alışveriş istatistiklerindeki en güncel durumu takip etmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Kullanılan Araç Türlerine göre İstatistikler

E-ticaret Türk kullanıcı verilerine göre; kullanıcılar günde ortalama 6-8 saatini internet ortamında geçiriyor. Online alışveriş aracılığıyla ürün veya hizmet satın alan kullanıcıların çoğunluğu cep telefonunu tercih ediyor. Ayrıca kullanıcılar; promosyon, indirim ve kampanyaların alışveriş yapma isteğini artırdığını vurguluyor. Sosyal medya platformları ile bağlantılı olan e-ticaret sitelerinin kolay kullanım imkanı sunması da online alışverişte teşvik edici unsur olarak görülüyor. 

Kullanıcıların E-ticaret Aracılığıyla Alışveriş Yapmasındaki Pozitif Etkenler

Alışverişte online alışveriş sitelerini tercih edenlerin en büyük teşviği, fiyatların fiziki mağazalara nazaran çok daha uygun olmasıdır. Ayrıca mağaza gezmek için vakit bulamayanlar ya da aradıkları ürünü çevredeki mağazalarda bulamayanlar da online alışverişin daha pratik olduğunu gündeme getiriyor.

Kullanıcıların Online Alışverişte Karşılaştığı Negatif Etkenler

Online alışverişe negatif etki yapan durumlar arasında ise fiyat, fiziki ürün seçme isteği, ödeme sistemlerindeki hatalar ve satın alma esnasında doldurulması gereken formlar yer alıyor.

2019 Yılında En Çok Satın Alınan Ürünler Nelerdir?

2019 e-ticaret istatistiklerine göre en çok satın alınan ürünler arasında giyim ürünleri, ayakkabı, teknolojik ürünler, elektrikli ev aletleri, kişisel bakım ürünleri ve hobi ürünleri bulunuyor.

Cinsiyete Göre 2019 Yılı E-Ticaret Verileri

Kadın ve erkek kullanıcıların e-ticaret sitelerinden satın aldığı ürünler ihtiyaçlar ve ilgi alanları doğrultusunda değişkenlik gösteriyor.

E-Ticarete Yeni Başlayanlar için 4 Önemli Adım

Pazar payından büyük bir dilim almak istiyorsanız, e-ticaret sitenizin panel kullanımı, hızı, mobil uyumluluğu, alışveriş butonları, ürün görselleri ve arayüzde kullanılan renk seçimlerine kadar her bir adıma özen göstermelisiniz. Karmaşıklıktan uzak bir site görünümü ve ayrıntılı ürün bilgilerinin yer alması, yine kullanıcı beklentileri arasında bulunuyor.

E-ticarete başlamak istiyorum, diyorsanız ancak; nereden başlayacağınızı bilmiyor ya da e-ticarette büyük firmalarla rekabet etme konusunda endişe duyuyorsanız, e-ticaret mağazaları istatistiklerini inceleyebilirsiniz. 

İstatistiklere göre E-Ticaret Sitesinde Mobil Uyumluluğun Önemi

E-ticaret mağazanızı yeni kurduysanız ya da henüz online alışveriş sitesi kurmak istiyorsanız, mobil uyumlu site kurmaya önem vermelisiniz. Yakın geleceğe baktığımızda özellikle küçük perakende gruplarının, büyük pazarlara nazaran ortalama %30 oranında daha fazla mobil dönüşüm alacağı ve satışlarını artıracağı düşünülüyor. Çünkü, 2019 e-ticaret satışları, dünya çapında perakende satış oranının ortalama %14,2’sini oluşturuyor. 1,92 milyar kişinin dijital alıcı olarak yer aldığı günümüzde, online alışveriş sisteminin 2020 yılına yaklaşırken daha da artacağının sinyalleri veriliyor. Hatta günümüzden 4, 5 yıl ileri gittiğimizde, bu oranın %22’ye çıkacağı tahmin ediliyor. 

İstatistiklere göre Web Sitesi Tasarımının Önemi

Web sitesi tasarımı, kullanıcının sitenizi gördüğü ilk anda yeni bir müşteri kazanmanızı sağlar veya potansiyel müşterinizi kaybetmenize neden olur. Örneğin; görseldeki gibi bir e-ticaret sitesiyle karşılaşsanız, ne yaparsınız? Evet, biz de arkamıza bakmadan kaçarız. 

Verilere geldiğimizde ise tasarımınızın kalitesi müşterileri %38 oranında etkilemektedir. Yani; sıradan ve kullanışsız bir site kullanıcıların sitede kalma oranını büyük ölçüde düşürmektedir. 

İstatistiklere göre Sayfayı Terk Etme Oranı

E-ticaret sitelerinde sayfayı terk etme oranın en büyük nedeni ansızın çıkan maliyetler olarak görülmektedir. Herhangi bir siteden ürün satın almaya karar verdiniz, diyelim. Bütçenizi, ürünün fiyatını, diğer sitelerdeki fiyatları değerlendirdiniz ancak tam satın al butonuna tıkladığınızda yeni bir tutarla karşılaştınız! Genellikle sonradan eklenen kargo ücreti, sepeti terk etme oranını en çok artıran etkenlerden biridir. %56’lik müşteri kaybı payına sahip olan ek tutarlar, satışlarınızı %50’nin üstünde etkilemektedir. 

Genel toplamda %68 oranında satış kaybı yaratan ek tutarlar yerine, indirim ve kampanyalar düzenlemeniz müşteri sayınızı artıracaktır. Örneğin, ürün fiyatına kargo maliyetini ekleyebilir ve kargo bedava kampanyası düzenleyebilirsiniz.

İstatistiklere göre Çevrimiçi Alışveriş Oranı

Çevrimiçi alışveriş, bir sitede ürün satın almak istediğinizde muhatap olabileceğiniz ve anlık bilgi alabileceğiniz birine ulaşmanız manasına gelmektedir. Anlık olarak ürün özelliklerini, süreçleri ya da ürünün kargo sürecini takip etmek isteyen kullanıcıların, %60’ı çevrimiçi alışveriş araçlarını kullanmaktadır. 

Sitenizde Zendesk gibi Chatbotlarını kullanmanız, 2020 yılında ortalama %80’lik bir dilime ulaşması beklenen çevrimiçi sistemden faydalanmanızı sağlayacaktır. Ayrıca; Alexa, Siri ve Google Assistant gibi ses asistanlarıyla yapılan aramaların oranı %20’yi bulurken, bu oranın da 2020 yılında %50’ye ulaşacağı düşünülüyor. 

E-Ticarete Yeni Başlayanlara Öneriler

E-ticaret yeni başlayacaksanız veya hazırda bir siteniz varsa ve sitenizi kalifiye hale getirmek istiyorsanız, yapmanız gerekenler oldukça kolay. Standart site kullanımları yerine iyi bir yazılımcıyla çalışarak elverişli bir panel hazırlığına girişebilirsiniz. Ancak sıfırdan site yazmanın maliyetinin külfetli olduğunu bilmelisiniz. Eğer bütçeniz yeterli değilse veya yeni başlayacağınız bir işe yüklü bir meblağ yatırmak istemiyorsanız, hazır panelleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem iş yükünüzü azaltabilir hem de birkaç gün içerisinde sitenizi ürün satışına hazır hale getirebilirsiniz. Kobisi, e-ticarete yeni katılanlara sunduğu avantajlı e-ticaret paketleri ile online alışveriş sektörüne hakim olmanızı sağlıyor. Siz de 7/24 hizmet alabileceğiniz Kobisi ile markanızı istediğiniz noktaya getirmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Kaynakça:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X