E-ticaret İpuçları

Sabit Fiyatlarla Satışlarınızı Artırın! | İndirimsiz Satış Taktikleri

İndirim yapmanıza gerek kalmadan uygulayabileceğiniz satış taktikleri, e-ticarette daha kârlı bir süreç geçirmenizi sağlar. Rekabet ortamı gereği kullanıcıların ilgisini çekmek ve ürün satışlarınızı artırmak için indirim yapma yoluna gidebilirsiniz. Fakat yapacağınız bazı indirimler marka imajına zarar verebilir ve kullanıcıların kafasında soru işareti yaratabilir. 

Elbette ki çoğu müşteri ürün/hizmet satın alırken en uygun fiyatlı olanları tercih eder. Ancak sadece fiyatları düşürerek uygulayacağınız satış taktikleri, daha iyisini satın alma anlayışına sahip kullanıcıları kaybetmenize neden olabilir. Yani ucuz olanın kalitesiz olabileceği anlayışına sahip kişiler için farklı pazarlama tekniklerini kullanmak gerekir. 

**E-Ticarette Büyümek için Uygulayabileceğiniz 6 Taktik

E-ticaret sitesi sahipleri açısından bakıldığında ise sürekli indirim yapmak, kâr payını düşüreceği için ileriki dönemlerde iflas aşamasına dahi gelmeye yol açabilir. Eğer bu aşamalara maruz kalmak istemiyorsanız uygulayacağınız satış taktiklerini rekabet ortamının gerektirdiği yollardan geçerek sunmalısınız. 

**E- Ticaret Şirketlerini İflasa Sürükleyen Etmenler

İndirim Yaptığınızda Karşılaşacağınız En Önemli Sorun

Öncelikle yapacağınız indirimlerin getireceği sonuçları gözden geçirelim. İndirim yaparken ürün maliyeti, satış fiyatı, satış adedi ve kâr getirisini hesaplamanız gerekir.

  • Örneğin; maliyeti 80 TL olan bir ürünü 100 TL’den sattığınızı varsayalım:
  • 10 ürün üzerinden hesaplayacak olursak;

Maliyet: 80 TL > 800 TL

Satış fiyatı: 100 TL > 1000 TL

Kâr: 20 TL > 200 TL 

  • Yine 10 ürün üzerinden indirimli hesaplayacak olursak;

Maliyet: 80 TL > 800 TL

Satış fiyatı: 99 TL > 990 TL

Kâr: 19 TL > 190 TL 

Ürün sayısı az olmasına rağmen ufak bir hesaplamayla dahi 10 TL zarar yapmış oluyorsunuz. Ürün sayısı arttığında ise bu rakam da artar.

  • 100 ürün üzerinden hesaplayacak olursak;

Maliyet: 80 TL > 8000 TL

Satış fiyatı: 100 TL > 10000 TL

Kâr: 20 TL > 2000 TL 

  • Yine 100 ürün üzerinden indirimli hesaplayacak olursak;

Maliyet: 80 TL > 8000 TL

Satış fiyatı: 99 TL > 9900 TL

Kâr: 19 TL > 1900 TL 

Ürün sayısını baz alarak yaptığımız kâr incelemesine baktığınızda; 100 ürün üzerinden 100 TL zarar payını görebilirsiniz. Ve bu hesaplamaya bağlı olarak satışlar arttıkça daha çok kayba maruz kalacaksınız demektir. Uzun vadeli planlamada ise kâr payınız önemli ölçüde azalacağı için daha etkili satış taktikleri kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz.

İndirim Yapmadan Uygulanacak Satış Taktikleri Nelerdir?

Kâr payınız değişmeden uygulayabileceğiniz satış taktikleri sayesinde hem kullanıcı memnuniyeti kazanabilir hem de satışlarını artırabilirsiniz.

1. Ürün Faydalarını Ön Planda Tutun

Ürün açıklamalarında yer vereceğiniz içeriklerle kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Satın alacakları ürünlerin getirilerini ve kullanım faydalarını gören müşteriler satın alma eylemine daha yatkın olur. 

Görsel içerikler, teknik özellikler, kullanıcı yorumları, çözüm yeterlilikleriyle sunulan ürün/hizmetlerin alıcıları daha çok cezbettiği görülmektedir. Ayrıca marka imajı, kalite, işlevsellik, uzun ömürlülük ya da maksimum fayda getirisi olan ve ihtiyaca yönelik özelliklerle satışa sunulan her bir ürün/hizmet daha tercih edilir bir tutum kazanır.

**Marka Bilinirliğini Arttırmaya Yardımcı 10 Madde

2. Teşvik Edici Mesajlar Verin

Kullanıcıları ürünü satın almaya teşvik etmek satış oranlarını büyük ölçüde artırır. Bu aşamada Call to Action yani Harekete Geçirici mesajlardan faydalanmayı unutmayın. “Hemen satın al, fırsatları kaçırma, son 10 ürün” gibi teşvik edici ve aciliyet hissi veren yönlendirmeler sayesinde kullanıcıları satın alma sürecine getirebilirsiniz. 

Ürün satmak istediğiniz tutarı “Sepette indirim” veya “sepetteki fiyat süresi 10 dakika geçerlidir” mesajlarıyla sunarak, hızlı karar vermelerini sağlayar ve anında satış yapabilirsiniz.

**3 Maddede Call to Action | Harekete Geçirici Mesajın Önemi

3. Kampanya ve Tanıtım Örneklerinden Faydalanın

Ürün farkındalığını ve sitenizin bilinirliğini artırmak için sosyal medya platformlarını kullanın. Kampanyalar, e-posta gönderileri, video içerikler, canlı yayın, ikinci ürüne %10 indirim mesajları vererek dikkat çekicilik kazanabilirsiniz. Hedef kitle analizi ve kullanıcıların en sık kullandığı satış kanallarında ürünlerini sergileyebilirsiniz. Farklı pazar yeri entegrasyonları ile daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.

4. Ücretsiz Kargo Sunun

Kargo ücretini ürüne yansıtarak veya çalıştığınız firmayla anlaşma yaparak ücretsiz veya düşük ücretli kargo hizmeti sunun. Bu sayede kargoya yapılan ödemenin boşuna olduğunu düşünen çoğu kullanıcı için daha cezbedici bir  e-ticaret sitesi sahibi olabilirsiniz.

**Müşterilerin Sizi Tercih Etmesi için İpuçları

5. Benzer İçerikler ve Ürün Karşılaştırma Özelliğini Kullanın

E-ticaret sitenizde ürün satışlarını artırmak için ürün karşılaştırma özelliğini ekleyin. Kullanıcıların hangi ürünü neden seçmeleri gerektiğini ve elde edecekleri avantajları görmelerini sağlayarak daha fazla satış yapabilirsiniz. Benzer ürünleri sergileyerek, farklı ihtiyaçlarını gözden geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Artırılabilecek indirimsiz satış taktikleri ile e-ticaret siteniz ve kâr payınız adına olumlu geri dönüşler elde edebilirsiniz. Tüm bu taktikleri uygularken doğallık ve süreklilik sağlamaya özen göstermeniz yeterlidir.

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X