e-ticaret-sirketlerini-iflasa-sürükleyen-etmenler
E-Ticaret

E- Ticaret Şirketlerini İflasa Sürükleyen Etmenler

Hızla gelişen e- ticaret sektörünün avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Ancak bu durum kişilerin ya da firmaların göstermiş olduğu emeğe ve çabaya göre değişmektedir. Bu sektörde başarılı olmak için sektörü iyi analiz etmek, doğru stratejileri belirlemiş olmak ve hedef kitleyi iyi tanımak gerekir.

E-ticaret sektöründe varlığını çeşitli sebeplerle devam ettiremeyen birçok firma bulunmaktadır. Koysepete.com gibi ekonomik kriz yüzünden ya da yeterkiiste.com gibi yazılım personel ve yanlış strateji yüzünden kapanan şirketler de vardır, Daybuyday şirketi gibi Hepsiburada’ya devredilerek kapatılan şirketler de.

Sektöre ayak uyduramayan e-ticaret şirketlerinin işlerini sonlandırmalarının ya da iflas etmelerinin çeşitli nedenleri var. Peki nedir e-ticaret şirketlerini iflasa sürükleyen etmenler sizler için açıkladık.

Uygulanan Yanlış Stratejiler

Bir firmanın kurulduktan sonra yapacağı en önemli şey hedeflerini ve stratejilerini belirlemektir. İlk hedefiniz ticari bir firma olarak karınızı ve gelirinizi arttırmaktır. Pazarlama ve satış stratejilerinizi belirleyerek gelirlerinizi ve karınızı nasıl arttıracağınızın planını yapmalısınız. İki tür pazarlama stratejisini uygulamaya geçirebilirsiniz. Bunlardan birincisi B2B (Business to Business) yani ürün ve hizmetlerin firmadan firmaya pazarlanması yöntemidir. B2B ticari şirketlerine; reklam ajanslarını ve ofis mobilya üreticilerini, site olarak da Alibaba Group’ u örnek gösterebiliriz. İkincisi ise B2C (Business to Customer) firmadan kullanıcıya ulaşan satış sistemidir. Buna örnek olarak da ev temizleme hizmetlerini ve restoranları verebiliriz.

sektöre-ayak-uyduramama

Sektöre Ayak Uyduramama

Sektöre uyum sağlayamamak da bir şirketin batmasının etkenlerinden biridir. Her sektörün kendine has dinamikleri vardır. Bu dinamiklerin analiz edilip, sıradan olanın değil özgün olanının tasarlanması gerekir.

Faaliyet gösterdiğiniz pazarın büyük olması rekabetin de fazla olması anlamına gelir. E-ticaret sektörüne girmeden önce pazarın büyüklüğüyle ilgili araştırma yapmalısınız. Yeterli hacme ulaşamayan pazarda satış yapabilmek ve kar elde edebilmek zordur.

Rakiplerinizin arasından sıyrılıp varlığınızı devam ettirebilmeniz için, sizi diğer firmalardan ayıracak şirket politikalarınızın olması gerekir.

Hedef Kitleyi Tanımama

Satış ve pazarlama tekniklerinizi hitap ettiğiniz kitlenin özelliklerini bilerek oluşturmak gerekir. Tüketici ihtiyaçlarının sürekli değişmesi kendinizi sürekli yenilemenizi zorunlu kılar. Müşterilerinizin size sadık kalabilmeleri için onlara güven vermeniz gerekir. Onların ihtiyaçlarını ve satın alma alışkanlıklarını anlamanız gerekir. Ne sıklıkla alışveriş yapıyor, beklentileri neler, ne kadar çevrimiçi kalıyor gibi soruların cevaplarını bilmenizde fayda var.

Şirketi Tanıtamama

Tüketicilerin sizi tanımaları için yeterince reklam ve pazarlama yapmanız gerekir. Bunun için bir bütçe ayırmanızda fayda var. Reklamınız ne kadar fazla yapılırsa o kadar fazla kişiye ulaşırsınız.

Marka imajınızın olması akılda kalıcılık açısından size avantaj sağlar. Sosyal medya ve e-ticaret sitesinin bakımlarının düzenli olarak yapılması ve yazılımlarının güncellenmesi gerekir. E-ticaret sitenizin sorunlu olması, sitenin çökmesi ve yavaş açılması kişileri ya da firmaları sizden uzaklaştırır.

düsük-hizmet-kalitesi

Hizmet Kalitesinin Düşük Olması

İşinizle ilgili ürün ve hizmetler hakkında bilgilerin ve açıklamaların doğru olması gerekir. Fotoğraf veya video kullanıyorsanız görüntü kalitelerinin iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek kalitede çekilmiş bir fotoğraf ve video kaydı o ürünün satın alınmasını kolaylaştırır.

Geniş bir hedef kitleye hitap ettiğiniz için depo ve stok kontrolü, ürün tedariği konularında tedbirli ve kontrollü olmanız gerekir. Ne kadar sattığınızı ve satacabileceğinizi bilerek stok sistemi kurmalısınız. Bazı sitelerin kar marjlarının yüksek olmasının sebepleri stok kontrolünü iyi yapabiliyor olmalarıdır.

Sadece satış esnasında değil satış sonrasında da sipariş takibi ve zamanında teslimat konularında hassas olmanız gerekir. Bunları doğru biçimde gerçekleştirebilirseniz ve müşterileri memnun ederseniz sizi tekrar tercih edebilme şansını arttırsınız.

Güvenli Alışverişi Sağlayamama

İnternetten yapılan alışverişi bazı insanlar güvenli bulmayabilir. Bu yüzden sizin sitenizde güvenli bir alışveriş yapabilmeleri için alternatifler sunmalısınız.

Sitenizde iletişim bilgilerinin açık olması, size 7/24 ulaşabilecekleri telefon veya mail adreslerinin olması gerekir. Canlı yardım ve müşteri hizmetlerinizin olması tüketicilerin kafasındaki soru işaretlerini gidermeleri için etkili bir yöntemdir.

Alışveriş sırasında dolandırıcılık gibi suçlara karşı 3D secure gibi güvenlik önlemleri almanız her iki tarafın da mağdur olmaması açısından önemlidir.

Kredi kartı kullanmayanlar için de sanal kart hizmeti sunabilirsiniz. Sanal kart fiziksel bir kart olmadığı için sadece internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılmaktadır. Bu yüzden online alışverişi daha güvenli kılar.

Sitenizin güvenlik sertifikasına sahip olması güvenilir bir bağlantı olduğunuzu gösterdiği için tüketicilerin daha rahat alışveriş yapmasına olanak sağlayacaktır.

Finansal Kaynakları Yönetememe

Bir işe girebilmeniz için yeterli sermayeye sahip olmak kadar o sermayeyi yönetebilmek de önemlidir. Sermayenin iyi yönetilememesi sizin iflasına neden olabilir. Bunu önlemek için doğru yatırım yapmanız, reklam ve diğer giderlerinizi iyi yönetmeniz gerekir.

Sermayeniz ve gelirleriniz arttıkça bu sermayeyi yönetmeniz de zorlaşır. Bunun için doğru ve yerinde karar veren, çalışanlarla uyumlu, kriz yönetimini iyi yapan bir şirket yöneticinizin olması gerekir.

Fiyat stratejisini iyi belirlemeniz önem taşır. Şirketinizin ayakta durabilmesi için sattığınız ürünlerden elde edeceğiniz karın, yaptığınız harcamaları karşılaması gerekir. Ürün ve hizmetleriniz için belirlediğiniz düşük fiyat kar oranını azaltırken, yüksek fiyat da tüketicileri sizden uzaklaştırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X