b2c-business-to-customer-pazarlama-nedir
E-Ticaret

B2C (Business to Customer) Pazarlama Nedir?

B2C, üreticinin tüketicilere ürünlerini elektronik ortam üzerinden satışa sunması faaliyetini ifade eder. B2C pazarlama, Business to Consumer kavramının açılımıdır ve bu sistem, e-ticaret konusunda en yaygın olarak kullanılan ve bilinen iş modelidir. Sanal mağazalar ve web portalları B2C pazarlama modelindeki e-ticaret faaliyetlerine örnektir. Genel olarak, tüm ticari işletme ve markaların kendi web siteleri üzerinden pazarlama ve satış yapma faaliyetleri B2C pazarlama kapsamına girer. B2C siteleri, üreticiden tüketiciye ulaşan tüm e-ticaret sitesi sistemlerini içermektedir. En iyi Business to Customer sitelerinin en büyüğü elbette Amazon.com internet sitesidir. Amazon.com; gelişmiş lojistik ağı, müşterilerin haklarını koruyan şirket politikaları ve kaliteli hizmet anlayışı ile dünyada e-ticaret konusunda bir numara olmuştur.

B2C Pazarlama Kavramı Üzerine

Bir marka ya da işletmeci e-ticaret sitesine ürün ve hizmetlerini yerleştirir. Müşteri ise elektronik ortam üzerinden ürün ve hizmeti sipariş eder. Müşteri sipariş verdikten sonra kredi kartı, sanal POS, havale, eft ya da kapıda ödeme gibi seçenekler ile ürün ya da hizmetin bedelini öder.  VPOS denilen kredi kartı ile alışveriş yapma olanağı sağlayan bu sistem oldukça güvenli ve gizlilik içeren bir mekanizmadır.

b2c-business-to-customer

Bir-e ticaret faaliyetinde bulunuyorsanız ilk yapmanız gereken mutlaka SSL sertifikası almaktır. SSL sertifikası, internet sitelerinde veri güvenliğinin sağlanması amacı ile kullanılan bir sistemdir. Bu sertifika sayesinde işletmeniz, müşterilerin kişisel bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini başkaları ile paylaşmayacağınızı taahhüt eder. SSL sertifikası, internet sitesi ve sunucu arasında veri transferi gerçekleştirildiğinde, verilerin şifrelenmesini garanti eder. Böylece bilgiler gizliliğini ve güvenliğini korur.

B2C Modelinin Avantajları Nelerdir?

Yılın her günü ve her saat sipariş alabilme özelliğine sahip olan B2C siteleri, aracısız ve doğrudan müşteriye ulaşabilme şansına da sahiptir. Bunun yanı sıra e-ticaret sitenizdeki feedback sistemleri ile müşterinin istek ve taleplerini sıkı bir şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca Business to Customer pazarlama, kendi bulunduğunuz şehrin dışında kentlere ve hatta yurtdışındaki pazarlara açılabilme olanağı sunar. Pazarlama çalışmaları için gerekli olan zaman, araç ve personel maliyetlerini en aza indirebilme avantajı sunar. Böylece e-ticaret faaliyetlerini gerçekleştirirken tasarruf ve verimlilik sağlanır. Müşteri ise hem zamandan tasarruf eder hem de fiziksel olarak hareket etmeden istediği ürüne kolayca ulaşır. B2C pazarlamasında sipariş ve ödeme sistemi özellikle perakende piyasasında iş yapan şirketler için büyük avantajlar sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X