E-Ticaret

Pazar Yeri Nedir? Niçin Pazar Yeri Entegrasyonu Sağlamalısınız?

Fiziki mağaza sahiplerinin, kazançlarını arttırabilmeleri ve sektörde var olmaya devam edebilmeleri için bazı kıstaslara dikkat etmesi gerekir. Böylelikle siz de dönemin satış yöntemi ve trendlerine ayak uydurarak pazar yeri entegrasyonu sağlayabilirsiniz.

İçinde bulunduğumuz dönemde ticaret yapmak isteyen insanlar, bir fiziki mağaza kurma zaruriyeti olmadan sanal mağazalar üzerinden e-ticaret yapabilir. Bu noktada, bir internet sitesi kurmak ve Kobisi gibi işinin ehli bir e-ticaret sistemi kullanmak, sitenizde ürünlerinizi kolaylıkla sergilemenize olanak sağlamaktadır.

Ancak kurulum aşamasında, gerek sisteminizin oturmamış olması gerekse de marka bilinirliğinizi sağlayamamanız sebebiyle, hedef kitlenize ulaşmanız zor olacaktır. Bu da satış yapmanızı engelleyen faktörlerin başında gelir. Hedef kitlenize ulaşmak ve satışlarınızı arttırabilmeniz için reklam ve SEO çalışmaları yapabilirsiniz ancak bu çalışmalar kurulum aşamasındaki bir girişim için oldukça maliyetli olacaktır. Bir diğer çözüm önerisi ise hali hazırda hedef müşteri potansiyeli olan pazar yeri olarak adlandırılan mecralarla sitenizin entegrasyonunu sağlamaktır.

Pazar Yeri Nedir?

Birçok alıcı ve satıcının ürün veya hizmet alışverişini daha hızlı, daha verimli, daha çok seçeneklere sahip olarak ve en uygun fiyat üzerinden online olarak yapılmasını sağlayan dijital mecralardır. Diğer bir ifadeyle; eski zamanlardan beri alışılagelen fiziki pazar yerlerinde yapılan, tedarikçi-müşteri alışverişinin, internet üzerinde bir araya gelinerek oluşturulmuş halidir. Türkiye’de en bilinir pazar yerleri arasında n11.com, gittigidiyor.com, hepsiburada.com gibi siteler yer almaktadır. Bu pazar yerlerinde belli bir komisyon karşılığında mağazanızı açarak ürünlerinizin satışını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü pazar yerlerinde hazırda kurulmuş olan bir site ve sizi bekleyen müşterileriniz vardır.

Pazar Yeri Riskleri ve Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir?

Ürünlerinizi hem açmış olduğunuz sitenizde hem de birden fazla pazar yerinde satışa çıkardığınız durumlarda, karşılaşacağınız en büyük risk stok takibi olacaktır. Bu risk az satış yapan bir firma için kontrol edilebilir düzeyde olsa da hızlı bir büyüme yakalayabileceğiniz internet ortamında manuel olarak kontrol edilemeyecek düzeylere ulaşılabilir. Ürün stoklarının bitmiş ve güncellenmemiş olduğu durumlarda müşterinizi bekletmek veya siparişlerini geciktirmek marka imajını da zedeleyen bir durumdur. Bu riski minimuma indirmek ve otomatik stok kontrolü sağlamak için ihtiyacınız olan şey ise pazar yeri entegrasyonudur.

Pazar yeri entegrasyonu en temel ifadeyle ürünlerini satmak için kullandığınız platformları birbirine bağlamak demektir. Örneğin, Kobisi e-ticaret altyapısıyla kullandığınız internet sitenizi gittigidiyor.com pazar yeri ile entegre ettiniz ve bir stok adedi belirlediniz. İşte bu entegrasyon sayesinde belirlemiş olduğunuz stok miktarı iki platform tarafından ortak kullanılır ve bir satış yaptığınızda otomatik olarak stok adedinden düşülür. Böylece kontrolsüz stok bitme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Pazar Yeri Entegrasyonunun Faydaları Nelerdir?

  • Pazar yerleri birçok mecrayı kullanarak çok yüksek bütçeli reklam çalışmaları yapmaktadır. Yani hali hazırda oluşturmuş olduğu her gün siteyi ziyaret eden ve alışveriş yapmaya hazır bir müşteri kitlesi bulunmaktadır.
  • Pazar yerleri üzerinden kolaylıkla stok takibi yapabilirsiniz.
  • Aynı sektörü paylaşan birçok firma da bu pazar yerlerinde yer alacağı için rakiplerinizin ürün yelpazesini ve fiyat aralıklarını görerek kendi pazarlama stratejinizi de geliştirebilirsiniz.

Kobisi E-ticaret Paketinde Pazar Yeri Entegrasyonu:

Kobisi e-ticaret sistemi kullanan müşterilerimiz; amazon.com.tr, gittigidiyor.com ve n11.com gibi pazar yerleri ile kolayca entegre olabilmektedir. Entegrasyon işlemi için, öncelikle bir XML veya Excel dosyası yardımıyla ürünleriniz sisteme yükleniyor ve bağlanıyor. Daha sonrasında ise teknik detayların tamamlanmasıyla beraber satış aşamasına geçebiliyorsunuz.

Not: Kobisi e-ticaret altyapısı ve entegrasyon işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için kobisiekip@imovasyon.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X