E-Ticaret

E-ticaret Satış Stratejilerinizi Belirlemenize Yardımcı Araçlar 2

Müşterileriniz Sitenize Hangi Kanallar Aracılığıyla Ulaşıyor? Ziyaretçi Profilinizi Biliyor Musunuz? sorularını cevapladığımız E-ticaret Satış Stratejilerinizi Belirlemenize Yardımcı Ücretsiz Araçlar yazı dizimizin Yandex Metrica ve Google Analytics uygulamalarını ele aldığımız ilk makalesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Serimizin ikincisi olan bu yazımızda sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol edebileceğiniz, site hızını test edebileceğiniz ve sitenize ait URL oluştururken faydalanabileceğiniz araçlardan bahsettik. Yazının devamında Google Mobil Uyumluluk Testi, Google PageSpeed Insights, GT Matrix ve Google URL Oluşturucu araçlarına ait bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sitenizin Mobil Uyumluluğunu Test Edin!

E-ticaret sitelerine yapılan ziyaretler çoğunlukla mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu durumda sitenize gelen ziyaretçinin alışveriş yaparak bir müşteriye dönüşme davranışında mobil ve masaüstü ziyaretçileri arasında büyük bir fark bulunmaktadır.

Google arama motorunda da mobil uyumlu sitelerin mobil uyumlu olmayan sitelere göre daha üst sıralarda çıktığı bilinmektedir.

site hızı

Sitenizin mobil uyumluluğunu test edebileceğiniz Google aracı ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google Search Console tarafından sunulan Mobil Uyumluluk Testi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Mobil Uyumluluk Testi’ne ulaşmak için buraya tıklayınız.

Sitenizin Hızını Test Edin!

İnternet sitenize gelen ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdikleri zamanı veya e-ticaret sitenizde alışveriş yapma davranışlarını etkileyen en önemli unsurlardan birisi sitenizin hızıdır. SEO açısından oldukça önemli olan site hızı aynı zamanda arama motorları tarafından da bir sitenin aramalarda kaçıncı sırada çıkacağını etkileyen unsurlardandır. Yani sitenizin açılma hızı, ziyaretçilerin sitenizde uzun süre kalması ve alacağınız geri dönüşümler için oldukça önemlidir. Sitenizin hızı sitede yaptığınız güncellemelere, içerik yükleme vb. unsurlara göre değişiklik gösterebileceğinden dolayı belirli aralıklarla bu testleri yapmanız gerekmektedir. Böylece düzenli olarak site performans hızınızı ölçebilir ve site hızının yavaşladığını ölçümlediğiniz durumlarda sorunları saptayarak gerekli önlemleri alıp düzeltme ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Site hızını ölçebileceğiniz birden fazla araç bulunmaktadır. Aşağıda eklediğimiz araç isimlerine tıklayarak ilgili aracın sayfasına ulaşabilirsiniz.

PageSpeed Insights

Google tarafından sunulan PageSpeed Insights aracı tamamen ücretsiz olmakla birlikte en sık kullanılan site hızı testi aracıdır. Bu araç bir web sayfasının içeriğini analiz ederek site hızını arttırmanız için öneriler oluşturur. Hem mobil hem masaüstü için 2 tab olmak üzere ayrı sonuçlar veren Google PageSpeed Insights hem site hızınızı hem de optimizasyonunuzu ölçer. Site ölçüm hızını yaparken FCP (First Contentful Paint) yani görselin kullanıcıya gösterildiği süre ve DCL (DOM Content Labor) yani sitenizin HTML bileşenlerinin bütünüyle yüklendiği süre bilgisi de verilir. Daha sonra FCP ve DCL belirli oranlarla hesaplanır ve ortalama bir değere ulaşılır. Bunun sonucunda fast (hızlı), medium (ortalama) ve slow (yavaş) olmak üzere site hızınıza ait toplu bir değerlendirme sunmuş olur. Google PageSpeed Insights aracına ulaşmak için buraya tıklayınız.

uyumluluk

Google PageSpeed Insight dışında yine site hızını test etmek için kullanılan diğer bir ücretsiz araç ise GT Matrix uygulamasıdır. GT Matrix üzerinden sitenizde geliştirmeye ihtiyaç duyulan kaynak kodlarla ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca GT Matrix üzerinden farklı bir URL adresi ile kendi sitenizin performansını karşılaştırabiliyorsunuz. Bu durum size rakip analizi yapma fırsatı sağlıyor. Bu özellik sayesinde firmanıza ait satış stratejileri belirlerken rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz. GT Matrix aracına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Google URL Oluşturucu URL oluşturucu bir Google tarafından sunulan ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir araçtır. Bu araçla birlikte sitenize gelen müşterinin geliş kaynağını tanımlayarak Google Anaytics hesabında izleme imkanınız olur. Hedeflediğiniz kampanya kaynağını etiketleyerek Google Analytics raporlarında etiketlediğiniz kampanyayı diğer trafik kanallarından farklılaştırmış oluyorsunuz. Böylece kullandığınız linklerin performans ve geri dönüşümünü ölçümleyebilir, kullandığınız URL’lerin hangisinin daha etkili olduğunu saptayabilirsiniz. Google URL oluşturucu için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X