E-Ticaret SEO

Google Arama Motorunda Üst Sıralarda Çıkmanızı Sağlayacak İpuçları

E-ticaret yapan web site sahipleri için oldukça önemli konulardan birisi de arama motorlarında ilk sayfada ve en üst sırada yer almaktır. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların çoğu bir ürün veya bilgi hakkında araştırma yaptıklarında yalnızca ilk sayfadaki sonuçları kullanmaktadır. Bu nedenle firmalar için kolayca ulaşılabilir ve bulunabilir olmak arama motorlarının ilk sayfasında olmak demektir. Çünkü nasıl bir fiziki mağazanın müşteri çekmesi için lokasyonu önemliyse bir e-ticaret sitesinin de müşteri çekebilmesi için ziyaretçilerin sanal mağazaya gelme kanalı olan arama motorlarında üst sıralarda çıkması oldukça önemlidir.

Arama motorları listeleme yaparken gün geçtikçe daha detaylı bir algoritma kullanıyor. Daha çok kullanıcı deneyim ve davranışlarına göre sıralama faktörleri geliştirmiş oluyorlar. Ülkemizde Google ve Yandex başta olmak üzere birçok arama motoru kullanımda olmasına rağmen Google tarafından elde edilen pazar payı oranı yaklaşık olarak % 90 civarındadır. Yaklaşık olarak 65 milyon kullanıcısı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle yazımızda en çok kullanılan arama motoru olan Google üzerinde sitenizin ilk sayfada ve üst sıralarda çıkması için birkaç ipucu vereceğiz.

Aşağıda vereceğimiz bilgileri kullanarak siteniz için SEO çalışmaları da yapabilirsiniz. Böylece sitenizi arama motorlarına göre optimize ederek üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Siteniz için Yapmanız Gereken SEO Çalışmaları

  • Siteniz mobil uyumlu mu?

Mobil cihaz kullanımının yaygınlaşması ve kolay erişilebilir olmasından dolayı internet sitelerine yapılan ziyaretlerin çoğu mobil cihazlardan gerçekleştirilmektedir. Google tarafından geliştirilmiş olan yeni algoritmaların mobil uyumlu olan web sitelerini, mobil uyumlu olmayan sitelerden daha üst sıralarda filtrelediği bilinmektedir. Sitenizin mobil uyumlu olmasının yanında iyi tasarlanmış olması da pozitif kullanıcı geri dönüşü almanız açısından faydalı olacaktır. Bu nedenle üzerinden satış yapılan e-ticaret sitelerinin mobil duyarlı olması sitenizin arama motorlarında üst sırada çıkması ve gelen trafiğin artırılması için bir ihtiyaçtan öte zorunluluk halini almıştır.

Sitenizin mobil uyumlu olması ile ilgili daha kapsamlı bilgiye Siteniz Neden Mobil Uyumlu Olmalıdır? Mobil Sitede Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları yazımızdan ulaşabilirsiniz.

  • Siteniz yeterince hızlı mı?

Kullanıcıların, geç açılan siteleri bekleme oranları oldukça düşüktür. Yani sitenizin hızı müşterilerinizin sitede kalma ve alışveriş yapma davranışlarını etkileyen önemli bir faktördür. Bunun yanı sıra Google da yüklenme hızı yavaş olan siteleri aramalarda üst sıralarda göstermemektedir. Bu nedenle site hızınızı sürekli kontrol etmeli ve optimize etmelisiniz.

Sitenizin hızı ve hızı nasıl ölçümleyebileceğinizle ilgili daha kapsamlı bilgiye E-ticaret Satış Stratejilerinizi Belirlemenize Yardımcı Araçlar 2 yazısında bahsedilen site hızı başlığından ulaşabilirsiniz.

  • İçeriklerinize uygun meta etiketleri kullanıyor musunuz?

Meta etiketler kullanıcıya sayfanın yapısı ve içeriği hakkında bilgi sunan etiketlemelerdir. Google sayfaları denetlerken birçok kriter belirlemiştir. Bu kriterlerden birisi olan meta etiketleri belirlerken; sayfanın içeriğine uygun, özgün etiketlerin kullanılması sitenizin arama motoru sıralamasında daha üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır. Bu meta etiketler bir nevi müşterinin araması ile bu aramanın yönlendirileceği meta etiketlerin kullanılmış olduğu ilgili sitenizi bulmasına yardımcı olacaktır. Meta etiketler denilince akla ilk olarak web sitesinin başlığı (title tag) ve içeriği (meta description) için oluşturulan etiketler gelmektedir.

  • Kullandığınız anahtar kelimeler yeterince iyi mi?

Sitenize çekeceğiniz organik trafiği artırmak için sitenizle uyumlu içerikler en büyük yardımcınız olacaktır. Oluşturduğunuz içerikleri SEO uyumlu anahtar kelimelerle zenginleştirmeniz, yüksek dönüşüm oranları almanızı ve Google tarafından sitenizin daha fazla fark edilmesini sağlayacaktır. Bu durum sitenizi arama sonuçlarında üst sıralara taşımaya yardım edecektir.

Anahtar kelime seçiminizi daha iyi yapmanıza ve araştırmalarınıza yardımcı olacak ücretsiz araçlara Anahtar Kelime Araştırması Yapmak için 5 Ücretsiz Araç yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X