google-siralama-faktorleri
SEO

Google Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Sıralama sinyalleri veya sıralama faktörleri arama motorları sonuçlarında web sitesi konumunuzu belirleyen karakteristiklerdir. Tüm sıralama sinyalleri, bir arama motorunun algoritmasını oluşturur. Bu algoritmanın işleyişi bir sır niteliğindedir. Hiç kimse arama sonuçlarının sırasını hangi faktörlerin belirleyeceğini tam olarak bilmemektedir.

Google’ın algoritması statik değildir. Düzenli olarak değişir. Sistemi belirleyen faktörler ve bu farklı faktörlerin önemi oldukça sık değişir. Algoritma gizli olsa da, Google önemli olanın bize neler ve hangi faktörler olduğunu söyler. Test etme ve deneme yöntemleri, bize bu faktörlerden önemli olan faktörleri ve değişimleri anlama konusunda nispeten iyi bir fikir verir. Bu yazıda, Google sıralama faktörleri hakkında bilgiler vereceğiz.

icerik-seo

İçerik

Web sitenizdeki içerik, en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Google, bir sitenin içeriğini okur ve içeriği temel alarak, ne hakkında olduğunu ve hangi şartlarda arama sonuçlarında görünmesi gerektiğini belirler. Bu nedenle, metinlerinizde bulunmasını istediğiniz anahtar kelimeleri içerikte kullandığınızdan emin olun. Web sitenizdeki metinlerin her zaman yeterli uzunluğa sahip olması gerekir – 300’den fazla kelime genellikle önerdiğimiz uzunluktur. Ve okuyucularınızın yazınızı anlayabilmeleri önemlidir. Metnin yapısına dikkat edin, geçiş kelimelerini kullanın ve metninizin olabildiğince iyi olduğundan emin olun!

Linkler

Sıralama için ikinci önemli faktör, linkler yani bağlantılardır. İyi bir sıralama elde etmek için, sitenizin diğer sitelerden bağlantılar (backlink olarak bilinir) alması gerekir. Backlinklerin sayısı ve bu geri bağlantıların kalitesi önemlidir. Yüksek kaliteli, güvenilir web sitelerinden (örneğin üniversite siteleri) gelen bağlantılar düşük kaliteli sitelerden (kumar veya yetişkin siteleri gibi) daha fazla etkiye sahip olacaktır.

Diğer sitelerdeki bağlantılar önemlidir, ancak mantıklı bir iç bağlantı yapısının oluşturulması sıralamayı iyileştirmek için geçerli ve harika bir yoldur. Çünkü net bir iç bağlantı yapısına sahipseniz, arama motorları sitenizin yapısını anlayabilir ve önemli sayfalarınız daha iyi bir şekilde sıralanır.

kullanici-deneyimi

UX (Kullanıcı Deneyimi)

Web siteniz kullanıcı dostu olmalıdır. Ziyaretçilere sitelerinde kolayca gezinmeyi sağlayan ve teşvik eden sitelerin üst sıralarda sıralanma şansı yüksektir. İnsanlar sitenize girdikten sonra anında geri Google’a tıklarsa, sıralama daha düşük olur. Çünkü insanlar aradıklarını bulamadıkları durumlarda, hızlı bir şekilde Google’a geri dönecekler ve Google da bunu dikkate alacaktır.

Site hızı da başka bir sıralama sinyali olduğundan dolayı web siteniz hızlı olmalıdır. Yavaş bir web sitesi, daha düşük bir tarama(crawl) oranı ile sonuçlanır. Bu, Google’ın sitenizdeki sayfaları daha yavaş bir şekilde dizine ekleyeceği anlamına gelir. Yeni içeriklerinizin arama sonuçlarında görünmesi de bu sebeple daha uzun sürecektir. Web sitenizi daha hızlı hale getirmek, yeni yayınlar için daha hızlı organik trafik elde etmenize ve daha iyi sıralamalara erişmenize yardımcı olabilir.

Mobil

2018 yılı içerisinde, Google mobil öncelikli dizine / indekse (mobile first indexing) geçecek. Bu, Google’ın mobil sitenizi tarayacağı, performansını ve içeriğini analiz edeceği anlamına gelir. Siteniz mobil cihazlara uygun değilse, diğer siteler daha yüksek olarak derecelendirilecektir ve bu da sizin geride kalmanıza sebep olacaktır. Mobil odaklı olmasanız bile, tasarımınızın mutlaka responsive olması gerekir, bu yüzden bu konuda aksiyon almanızın vakti geldi!

google-misyonu

Google’ın Misyonu

Google’ın misyonu, dünyadaki bilgileri düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve yararlı kılmaktır. Mükemmel bir arama motoru kurmak ve insanlara aradıklarını hızlı ve doğru bir şekilde ulaştırmak istemektedirler. Google, algoritmasını yıllar içinde defalarca değiştirirken, görevleri aynı kalmaktadır. Sıralamadaki sinyallerin tümü, bu misyonu dikkate alınarak belirlenmiştir. Web sitenizi ve pazarlama stratejinizi bu amaca uygun olarak yapılandırmak her zaman işinize yarayacaktır.

Arama motorlarında en üst sırada yer almak istiyorsanız, yapılacak en iyi şey, arama sonuçlarında yüksek bir sıralamaya ait olacak bir web sitesi oluşturmaktır. Tavsiyemiz her zaman sitenizin en iyisi olduğundan emin olmanız gerektiğidir! Herhangi bir ‘hile’ kullanmayın. Bu, sitenizin hızlı bir şekilde sıralanmasını sağlayabilir, ancak genellikle uzun vadede size bir yarar sağlamaz ve hatta çoğunlukla geri tepebilir.

Kalıcı olarak Google’da iyi sıralamalar elde etmek, web sitenizin her alanına odaklanmış kapsamlı bir SEO stratejisi gerektirir. Teknik şeyler, kullanıcı deneyimi, web sitenizdeki içerik ve web sitenizin güvenliği de bu kapsamın içinde yer alan faktörlerdir. Google’da iyi sıralanmaya devam edebilmek için, bütüncül bir SEO yaklaşımı olarak adlandırdığımız araçları geliştirmelisiniz. Bu yaklaşım çok fazla emek vermenizi isteyebilir, ancak uzun vadede kesinlikle sizlere kazanç sağlayacaktır!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X