E-Ticaret

E-Ticaret Sitesi Kurmak | Online Mağaza Açmak için Gerekenler

Yeni normal düzenle birlikte, e-ticaret sitelerinin önemi ve değeri giderek arttı. Bu dönemde fiziki mağaza sahipleri e-ticaret site kurma adımları atmaya başladı. Özellikle pandemi döneminde fiziki mağazaların kazançlarının sıfıra yaklaşması ve online mağazalarında satışlarını ikiye katlaması göz önüne alınırsa, e-ticaret site kurmak mantıklı bir adım olacaktır. 

Online mağaza açmak için gerekenlere bakıldığında, e-ticaret site kurulumu kadar önemli olan bazı adımlar bulunuyor. Yani uymanız gereken bazı prosedürler, marka stratejisi ve imajı gibi atlanmaması gereken detaylar var. Bu detaylara dikkat ettiğiniz ve uyguladığınız sürece e-ticaret site kurmak sizin için çok daha kolay olacaktır.

İlk Adım: Şirket Kurmak

E-ticaret sitesi kurabilmek için öncelikle şahıs veya ticari şirket kurmanız gerekiyor. Eğer online mağazanızda ürünlerinizi sergilemek istiyor, ancak satış yapmak istemiyorsanız şirket kurma zorunluluğunuz yok. Ancak satış yaptığınız için hem vergi yükümlülüğünüz ortaya çıkıyor hem de sanal POS kullanacağınız için şirket kurmak zorundasınız. Kısaca şirket kurmazsanız, sanal POS imkanından yararlanamazsınız.

E-ticaret sektörüne yeni başlıyorsanız ve vergi yükümlülüğü gözünüzü korkutuyorsa, ilk adımda sanal pazar yerlerinde mağaza açarak satış yapmaya başlayabilirsiniz. Çoğu online pazar yerinde mağaza açabilmek için şirket olma şartı aransa bile, GittiGidiyor şirket kurmadan bireysel olarak satış yapabilmenize imkân tanınıyor.

GittiGidiyor’da mağaza açmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz:

Diğer online pazar yerlerinde mağaza açabilmek için rehber niteliğindeki yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

İkinci Adım: Alan Adı ve Sunucu Seçimi Yapmak

Online mağaza açmak için gerekenler içinde belki de en önemlisi alan adı seçimidir. Alan adı, markanızın bir yansımasıdır. Bu yüzden de üzerine iyice düşünülmesi ve marka imajıyla alakasız bir isim seçimi yapılmamalıdır. 

Bir diğer önemli nokta ise sunucu seçimidir. Sunucu seçimi doğrudan site hızını ve SEO çalışmalarını etkileyen bir faktördür. Eğer siteniz yavaşsa, görselleriniz veya ürün sayfalarınız geç yükleniyorsa, ziyaretçileriniz sitenizi hemen terk eder. Ayrıca sunucunuzda sitelerinizin verileri ve linkleri barınacağı güvenli bir sunucu tercih etmelisiniz.

Üçüncü Adım: Doğru Altyapı Seçimi

Sektöre yeni katılan girişimciler, altyapı seçimi yaparken göz önünde bulundurması gereken iki farklı yol bulunuyor.

  1. Özel yazılımlar ile e-ticaret sitesi kurmak
  2. Hazır e-ticaret paketleri tercih etmek

Bu iki yol, sizi hedefinize ulaştıracak olsa bile bazı zorlukları da bulunuyor. Özel kodlama ile site kurmak için işinizi iyi yapan yazılımcılarla çalışmanız gerekiyor. Ayrıca yazılımsal her sorunda size anında cevap verecek ve sorununuzu hemen çözecek yazılımcılardan destek almanız gerekli. Çünkü internetten satış yapacağınız ve kullanıcıların kişisel bilgilerini alacağınız için hiçbir yazılımsal ve güvenlik problem yaşamamalısınız. Eğer bu tarz problemler yaşanırsa da anında müdahale edilmeli. Aksi takdirde markanızın güvenilirliği zedelenir ve müşteri kaybedebilirsiniz.

Tercih edebileceğiniz ikinci yol ise hazır e-ticaret paketleri tercih etmek. Hazır e-ticaret paketleri içerisinde de temel olarak aşağıdaki görselde yer alan özellikler bulunmalıdır.

Yukarıdaki özelliklere ek olarak, müşteri destek hizmeti sunmaları son derece önemlidir. Çünkü aklına gelen her soruya yanıt verebilecek bir uzman ekibin olması, size her anlamda büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca tercih edeceğiniz altyapı sağlayıcısı size yazılımsal destekte sunmalı. Örneğin, sitenizde bir sayfa 404 hatası verdi. Hemen altyapı sağlayıcınızla görüşerek bu sorunu çözmelerini isteyebilirsiniz. Bir diğer avantajı ise hazır e-ticaret paketlerini tercih ettiğiniz için herhangi bir yazılımcıya ekstra ücret ödemekten de kurtulabilirsiniz.

Kobisi, uzun yıllardır müşterilerine kaliteli ve profesyonel hizmet sunan bir altyapı sağlayıcıdır. Herhangi bir taahhüt ödemeden Kobisi’nin hazır e-ticaret paketlerinden yararlanabilirsiniz. Aylık olarak da sözleşme imzalayabileceğiniz için istediğiniz zaman anlaşmayı bozabilirsiniz.

Kobisi, e-ticaret deneyiminden faydalanmak isteyen her girişimciye büyük kolaylık sağlıyor. 15 günlük ücretsiz deneme sürümüne kayıt olarak bu deneyimden siz de yararlanabilirsiniz. Üstelik herhangi bir kredi kartı bilgisi girmenize bile gerek yok!

Dördüncü Adım: Ürün Görselleri Hazırlamak

Ürün görselleri, e-ticaret sitenizde mutlaka yer almalı. Hiçbir ürün görselsiz olarak satışa sunulmamalı. Müşterileriniz ürünleri sadece görerek satın aldıkları için hiçbir ürün görselsiz olmamalı. Ayrıca görsellerin kalitesi ve çözünürlüğü de dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Pikselli, bulanık veya kalitesiz görseller ürünün ve markanın imajını zedeler. Çünkü sunduğunuz her ürün aslında markanızı temsil ediyor. Markanız hakkında olumlu izlenimler bırakmak ve marka bilinirliğini artırmak için görsel çekimine önem vermelisiniz.

Beşinci Adım: Bütçe Yönetimi ve Reklam Stratejileri

E-ticaret sitesi olan her firmada olduğu gibi sizin de kargo, depo, vergi ücretleri, şirket masrafları gibi birçok gideriniz olacak. Bu masrafları kısmak bazen zor olsa da bütçe planlaması yaparak, gelir-gider dengesini kurabilirsiniz. Örneğin, gereksiz harcamaları tespit edebilir veya pahalı harcamalarınızı kısabilirsiniz. 

Her iş kolunda olduğu gibi e-ticaret sektöründe de işe ilk başladığınızda belirli harcamalar yapmak zorundasınız. Özellikle marka bilinirliğini arttırırken reklam bütçesine ihtiyacınız olacak. Ancak başarılı şekilde uygulanan SEO ve SEM çalışmaları ile bu sorunu çözebilirsiniz. SEO çalışmaları ve ücretli reklamlar için alanında uzman bir ajansa çalışmayı bu süreçte düşünerek, reklam bütçenizi büyük oranda düşürebilirsiniz. Kısaca az bütçe ile etkili dönüşümler elde edebilirsiniz.

E-ticaret sitesi kurmak ve online mağaza açmak için gerekenleri anlattığımız bu yazımızda, genel olarak uygulamanız gereken adımları açıkladık. Bu yöntemlerin her birinin önemli olduğunu ve hepsinin vazgeçilmez bir kural olduğunu da unutmayın. Yani herhangi biri bu süreçte kesinlikle atlanmamalı. Daha fazla bilgiye ulaşmak için yazımızın içerisinde eklediğimiz blog yazılarını da incelemeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X