E-Ticaret

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

E-ticaret, birkaç yıl içerisinde hızlı bir ivme kazanarak büyüyüp gelişmeye başladı. Bu gelişme her geçen gün daha da artıyor ve yeni girişimcilere de kapısını aralıyor. Sektöre adım atan girişimcilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı sorulardan birisi de e-ticaret sitenin nasıl kurulacağıdır.

E-ticaret sitenizi oluşturmak için öncelikle hangi ürünün satışını yapacağınıza karar vermelisiniz. Satışını yapmak istediğiniz ürünü bulmak için de rakip analizi yapmalı, en çok satılan ürünleri araştırmalı, yeni ve farklı bir ürün bulmalısınız. Ürün arayışındayken iş planı oluşturarak, daha düzenli ve emin adımlarla bu yolda ilerleyebilirsiniz. Satışını yapacağınız ürünü bulduktan sonra sıra markanızı yansıtan bir alan adını ve e-ticaret sitenizi barındıracak bir web sunucusunu bulmaya geliyor.

Domain ve Hosting Satın Alma

E-ticaret sitesi kurmanın ilk adımı, satışını yapacağınız ürünü yansıtan bir domain (alan adı) satın almaktır. Alan adı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, markanızı yansıtıp yansıtmadığı ve alan adının uzunluğudur. Alan adınız mutlaka markanızın içeriğiyle alakalı olmalı ve olabildiğince kısa bir alan adı tercih etmelisiniz. Ayrıca, marka bilinirliğini artırmak için de müşterilerinizin aklında kalacak bir isim bulmaya özen göstermelisiniz.

Alan adını satın aldıktan sonra sıra barındırma satın almaya gelir. Her web sitesinde olduğu gibi e-ticaret siteleri de bir web sunucusunda barındırılır. Hem domaini hem de hostingi, isterseniz bu hizmeti sağlayan bir siteden edinebilir, isterseniz de e-ticaret paketi sunan bir firmadan yardım alabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki, e-ticaret hizmeti sunan bir firmadan yardım almanız her açıdan size avantaj sağlayacaktır. Gerek sektördeki bilgi birikimleri gerek de istediğiniz her hizmeti müşterilerine sunmaları açısından, sektöre yeni katılan girişimciler için büyük fayda sağlar. Eğer e-ticaret hizmeti sunan bir firmadan destek alacaksanız, e-ticaret yazılımlarına gören değil, web sitenizin barındırıldığı sunuculara göre seçim yapmalısınız. 

Barındırma (hosting) seçimi, e-ticaret siteleri için son derece önemlidir. Çünkü barındırmalar, direkt olarak site hızını etkiler. Site hızı yavaş olan e-ticaret sitesinin rakipleri karşısında neredeyse hiç şansı yoktur. Ayrıca site hızı doğrudan kullanıcı deneyimi de etkiler. Bu sebeple de olumsuz yönde etkilenen kullanıcı deneyimi, müşterilerin sitenizi terk etmesine ve sizden alışveriş yapmamasına neden olabilir. Bu olumsuzlukları önlemek için, barındırma (hosting) seçimini doğru yapmalısınız. 

E-Ticaret Altyapı Paketleriyle E-Ticaret Sitesi Kurulur Mu?

E-ticaret hizmeti sağlayan bir firmayla anlaşmak, özellikle de sektöre yeni başlayan girişimciler için, hem vakit hem de bütçe açısından fayda sağlar. Ancak bu firmalarla anlaşmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle işletmenizin hangi hizmete ihtiyacı olduğuna karar vermelisiniz. Ardından da anlaşmak istediğiniz firmanın bu hizmeti sağlayıp sağlamadığına dikkat etmelisiniz. Bir e-ticaret sitesi temelde hangi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Site tasarımları sade ve anlaşılır olmalı
  • Mobil uyumlu bir site hizmeti sunmalı
  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumlu site yapısına sahip olmalı
  • Ücretsiz tasarım temaları içermeli
  • Ücretsiz kurulum yapmalı
  • Sınırsız ziyaretçi, trafik ve web alanı sunmalı
  • Ücretsiz SSL sertifikası içermeli

Yukarıda açıkladığımız hizmetler, genel bir e-ticaret hizmeti sağlayan firmaların sunması gereken temel hizmetlerdir. Bu hizmetleri sunmayan bir e-ticaret sitesiyle anlaşma yapmamanız yararınıza olacaktır. Çünkü bir e-ticaret sitesi yukarıdaki özelliklerin hepsini sağlamalıdır. Eğer hizmete dahil olmayan bir madde bulunuyorsa, bu hizmete siz dışarıdan belirli bir ücret ödeyerek sahip olmanız gerekir. Bu da firmanız için ekstra iş yükü ve bütçe anlamına gelir.

E-ticaret firmasıyla anlaşmadan önce, firmanın sunduğu demo hizmetinden mutlaka yararlanmalısınız. Bu sayede de hangi hizmetleri sunduğunu görebilir, site hızını ve yönetim panelini test edebilirsiniz. İhtiyacınız olan ve olmayan hizmetleri belirleyerek, ihtiyacınız olmayan hizmetlerin ücretini ödemekten de kurtulabilirsiniz.

E-Ticaret Sitenizi Kendiniz Oluşturabilirsiniz

E-ticaret sitesini kurarken herhangi bir aracı şirketle anlaşma yapmak istemiyorsanız, kurulumunu kendiniz de yapabilirsiniz. Açık kaynak yazılımları belirli bir kod bileşeni sunar. Sizde bu bileşenleri kullanarak sitenizi bu kodların üzerine kurabilirsiniz. Bu hizmeti sağlayan ve en çok bilinen program ise WordPress’tir. Alan adınızı, barındırmanızı ve SSL sertifikasını aldıktan sonra artık kendi sitenizi kurabilirsiniz. Ancak bu yazılımların bazı olumsuz özellikleri bulunuyor: 

  • Yazılımsal ve teknik problemler ortaya çıkabilir.
  • Ekstra hizmetler için bütçe ayırmalısınız.
  • Bu yazılımlara SSL sertifikası ve kurulum ücretleri dahil değildir.
  • Bankalarla POS anlaşmalarını kendiniz yapmalısınız.

E-ticaret sitenizi kendiniz kurmak isterseniz, her türlü problemle sizin ilgilenmeniz gerekebilir. Eğer bu konularla ilgili bilgi sahibi değilseniz, alanında uzman ekiplerden yardım almalısınız. Saha araştırmasını iyi yaparak, işletmenize uygun hizmeti sağlayan firmayı kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kobisi ile E-Ticaret Sitesi Kurmak Artık Daha Kolay!

Kobisi, sektördeki başarısı ve müşteri memnuniyeti ile en çok tercih edilen e-ticaret sağlayıcılarındandır. E-ticaret siteniz ile ilgili her türlü hizmeti sizlere sunan Kobisi, yılların verdiği tecrübe ve deneyime dayanarak müşterilerine hizmet etmektedir. 15 günlük ücret deneme sürümüyle de bu keyifli hizmetten herkesin faydalanmasına yardımcı oluyor. Siz de e-ticaret sektörüne adım atmak istiyorsanız, Kobisi’yi tercih edebilir ve sektördeki başarınızı artırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X