domain-alirken-dikkat-edilmesi-gereken-10-kural
E-Ticaret

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

E-ticaret web siteniz için domain almak, işletmeniz için yapacağınız en önemli kararlardan biridir. Web siteniz için doğru domain seçmek, hem hedef kitleniz hem de arama motorları için önemlidir. Alan adınız(domain), markanızın kullanıcılarının web sitenize dair fikirlerinin oluştuğu ilk ayrıntıdır.  Peki,  domain alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

1 – Araştırma Yapın

Hedeflediğiniz kitlenin ilgi alanlarını, arama motorlarında yaptıkları aramaları ve buna benzer hedef kitleniz hakkında bilgileri araştırın. Böylece, domain satın alma işleminde rahatça yol kat edebilirsiniz.

  •       Business Name Generator
  •       DomainTyper
  •       Domain Pigeon

gibi arama araçlarını kullanarak rakiplerinizi araştırabilir ve kendi alan adınız için en uygununu bulabilirsiniz.

2 – Kolay Yazılabilir ve Akılda Kalıcı Alan Adı Satın Alın

Web sitenizi arama motorları için optimize etmeyi planlamış olsanız bile, insanların hatırlayabileceği ve kolayca yazabileceği bir alan adı seçmeniz lazım. Zor telaffuz edilen, birden çok tire(-), sayı ve başka karakterler bulunan alan adlarından kaçının. Adınızı duyan herkes “sayı olarak 4” veya “tire abc tire” gibi söylemlere gerek kalmadan rahatça yazabilmelidir. Ziyaretçilerinizin kafası karışabileceği ve alan adınızı yanlış yazabileceği için uzun yazı içeren alan adlarından da uzak durmalısınız. Word of mouth(kulaktan kulağa) güçlü bir pazarlama yöntemidir ve insanların siteniz hakkında arkadaşlarına sitenizi anlatmalarını kolaylaştırır.

3 – Argo Terimlerden Kaçının

Argo terim kullanmamaya ve bunun yerine 10 yıl içinde hala anlamlı olacak bir isim seçmeye çalışın. Bu, aynı zamanda adınızın yerli olmayan ve ana dilinizi konuşamayan kullanıcıları için de yardımcı olacaktır. Uluslararası iş yapmayı planlamazsınız bile bunu aklınızdan çıkarmayın çünkü bu yerel kullanıcılarınıza da yardımcı olacaktır.

4 – Kısa Alan Adı Satın Alın

Alan adınız ne kadar uzun olursa insanların hatırlaması o kadar zorlaşır ve kelimelerden birini yanlış yazma ihtimali o kadar yüksek olur. En iyi tek kelimeli alan adları da genellikle alınmıştır. Ancak, biraz yaratıcı davranarak uzun alan adlarından kaçınabilirsiniz. Eğer mevcut olmadığı halde beğendiğiniz tek bir kelime varsa, önüne sıfat veya fiil eklemeyi deneyebilirsiniz. İki kelimeyi ayırmadan birleştirmeyi (YouTube), kelimelerin bazı bölümlerini bir araya getirerek (Microsoft), bir kelime üzerinde oynayarak (Flickr) veya tamamen yeni bir sözcük üretip benzersiz bir alan adı oluşturabilirsiniz.

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

5 – Bulabilirseniz “.com” Kullanın

Çoğu kişi alan adlarının “.com” ile bittiğini düşünmektedir. Bu nedenle, diğer uzantılardan(.net, .info, .org vb.) biriyle domain satın alırsanız, insanların bunu hatırlamalarını sağlamak için ekstra çaba göstermek zorunda kalabilirsiniz. Ancak kesinlikle “.com” ile alan adı almak zorunda olmadığınızı unutmayın. Pek çok site, diğer uzantılarla oldukça iyi bir performans gösterebiliyor.

6 – Ticari Markalı Domain Satın Almayın

Ticari marka isimleri olan domain satın alarak daha çabuk bilinirlik kazanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bilinirlikten öte domaininizden olabilirsiniz. Bunlar gerçekleşmese bile, ticari markalar ile karşılaşabilirsiniz ve bazı yasal zorunluluklarla uğraşabilirsiniz. Seçeceğiniz alan adını iyice araştırıp, o isimde ticari marka olmadığından emin olmalısınız.

7 – Alınmış ve Kullanılan Siteyle çok Benzer Domain Almayın

Ticari marka olmasa bile başka bir alan adının varyasyonu olan alan adı satın almayın. Bu, tekil bir alan adı alınmışsa onun çoğulunu almak, kelimeye tire(-) eklemek gibi örneklerdir. Alternatif olarak, bu varyasyonları satın aldığınız alan adlarında kullanabilirsiniz. Böylece, varyasyon web sitelerinizden birine gelen kullanıcıyı ana sitenize yönlendirebilirsiniz.

8 – Fazla tire (-) kullanmayın

Tire kullanarak alan adındaki kelimeleri ayırmak, okumayı ve arama motorlarının tek tek kelimeleri tanımasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, insanlar genellikle alan adlarını yazdıklarında tireleri unuturlar. Alan adınızda tire kullanacaksanız, üçten fazla tire içeren domain satın alma işlemini gerçekleştirmeyin. Çok dağınık durur ve yazımda hata yapma ihtimali artar.

9 – Rakam Kullanmaktan Kaçının

Alan adınızda sayı bulundurmaktan kaçının. İnsanlar, sayıların rakam(3) ya da kelime(üç) olduğunu anlamayabilir. Eğer şirket isminiz sayı içeriyorsa, hem rakamlı hem de kelime halinde olan alan adlarını satın almanız yararlı olacaktır. Sonra aldığınız adlardan birini diğerine yönlendirebilirsiniz. Ek olarak, alan adınızda “0” rakamını kullanmak bazı durumlarda kötü sonuçlar getirebilir. İnsanlar, “0” rakamını “O” harfiyle karıştırabilirler.

10 – Sosyal Medyayı Kontrol Edin

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

Seçtiğiniz alan adınızı, kelime veya kelime öbeği olarak YouTube, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Google+, Tumblr gibi sosyal medya sitelerinde bulunup bulunmadığını kontrol edin. Sosyal medyayı hemen kullanmayı planlamasanız bile, hazır olduğunuzda seçeneğiniz olur ve aynı kullanıcı adını kullanmanız kolay olur.

Bonus: Bir alan adının boşta olup olmadığını öğrenmek için www.whois.gen.tr adresini kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X