Kurumsal Kimlik

Çevrimiçi Mağazanıza Akılda Kalıcı Bir İsim Bulun

 “İlk izlenim için ikinci bir şans yoktur.” B.Tolga Sasık’ın Satışın Türkçesi isimli kitabında geçtiği gibi ilk izlenim iyi ya da kötü bir etki yaratır. Aynı şekilde marka ismi seçiminiz de fiziki veya online satış mecralarında bir adım önde olmanızı sağlar. Siz de e-ticaret sitenizin piyasada öne çıkmasını istiyorsanız; kullanıcıların ilgisini çekecek ve sattığınız ürünleri vurgulayacak bir isim bulun! Bu yazımızda sizlere; Akılda kalıcı bir marka isminde hangi özellikler olmalı? konusuna değineceğiz. 

Akılda Kalıcı Bir Marka İsminde Hangi Özellikler Olmalı? 

Birkaç püf noktaya dikkat ederek akılda kalıcı ve etki bırakacak bir marka ismi yaratabilirsiniz. Akılda kalıcılık hızla isminizin duyulmasını sağlarken, yeni ve çarpıcı bir isim seçmek ilgi çekicilik kazandırır.


1. Kısa ve Hızlı Okunan Bir İsim Olsun

Kısa ve anlaşılır bir isme sahip olmak ayrıcalıktır. Hem akılda tutulması hem de telaffuzu ve yayılması kolaylaşır. Ayrıca domain adı alanına veya çevrimiçi mağazanızın ana sayfasına yazarken ne kadar kısaysa o kadar avantaj sağlar. 

Tabii kısa bir isim bulmak çok da kolay olmuyor. Sizinle aynı fikirde olan ya da aynı ürünü satan birçok kişiyle karşılaşacaksınız. Bu durumda yaratıcılığınızı konuşturmalı ve kelime oyunlarına başvurmalısınız.

Marka ismi seçerken kullanabileceğiniz birkaç öneri:

  • Farklı kelime kombinasyonlarını deneyin! Kafiyeler, sıralı kelimeler, bir anlam taşımayan ancak kısa ve merak uyandıran sözcüklere odaklanabilirsiniz. Örn. “Tıkır tıkır, şapur şupur” 
  • Yeni bir kelime oluşturabilir ya da var olan kelimeler üzerinde oynama yapabilirsiniz. Örneğin; Google kelimesi googol sözcüğünün düzenlenmesiyle elde edilmiştir.
  • Sizin için özel bir anlam taşıyan kelimeler de seçebilirsiniz. Evcil hayvanınızın ismi, soyadınız, lakabınız, kendi isminiz… Kişisel bir isim kullanarak mağazanızın öznel düzeyde tanınmasını hızlandırabilirsiniz. Ancak bu ismi marka düzeyine getirmek için uzun bir yol kat etmeniz gerekebilir. 

2. Farkınızı Gösterin

Rakiplerinizin kullandığı marka isimlerini araştırarak pazar değerlendirmesi yapabilirsiniz. Herkesten farklı ve yenilikçi bir marka adı bulmanız sektöre damga vurmanızı sağlayacaktır. 

Farklı bir marka ismi bulurken karşılayacağınız en büyük zorluk; rakiplerinizi nitelendirmeden ürününüzü tanımlayacak bir anlatıma sahip olmasıdır. Örneğin; Greyder markası ayakkabı sektöründe ismi ve anlamıyla çığır açmıştır. Dededen gelen bir marka ismi olan Greyder; “Ayakkabı nerede giyilir? Yolda. Yolu ne yapar? Greyder.” konuşmasından doğan bir Türk ayakkabı markasıdır.

3. Domain Adınızı ve Markanızın Var Olma Aşamalarını Düşünün

Dünyada en çok tercih edilen alan adları markaismi.com olmaktadır. Herhangi bir blog açarken veya e-ticaret sitesi oluştururken .com uzantısının daha fazla kullanılması rekabeti ve arzı artırmaktadır. 

Özel bir alan adı tercihinde bulunmanız arama motorlarında öne çıkmanız ve kullanıcıların size ulaşabilirliği açısından önemlidir. Bu nedenle baştan sona sizi temsil edecek bir isim seçmeniz gerekir. Kendi e-ticaret sitenizin yanı sıra farklı pazar yerlerinde de satış yapmak istediğinizde; diğer markalarla karıştırılmayacağınız ve popüler alışveriş mecralarında ayırt edilebileceğiniz bir marka adına sahip olmanız avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca bkz: com.tr uzantılı alan adı nasıl alınır için yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Yaratıcılıktan Korkmayın!

Marka adınızı seçerken .com uzantısında yer bulamayabilirsiniz. Bunun için üzülmenize hiç gerek yok. Geçici bir süreyle veya daimi olarak farklı uzantıları kullanabilirsiniz. 

Arama motoru uzmanlarına göre az bilinen alan adlarının Google’da öne çıkmadığı düşünülse de kullanıcı deneyimleri, reklam pazarlama teknikleri ve kaliteli SEO çalışmaları sayesinde yüksek sıralamalara gelmeniz mümkündür. 

5. Orijinal Bir Marka İsmine Sahip Olun

Alan adınızı veya marka isminizi seçerken orijinalliğinden emin olmanız gerekir. isimtescil.net gibi domain ve hosting firmaları aracılığıyla alan adı alınabilirlik kontrolü yapabilirsiniz. Daha net bir karar için avukatla iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Twitter, Facebook, İnstagram gibi sosyal medya ağlarında da arama sağlayarak herhangi bir benzerlik veya kullanım var mı diye göz atabilirsiniz.

6. İlham Meleklerinizi Yakalayın

Yeni ve ayrıcalıklı bir isim bulma konusunda tereddütleriniz varsa farklı yollar da deneyebilirsiniz. Örneğin; dünyada kullanılan yaygın dilleri, yeni bir akımı, teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan kelimeleri düşünün. Dışarıya çıkın ve insanların ne konuştuğunu dinleyin. Oyun oynarken kullandığınız takma adı, konuşma dilinizi ya da duvar yazılarını yeniden yorumlayın.

Risk Almaktan Kaçınmayın! 

Herkesin içinde küçük bir çocuk var olmakla beraber büyük adımlar atacak bir mucit olduğunu aklınızın bir köşesinde tutun! 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X