Kurumsal Kimlik

Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili; marka adının ve ürünlerinin taklit edilmesini önlemek amacıyla ilgili yerlere yapılan başvurulara denir. Her işletme sahibi, -özellikle e-ticaret sahipleri- emeklerinin boşa gitmemesi ve taklitlerin önüne geçebilmek için patent başvurusu yapmalıdır. Çünkü marka tescili başvurusu yapmazsanız, markanız ve ürünleriniz size özel değil, halka açık olur. Bunu engelleyebilmek için öncelikle markanın ve dolayısıyla ürünlerin patentlerini almalısınız.

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 

Türk Patent ve Marka Kurumu sitesinden marka tescili başvurusu yapabilirsiniz. Yine bu kurumdan marka tescili ücreti hakkında da bilgi alabilirsiniz. Türk Patent ve Marka Kurumu resmi bir kurumdur. Bunun haricinde özel patent firmalarından da başvuru yapabilirsiniz. Bu linke tıklayarak, siteye ulaşabilirsiniz.

Bu içerik ilginizi çekebilir:

Marka Tescili Yaptırmak Neden Önemli?

Yukarıda marka tescilinin önemine ve neden yapılması gerektiğine kısaca değindik. Ancak, bu konuyu detaylı olarak açıklamak istiyoruz.

1. Taklitlerin Önüne Geçebilirsiniz

Özellikle, e-ticaret gibi rekabetin fazla olduğu sektörlerde marka tescili yapılmalıdır. Eğer marka tescili yaptırmazsanız; marka adınız, logonuz ve hatta özel tasarımlarınız taklide açık hale gelir. Belki bir tasarımı önce siz yapmışsınızdır; ancak marka tesciliniz olmadığı için marka adınızı taklit eden ve daha geniş hedef kitlelere hitap eden bir firma sizin önünüze geçebilir. Ne yazık kı, patent alınmadığı sürece ürünü piyasaya ilk kimin sürdüğünün bir önemi kalmıyor.

2. Resmiyet Kazanabilirsiniz

Tescilli bir marka olduğunuz zaman, otomatik olarak resmi kurum haline gelirsiniz. Bu resmilik ise müşterinin gözünde değerinizin artmasını da sağlar. Bir nevi, müşterilerin güvenini kazanırsınız.

3. Tasarımları ve Ürünleri Koruma Altına Alabilirsiniz

Butikler, tasarımcılar ve kişiye özel ürün tasarlayanlar firmalar, marka tescilini alacak ürünlerini koruma altına alabilir. Tescillenen hiçbir ürün taklit edilemez; eğer taklitleri yapılırsa da ciddi yaptırımlar uygulanır.

4. Tescil Süresine Siz Karar Verebilirsiniz

Marka tescili yaptırılırken tescil süresine de siz karar veriyorsunuz. Yıllık veya ömürlük olarak tescil yaptırabilirsiniz. Örneğin, 10 yıl markanızı tescil ettirdiniz, 10 yılın sonunda bu süreyi istediğiniz gibi uzatabilirsiniz.

5. Marka Değerini Üst Seviyelere Çıkarabilirsiniz

Marka tescili ile marka değeri nasıl artırılır? Mesela, marka tescilini aldıktan sonra firmanızı çok büyüttünüz ve cironuzu ikiye hatta üçe katladığınızı varsayalım. Bu koşullarda, markanın kuruluştaki değeri ile en son ki değeri arasında büyük bir fark olacaktır. Yıllar sonra markayı devretmek istediğinizde yüksek fiyatlar karşılığında satabilirsiniz. Tabii ki satışı gerçekleştirebilmek için de markanın patentini almak zorundasınız.

E-ticaret sektörüne katılmak ve ürünleriniz ile fark yaratmak istiyorsanız en doğru adrestesiniz! Kobisi, büyük veya küçük her işletmenin e-ticaret sitesi sahibi olmasını istiyor. Bu fikirden yola çıkarak, 15 günlük deneme sürümünü de sizlere sunuyor. 15 günün sonunda isterseniz üyeliğinizi iptal edebilir, isterseniz de Kobisi ailesinin bir üyesi olarak yola devam edebilirsiniz.

Aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X