E-Ticaret

E-Ticaret Sitesi mi Fiziki Mağaza mı?

E-ticaret sitesi kurmanın ve fiziki mağaza açmanın ayrı ayrı avantajları bulunuyor. Ancak, hem maliyet hem de zaman tasarrufu yönünden bir taraf daha ağır basıyor. Hangisi mi? Tabii ki e-ticaret sitesi kurmak. Fiziki mağazalara kıyasla e-ticaret siteleri; maliyet, zaman, bütçe tasarrufu yapmanızı sağlıyor. Yazının devamında avantajlarını ve dezavantajlarını açıklayarak, kararı size bırakacağız. İkisini de incele, tarafını seç!

Anında Kontrol /Sonra Kontrol

Online mağaza açmanız anında kontroller yapıp, anlık müdahaleler yapmanıza olanak tanır. Tek bir panel üzerinden stok, muhasebe, ürün bilgileri gibi kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, yoğun talebi olan ve stoğu azalan ürünü hemen tespit edebilir, stoğunu artırabilirsiniz. Ancak fiziki mağazaların stok kontrol süreci biraz daha uzuyor. Yani e-ticaret siteleri anlık müdahalelere izin verirken; fiziki mağaza sahipleri anlık değil, sonradan kontrollerini gerçekleştirebilir.

Modern ve Geleneksel Pazarlama

İnternet kullanım oranın her geçen gün artmasıyla birlikte kullanıcıların tüketim davranışları da değişmeye başladı. Önceden mağaza gezme alışkanlığı olan müşteriler, günümüzde görerek ve tavsiyeler üzerine alışveriş yapmaya yönelmiştir. Tabii ki bunun en büyük nedenlerinden biri de sanal pazar yerlerini çok fazla büyümesi ve corona virüs. 

Modern pazarlama çeşitlerinden olan online mağazalar, ürün çeşitliliğinin fazla olması ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilere anında ulaşabilme imkanı sunduğu için hem kullanıcıları hem de girişimcileri memnun ediyor.

Geleneksel pazarlama yöntemi olan fiziksel mağaza açmak ise hâlâ tercih ediliyor ve fiziksel mağazadan alışveriş yapmayı sürdüren büyük bir kitle olduğu da biliniyor. Ancak kira, depo, işçi masrafları göz önüne alındığından e-ticaretin biraz daha mantıklı bir tercih olabilir. 

Bölgesel Satış ve Dünyaya Satış

Fiziki mağazalar, girişimleri belirli bir konuma bağlı kalmalarına neden olur. Yani Kadıköy’de mağazanız varsa, İzmir’deki müşterilerinize ulaşamazsınız. Sadece mağazanızı ziyaret eden ve bulunduğunuz bölgede yaşayan müşterilerinize hizmet sunabilirsiniz. Pandemi dolayısıyla da dışarı çıkmayı ve mağaza gezme alışkanlığını bir kenara bırakan müşterileri düşünüyorsanız, online alışveriş sitesi kurmak sizin için doğru seçim olacaktır. Sanırım internet üzerinden virüsün bulaşmadığı kanıtlanmıştı?

Dijital ve Geleneksel Reklamlar

Eğer online alışveriş siteniz varsa, dijital dünyanın kapıları size sonuna kadar açılıyor demektir. Dijital reklamları kullanarak neler yapılabilir? Çok şey. SEO çalışmaları ile sitenize organik trafik; SEM çalışmalarıyla da yüksek hacimli müşteri trafiği elde edebilirsiniz. Ancak fiziki mağaza sahibiyseniz; TV reklamları, bilboard reklamları, kısıtlı hedef kitleye ulaşan sosyal medya reklamlarından yararlanabilirsiniz. Tabii ki fiziki mağaza sahipleri de internet reklamlarına yatırım yapabilir. Ancak çoğu kişi bir mağaza için şehir değiştirmeyeceği veya bulunduğu konumdan uzak bir yere gitmeyeceği düşünülürse, online mağaza açmanız daha doğru olabilir.

Farklı Kitlelere Ulaşmak /Aynı Kitleye Hitap Etmek

E-ticaret sitelerinin daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmanıza imkan tanıdığını söylemiştik. Reklam çalışmaları ve müşteri memnuniyeti ile hedef kitlenizi büyütebilirsiniz. Fiziki mağazalar ise genellikle aynı kitleye hitap etmek zorundadır. Çünkü taşınabilirlik durumu olmadığı için geniş kitlelere ulaşması da zordur. 

7/24 Hizmet Vermek ve Mesai Saatlerinde Çalışmak

Fiziki mağazaların en büyük dezavantajı, belirli saatler arasında hizmet veriyor olmasıdır. Yani isteseler bile 7/24 hizmet veremezler. Dolayısıyla farklı zaman dilimlerinde alışveriş yapmak isteyen müşteriler de e-ticaret sitelerini tercih ediyor. Günün sadece yarısından faydalanabilen fiziki mağazalar, satışlarının büyük bir bölümünü 3-5 saatlik zaman diliminde kazanıyor. Ancak e-ticaret sitesi sahipleri, günün her saati kazanıyor.

Online alışveriş sitesi kurmak ve internet dünyasının avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, Kobisi sizlere kaliteli hizmet sunmayı vadediyor! 15 gün boyunca ücretsiz e-ticaret mağazası açmanıza olanak tanıyan Kobisi, taahhütsüz olarak bu hizmetten faydalanmanızı sağlıyor. E-ticaret altyapı fiyatlarını inceleyerek, 15 dakikada mağazanı açabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X