Kurumsal Kimlik

Marka İsmi Nasıl Bulunur? | Marka İsmi Önerileri

Marka ismi oluşturmak, sanıldığının aksine iyice düşünülerek karar verilmesi gereken bir süreçtir. Akılda kalıcı, markanızı ve ürünlerinizi yansıtan, kolay anlaşılır bir marka ismi seçmelisiniz. Çünkü, anlamsız ve zor telaffuz edilen marka isimleri; müşterilerin akıllarında kalmaz ve marka bilinirliği oluşturulamaz. Bu gibi durumların önüne geçmek için yazımızı dikkatle okumanızı rica ediyoruz 🙂

Akılda Kalıcı ve Hatırlanması Kolay Olmalı

Marka ismi önerilerinden ilki; akılda kalıcı ve müşterilerin kolay hatırlayabileceği bir isim seçmektir. İnternette sitenize denk geldiğinde veya reklamınızı gördüğünde sizi hatırlamalı. Bu yüzden de uzun, karışık veya anlamsız bir isim olmamalı.

Bir diğer önemli nokta ise, kolay söylenen bir isim tercih etmenizdir. Yani, bir müşteri başka bir kişi markanızdan bahsederken bir kere de ismi söyleyebilmeli. Hecelemeye çalışmamalı, telaffuz ederken zorlanmamalı. Eğer marka adınızı doğru hatırlayamazsa, sizi internette veya sosyal platformlarda da bulamaz. Bu sorunları yaşamamak için yukarıda bahsettiklerimize dikkat etmelisiniz.

Markanıza Özgü İsim Belirleyin

Marka ismi önerilerine göz atarken, rakiplerinizin veya farklı markaların isimlerini inceleyebilirsiniz. Ancak, onlardan etkilenerek kendi isminizi oluşturmamalısınız. Diğer firmaların ismine benzeyen bir marka ismi seçerseniz, onların bir taklidi olduğunuz düşünülebilir ve diğer firmayla karıştırılabilirsiniz.

Geleceği Düşünerek Karar Verin

Geleceği düşünerek marka ismine karar vermelisiniz. Neden mi? Seçeceğiniz ismi sadece şu an kullanmayacaksınız. Belki 5 yıl sonra, satışını yaptığınız üründen vazgeçebilir, çok farklı bir ürünü satmaya başlayabilirsiniz. Bu tarz durumları da göz önüne alarak, marka isminizi daha genel kelimelerden oluşturun. Örneğin; marka isminizin “mobilya” ile başladığını varsayalım. 5 yıl sonra mobilya sektörünün düşüşe geçtiğini veya artık mobilya ürünlerini satmaktan vazgeçeciğinizi düşünün. Böyle bir durumda yeniden mi marka oluşturacaksınız? Hayır, bunlara hiç gerek yok. Her türlü durumda kullanabileceğiniz bir marka ismi seçerek, hiçbir sorunla karşılaşmadan yolunuzda ilerleyebilirsiniz.

Marka İsmini İyice Araştırın

Potansiyel marka ismini belirledikten sonra, uygulamanız gereken birkaç önemli adım var. Öncelikle, belirlediğiniz ismin alan adını (domain) ve sosyal medya hesaplarını alın. Eğer, alan adı veya sosyal medyadaki hesaplar alınmışsa başka bir isim seçmeniz gerekli. Çünkü markanızın ismiyle alan adınız örtüşmezse, marka bilinirliğini oluşturamazsınız. Bu sebeple düşündüğünüz isimlerin alan adına bakmayı asla unutmayın.

Alan adı uzantısı önemli mi?

Alan adı uzantısının arama motorları tarafından bir önemi olmadığı söyleniyor. Yani istediğiniz uzantıyı seçebilirsiniz. Ancak kullanıcılar tarafından .com, .net, .co gibi uzantılar bilindiği ve benimsendiği için, bu uzantılı alan adlarına öncelik verebilirsiniz. Alan adını aldıktan sonra da çağrışım yapan diğer alan adlarını da almanızda fayda var. Örneğin Onedio; “onediyo” alan adını da alıp, 301 yönlendirmesi ile bu alan adında gelen trafiği de sitesine yönlendirmiştir. Yani, hem Onedio hem de onediyo diye arama yaparsanız, Onedio’nun internet sitesini yönlendiriliyorsunuz. Siz de bu yöntemi benimsemelisiniz.

Çevrenizdekilere Danışın ve Önerilerini Dikkate Alın

Marka ismi önerileri oluştururken mutlaka birden fazla isim önerisi belirleyin. 5-6 tane marka adı arasında kaldığınızda da çevrenizdeki insanlara danışın. Kulağa hoş geliyor mu, akılda kalıcı mı, mantıklı mı veya kolay telaffuz ediliyor mu gibi sorular sorun. Bu sorular doğrultusunda da marka ismine karar verin. Unutmayın, çevrenizdekiler dışarıdan tarafsız bir göz gibidir ve bu yüzden de onların düşüncelerini esas alacak hareket edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X