Kurumsal Kimlik

Marka Nedir? | Etkili Bir Marka Oluşturma Adımları

Marka nedir, diyecek olursanız her şeydir. Çevrimiçi mağazalardan fiziki mağazalara hatta sokak esnafına kadar uygulanan markalaşma adımları, hangi sektörde olursanız olun önemlidir. Marka olmak tabiri de e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin arşivinde olması gereken öncelikli terimlerden biridir. Marka ismi ve logosu, markaya özel ürünler veya genel ürünler için uygulanan yenilikçi satış politikaları ise marka olmanın anahtarıdır. 

Etkili bir marka oluşturmak; işletmenizin ismi söylendiğinde hatta söylenmese dahi sizden bahsedildiğinin anlaşılması manasına gelir. Sattığınız ürünlere ihtiyaç duyanlar, ürün ismi yerine sizin markanızı kullanmaya başladığında ise harika bir noktaya gelmiş olursunuz. 

**E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri

Son dönemde marka olmak konusunda en dikkat çeken reklamlardan birini ele alarak örneklendirme yapalım. Hiç denk geldiğiniz mi bilmiyoruz ama “Marka yok, logo yok. Cesaretse dibine kadar!” sloganıyla sürekli karşımıza çıkan bir Doritos reklamı var. PepsiCo Türkiye Yiyecek Kategorisi Pazarlama Direktörü Osman Dilber konu hakkında kısa bir açıklama yapmış. Marka bilinirliklerine o kadar çok güveniyorlar ki Türkiye’de 3 ay süreyle logo ve marka ismi olmadan reklam yapmaya karar vermişler. Ve asıl ilgi çekici nokta %95 oranla başarıya ulaşmaları!

Şunu düşünebilirsiniz; “Doritos büyük bir marka ve bu başarıyı elde etmesi mümkün. Küçük işletmelerin markalaşması nasıl olacak?”. Evet, yiyecek sektöründe öne çıkmış bilinen bir isim, ancak zamanında Doritos da tanınmıyordu. Markalaşma yolunda attığı adımlar, tanıtım ve pazarlama politikaları, kullanıcıların dikkatini çeken yaklaşımlar sayesinde bu noktaya geldi. 

Şimdi sadece tek bir markanın ötesine geçelim ve e-ticaret sitenizin marka olması için siz neler yapabilirsiniz, bakalım. 

**Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka Olmak için Kullanıcıların Güven Duyması Şart!

Günlük yaşamda ya da iş hayatında güven duymak birçok başarılı adımın başlangıcıdır. E-ticaret sitenize gelen potansiyel müşteriler, satın alma adımına geçmek için web sitenize ve ürünlerinize güvenmek ister. “Ben buradayım, her koşulda sana destek olacağım.” hissini yaşatan bir marka oluşturma, birincil polikatınız olmalıdır. Bu politikayı SEO çalışmaları, web sitesi tasarımı, içerik planlamaları, sosyal medya etkileşimi gibi farklı tanıtım ve pazarlama yöntemlerini kullanarak uygulayabilirsiniz. 

Web Sitesi Tasarımını Özelleştirin

Web sitesi tasarımını, e-ticaret sitenizin kıyafeti olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir iş görüşmesine giderken kılık kıyafet prosedürleri öne çıkıyor; konu e-ticaret sitesi olunca da web sitesi tasarımı aynı işlevi görüyor. Sitenize gelen her bir ziyaretçiye hitap edecek, onların gözünde markalaşmanızı ve farklı olmanızı sağlayacak bir tasarım sunun.

**Renk Seçimleri Neden Markalar İçin Önemli

Kullanıcı Yorumlarıyla Tanınır Bir Marka Olun

Doğal tanıtım ve pazarlama yöntemi olan kullanıcı yorumları ve referans gösterme, hem düşük maliyetli hem de kolay bir taktiktir. Çoğu zaman sıfır bütçe ile yapılır. Örneğin, restoranların nasıl ünlendiğinden pay biçelim. Yemeklerin tadına bakmaya gelen gurmeler, sahip oldukları uzmanlık kriterleriyle restorana yorum yapıyor ve bunu blogunda ya da dergi, gazete gibi halka açık alanlarda paylaşıyor. Veya gittiği restoranın web sitesine yorum bırakıyor. Bu sayede kulaktan kulağa diyebileceğimiz bir yöntemle markalaşma politikası sağlanıyor. Kullanıcı yorumları ve referans gösterme de -tıpkı bu örnekte olduğu gibi- sitenize gelen kullanıcıların başka kullanıcılara sizi tanıtmasına imkan veriyor ve marka bilinirliği oluşturmanıza ön ayak oluyor.

**Marka Bilinirliğini Arttırmaya Yardımcı 10 Madde

Web Sitenizde Kullanıcı Odaklı İçeriklere Yer Verin

Ürün içerikleri hem markanızın hem de ürünlerinizin tanıtımı için önemlidir. Kullanıcı beklentilerini karşılayacak içerikler sunmanız satış yapma oranında da iyileştirme sağlar. Web sayfanızı ziyaret eden potansiyel müşteriler içerik açıklamaları sayesinde ürünün ne işe yaradığı ve aradığı özellikleri barındırıp barındırmadığı konusunda bilgi edinir. Eğer yeterli kaynaklara yer verir ve tatmin edici açıklamalar sunarsanız kullanıcı odaklı içeriklerle satış politikalarınızı ve marka tanımınızı geliştirebilirsiniz.

Ulaşılabilir Olarak Güvenilir Marka İmajınızı Artırın

E-ticaret sitelerinde çoğu zaman fiziki birliktelik söz konusu değildir. Kullanıcılar; telefon, e-posta, sosyal medya ağları aracılığıyla markaya ulaşabilir. Bu durumda sitenize dair her bir iletişim kanalını açıkça göstermelisiniz. Google map vb. ağlarda kayıt açmalı ve gerekli sertifikaları kullanıcıların görebileceği şekilde iletişim alanına eklemelisiniz.

**Marka İsmi Nasıl Bulunur? | Marka İsmi Önerileri

Güncel ve Yeniliklere Açık Olun

Web site tasarımından içeriklerine kadar her bir detayı güncel tutmak, güvenilir marka olmakta büyük bir adımdır. Eski bir altyapıya sahip, geçmiş haberlerle dolu bir site herhangi bir olası sorunda çözümsüz kalınacağı imajı yansıtır. Kullanıcıların dikkatini üzerinizde tutmak ve güvenilirlik için blog sayfası açabilir ve burada en güncel sektör haberlerine yer verebilirsiniz. Yeni güncelleştirmelerden veya yeni ürünlerden bir arşiv oluşturabilir, marka ve hizmet anlayışınızın yeniliklere açık olduğunun vurgusunu yapabilirsiniz.

Sosyal Medyayı Kullanın ve Müşteri Hikayeleri Paylaşın 

“Müşteri velinimettir.” lafını duymayan var mı? Sanıyoruz yoktur. Eğer bir yerde satış ve kazanç varsa müşteri velinimettir. Ve o müşteriyi markanızın daimi üyesi yapmak istiyorsanız kendisine önem verdiğinizi gösterin. 

Marka ve müşteri hikayeleri paylaşabilir, sosyal medyadan kullanıcılara ulaşabilir, yorumlara cevap verebilirsiniz. Var olduğunuzu ve her zaman kullanıcının yanında olduğunuzu kanıtlayan güvenilir marka oluşturma adımlarıyla hem güvenilir bir marka hem de sektörün önde gelen isimlerinden olun!

**Facebook’ta Marka Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

**Instagram Aracılığıyla Marka Bilinirliğinizi Nasıl Arttırırsınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X