E-Ticaret

Tanıtım ve Pazarlama Stratejileri

Tanıtım ve pazarlama geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir. İster seyyar bir pazarcı olun ister site üzerinden satış yapın, müşteri potansiyelini arttırmak için bazı stratejilere yönelmeniz gerekmektedir. Satışını yaptığınız ürün ya da hizmete uygun, tanıtım ve pazarlama stratejileri hakkında bilgi sahibi olarak siz de doğru adımlarla hızlı bir ilerleme yakalayabilirsiniz. Peki bu stratejiler ve getirileri nelerdir?

Tanıtım Nedir?

Tanıtım; herhangi bir kurum veya markanın, kendi vizyonu ve hedeflerine yönelik olarak büyüyüp gelişmesi ve satışlarını arttırması amacıyla müşterilerine bilinen satış mecraları dışında ulaşma çabasıdır. Tanıtım diğer adıyla promosyon; tanıtmaya ya da pazarlamaya çalıştığınız ürünün, pazarlama faaliyetinin bir parçasıdır. Tanıtım ve pazarlama yollarıyla potansiyel müşterilerinize sattığınız ürünler hakkında bilgilendirme yapmış olursunuz.

Müşterilerinizi satın almaya ikna etmek için; ürünlerinizin ne olduğunu, nasıl kullanılacağını ve onların neden bu ürünleri satın almaları gerektiğini ayrıntılı olarak açıklamanız gerekir. Tanıtımın püf noktası, tüketicilerin tüm ihtiyaçlarının sizin sattığınız ürünler tarafından rahatlıkla karşılanabileceğini hissetmelerini sağlamaktır.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama; bir işletmenin ürün, hizmet ve reklam gibi bütün faaliyetlerini kazanca dönüştürmek için uyguladığı süreçtir. Diğer bir ifadeyle, herhangi bir ürünün; üreticiden dağıtıcıya, dağıtıcıdan tüketiciye ulaştırılması sürecinde izlenen stratejiye pazarlama denir. Pazarlama stratejileri; araştırma, hedef belirleme, stratejileri uygulama ve kontrol aşamalarından oluşur.

Tanıtım ve Pazarlamada Etkili Tanıtım Çabası

Etkili bir tanıtım çabası, belirli bir kitleyi hedef alan ve uygun kanallardan yapılan net mesajlar içerir. Hedef müşteriler, genellikle ürünü doğrudan satın alıp kullanacak kişilerdir. Bu insanları tanımlamak ve onlar hakkında nitelikli bilgiler edinmeye çalışmak, pazar araştırmanızın önemli bir parçası olmalıdır. Uygulamaya çalıştığınız tanıtım ve pazarlama stratejisi çok önemlidir. Öncelikle hedef müşterilerinizin dikkatini çekmeye gayret etmelisiniz. Öncelikle, bu müşterileri satın almaya ikna etmeniz gerekir. Satın almayı düşünmeyen müşterilerinizden ise en azından ürününüz hakkındaki görüşlerini öğrenmeye çalışmalısınız. Ayrıca, mesajınızı hedef müşterilere iletmek için seçtiğiniz promosyon yöntemi birden fazla pazarlama kanalı içerebilecek türden olmalıdır.

Tanıtım ve Pazarlama Kanalları

Radyo

Nispeten ucuz ama çok etkili olan radyo reklamları; yerel müşterilere ulaşmak ve bunları işletmeniz ve ürünleriniz hakkında bilgilendirmek için harika bir yoldur. Ayrıca bir radyo reklamını yayınlamak, tanıtım ve pazarlama alanındaki ilk basamaklar arasında gösterilebilir.

Televizyon

Tanıtım amaçlı reklamlarınızın bölgesel veya ulusal düzeydeki müşterilere hızlı bir şekilde ulaşmasını isteyebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. Televizyondan yapılan reklamlar diğer seçeneklerden daha yüksek maliyetli olmasına rağmen, yine de en uygun tanıtım ve pazarlama aracıdır.

Basılı İlanlar

Basılı ilanlarınızı, doğrudan posta yoluyla veya gazeteler, el ilanları, ticaret ve tüketici dergileri gibi basılı materyaller aracılığıyla dağıtabilirsiniz. Ayrıca mevcut veya potansiyel müşterilere tanıtım amaçlı mektuplar, yazışmalar, broşürler, ve kuponlar gönderebilirsiniz. Basılı reklamlar, insanların nerede, ne zaman, niçin ve hangi ürünü almaları gerektiği hakkında yönlendirmeler yapar.

İnternet Ortamı ve Elektronik Reklamlar

İnternetin yayılması, pek çok yeni tanıtım ve pazarlama kanalları ortaya çıkardı. E-ticaretin yaygınlaşması ise şirketlerin ve müşterilerin iş yapma şeklini de değiştirdi. Birçok sosyal ağ sitesinin çok geniş bir kitleye ulaşabildiği günümüzde, bu siteler aracılığıyla reklam vermek, daha fazla müşteriye ulaşmak anlamına gelmektedir.

Siz de şirketinizin web sitesi üzerinden veya farklı internet ortamları üzerinden elektronik olarak reklam yapabilirsiniz. Bu sayede müşterilerinize önemli bilgileri hızlı bir şekilde iletme fırsatı elde edebilirsiniz. Ayrıca, tanıtım ve pazarlama stratejisinin bir parçası olarak, reklamları doğrudan e-posta yoluyla da müşterilerinize gönderebilirsiniz.

Müşteri Yorumları

Müşterileriniz, ürünlerinizi beğendiklerinde veya beğenmediklerinde, ürünleriniz hakkında bazı yorumlar yaparlar. Günümüzde genellikle sanal ortamda yapılan ürün veya internet siteleri ile ilgili yorumlar, müşterileri doğrudan yönlendirmektedir.

Kişisel Satış

Ticari iletişim planlarının bir parçası olarak ürünlerinizi tanıtmak ve satmak için tanıtım ve pazarlama görevlileri istihdam edebilirsiniz. Bu tanıtım ve pazarlama temsilcileri, özel iletişim yoluyla müşteri ilişkileri oluşturma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Kişisel satış biraz pahalı olabilir, çünkü promosyon yapmak için profesyonel satış elemanlarını işe almanız gerekecektir. Ancak bu süreç doğru işletildiğinde, kazanılan kâr maliyetten daha yüksek olacaktır.

Satış Promosyonu

Satış promosyonu stratejisi, insanları ürününüzü almaya çekecek bir plan içeren özel tekliflerle gerçekleştirilir. Bu teklifler arasında satış promosyonları, kuponlar, teşvikler, yarışmalar, ödüller, sadakat programları ve indirimler bulunabilir. Ayrıca, potansiyel ve mevcut müşterileriniz için seminerler düzenleyebilir, eğitmek veya ticari fuarlar aracılığıyla onlara ulaşabilirsiniz.

Firmanızın satışları yukarıda görüldüğü gibi bazı tanıtım ve pazarlama stratejileri yoluyla artırılabilir. Günümüzde birçok mecrada etkili bir şekilde tanıtım yapabilir ve firmanız için en iyi pazarlama stratejilerini uygulayarak başarılı olabilirsiniz.

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X