e-ticaret
E-Ticaret

E-Ticaret Sitenizde Satacağınız Ürünleri Nasıl Seçmelisiniz?

Eğer satacağınız ürün konusunda kararsızsanız ve bir e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız, doğru yere geldiniz. Bu rehber e-ticaret sitenizde satacağınız ürünleri nasıl seçmelisiniz? sorusunda bilmeniz gereken tüm detayları anlatmak üzere Kobisi ekibi tarafından hazırlandı.

Doğru Ürünleri Nasıl Seçeceksiniz?

Bir e-ticaret sitesi mi açmak istiyorsunuz? Bu harika!

Peki ne satacaksınız? İş ürün seçmeye geldiğinde nereden başlamak lazım? Ürünlerinizi nasıl alacaksınız? Açıkçası bu kararı verme noktasında, e-ticaret başarısının temellerini oluşturan birçok önemli konu bulunmaktadır. Sadece biraz rehberlik edilmesine ihtiyacınız var.  Bu sebeple bizler doğru ürünleri seçmeniz için bu kapsamlı rehberi sizler için oluşturduk. Şimdi bu yazıya biraz vakit ayırın çünkü oldukça fazla önemli konudan bahsedeceğiz. İster bu yazının tamamını okuyun ister belli konu başlıklarına göz atın, bu bilgileri kullanmakta ve onlardan yararlanmakta özgürsünüz. Hadi başlayalım.

e-ticaret

Satacağınız Ürünleri Seçmek Neden Stratejik Olarak Bir Öneme Sahiptir?

E-ticaret işiniz birçok parçanın toplamı olmasına rağmen, her bölüm sattığınız ürünlerin türüne göre doğrudan etkilenir. Sağlam bir ürün serisi olmaması işinizin başlamadan önce bile, bir savaş ile karşı karşıya kaldığı anlamına gelir.

Gerçekten de milyonlarca seçenekle karşı karşıya olduğumuz için hangi ürünün satılacağına karar vermek oldukça zor olabilir. Sadece bu değil, ürünleriniz için bir pazar olduğundan ve aslında onları satarak para kazanabildiğinizden de emin olmanız gerekir. (Sonuçta, para kazanmak için bu işi yapıyoruz değil mi?)

Daha da fazlası, sattığınız ürünler e-ticaret sitenizi etkileyen diğer ayrıntıları şekillendirmek için de dikkate alacağınız birincil faktördür. Örneğin buzdolabı satmaya karar verdiniz, bu kocaman ürünü ülke geneline nasıl göndereceksiniz? Veya şarap satıyorsanız, farklı il ve coğrafyalara satış yaparken karşılaşacağınız yasal kısıtlamalar nelerdir? Ödenecek ek vergiler var mıdır?

Sonuç olarak internette sattığınız ürünler doğrudan aşağıdakileri etkiler:

Marka & Tasarım: Otomobil parçaları satıyorsanız, muhtemelen web sitenize pembe bir arka plan ve fırfırlı logo koymak istemezsiniz değil mi? Markanız ürün gamınızı güçlendirmelidir, bu nedenle ürünlerinizin bu ayrıntılarla uyuştuğundan emin olun.
Pazarlama: Seçtiğiniz pazarlama stratejileri, pazarlama bütçelerinizle birlikte ürün çeşitleriniz doğrultusunda belirlenecek hedef kitlenize bağlıdır.
Ruh Haliniz: Bu ürünlerle çok fazla zaman harcayacağınızı unutmayın. Bu yüzden ilginizi çeken ve çabuk sıkılmayacağınız ürünlerle uğraştığınızdan emin olun.

E-ticaret sitenizde satacaklarınız ve hangi pazarı hedefleyeceğini bulmak hafife alınmaması gereken bir karardır. Bu nedenle, kapsamlı bir pazar araştırması yürütmek çok önemlidir, şimdi bu konuyu biraz daha yakından inceleyelim.

Müşteri Tabanınızı Öğrenmek

Şimdi ne sattığınızı biliyorsanız, ürünlerinizi kimin alacağını bulmanın zamanı geldi. İşte bazı ipuçları;

Hedef Kitle: Ne satacağınız hakkında daha iyi bir fikre sahip olduğunuzda, hedef kitleniz veya hedef pazar olarak da bilinen potansiyel müşterilerinizi belirleyebilirsiniz. Müşteri tabanınızı erken anlamanız fiyatlandırma politikanızı, pazarlama stratejilerinizi ve marka öykünüzü oluşturmanıza yardımcı olur. Örneğin lüks çanta satıyorsanız, hedef pazarınızın özellikleri ve karakteristikleri, motosiklet ekipmanları satan birinden çok farklı olacaktır. Kitleniz hakkında şu bilgileri bulmaya çalışın.

Temel Demografik Bilgiler: Demografi, yaş, cinsiyet, etnik köken, istihdam durumu vb. özellikler, belirli bir nüfusun veya izleyici kitlesinin istatistiksel nitelikleridir. Hedef kitlenizin demografik özelliklerini belirlemek size stratejiniz için yardımcı olur.

Psikograflar: Demografik bilgilerden farklı olarak, psikograflar temel özelliklerin ötesinde ilgi alanlarına, etkinliklere, kişiliğe ve daha fazlasına odaklanıyor. Hedef kitlenizin tutum ve davranışlarını anladığınızda, onların istek ve ihtiyaçlarına hitap edebilecek donanıma sahip olursunuz.

Fiyat Hassaslığı: Satmayı planladığınız ürünlerin fiyatları, hedef kitlenizin bütçesine uygun mu? Başka bir deyişle, ürünleriniz sizi üst segment müşterilerine, daha ekonomik fiyat müşterilerine veya aradaki bir yere odaklanmaya zorluyor mu? Hedef kitlenize dair keşfedeceğiniz çok sayıda ek bilgi vardır, ancak bunlarla başlamak, ürünlerinizin müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması için  gerekmektedir. İşte, hedef kitlenizi tanımlarken göz önüne almanız gereken bazı diğer faktörler;

Müşteri Motivasyonu: Müşteriniz bu ürünü neden alıyor? Onların satın almalarını sağlayacak ne var? Ürünle fiyat veya marka itibarıyla mı ilgileniyorlar? Pratik bir eşyayı mı yoksa lüks bir ürünü mü satın almak istiyorlar? Müşteri profilinizi geliştirirken mümkün olduğunca çok soru sorun.

Sizin Kattığınız Değer: Muhtemelen sizinle aynı ürünleri satan  bir sürü site var. Öyleyse mağazanızı nasıl öne çıkaracaksınız? Müşteriler bir değer istiyor, ancak aynı zamanda deneyim de istiyorlar. Ne tür bir tecrübeye sahip olmanız gerektiğini öğrenelim. Bu mükemmel bir ticari satış, ücretsiz nakliye, sorunsuz müşteri hizmetleri veya başka bir şey de olabilir.

e-ticaret

Potansiyel Müşterilerle İletişime Geçmek

Neyi pazarlamak istediğinize dair daha iyi bir fikre sahip olduğunuzda, hedef müşterilerinizle bağlantı kurmanın zamanı gelmiş demektir. Mağazayı oluşturduğunuz endüstriye zaten aşina iseniz, potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanız daha kolay olacaktır. Beğendikleri Facebook sayfalarını beğenebilir, aynı bültenlere abone olabilir, aynı kulüplere katılabilir, aynı konferanslara ve etkinliklere katılabilir, aynı çevrimiçi tartışma forumlarında zaman geçirebilirsiniz.

Karşılanmamış ihtiyaçların belirtileri olan sorunları ve istekleri dinleyin. Karşılanmamış bir ihtiyacı belirledikten sonra, bu ihtiyaçları karşılayan ürünleri bulmaya ve bu ürünlere daha kolay ulaşılmasını sağlamaya çalışın. Sorunlara çözümler sunarak, ürün satmanın ötesine geçip, kendinizi bu alanda uzman konumuna getiriyor, müşteri güvenini ve sadakatini kazanmada bir adım öne geçiyor olacaksınız.

Pazar Araştırması Yapmak

Piyasa araştırması yürütme fikrine karşı endişe duyabilirsiniz, ancak gerçekte buna hiç gerek yok. Aslında bu işinizi geliştirmek için mükemmel bir yoldur, çünkü size genel rekabet ortamını daha iyi anlatır ve önemli müşteri anlayışlarını ortaya koyar. Kararınızı yönlendirmek için pivot tablolarını, büyük elektronik tablolar oluşturmak zorunda kalmadan (eğer yaparsanız size artı puan getirir) ürün seçiminize yardımcı olması için pazar araştırmalarında kullanmanız, başarılı bir e-ticaret sitesi açma şansınızı arttırır.

Pazardaki Trendler

İnternette ne satacağınıza dair bir fikriniz varsa, fikrinizin ne kadar başarılı olduğunu inceleyerek başlayın. Veya satacaklarınızdan emin değilseniz, kararınızı netleştirmek için yeni trendlere bakın. Pazardaki nabız, talebi ölçmenize ve pazarınızın çeşitli ihtiyaçlarını tanımanıza yardımcı olur. Araştırmaya başlamanız için bazı hızlı kaynaklar şunlardır:

  • Gazeteler ve Dergiler: Büyük gazetelerin yaşam tarzı bölümüne bakın ve popüler dergilerin reklamlarını inceleyin. Şirketler bu ürünleri tanıtmak için büyük paralar ödüyorsa, büyük olasılıkla onlar için bir talep tespit etmişlerdir.
  • Ticaret Dergileri: Belirli bir endüstriye ait ürünleri satmak istiyorsanız bu endüstriye has olan yayınlara göz atın. Bunu yapmak, o pazarda popüler olan ürünlerin ve trendlerin içerdiği bilgileri edinmenize yardımcı olur.
  • Ürün Katalogları: Çeşitli büyük mağazaların ve toptancıların ürün listeledikleri kataloglara bakın. Bu dizinlerin, genellikle farklı ürün fikirlerini ayırmanıza yardımcı olmak için filtreler içeren geniş bir seçimi vardır. Daha da fazlası, çoğu, satacağınız ürün hakkında daha iyi bir fikir vermek için ürün fotoğraflarını ve fiyat bilgilerini içerir.
  • Diğer Mağazalar: Bir sonraki alışverişinizde, fikrinize benzer ürünleri satan perakende mağazalarına göz atın. Hangi öğeleri teşvik ediyorlar? Ardından hangi ürünlerin yer aldığını tam olarak görmek ve en olumlu müşteri yorumlarını aldığı ürünlere göz atmak için çeşitli e-ticaret sitelerine göz atın.

Rekabetçi Manzara

  • Devrim yaratacak bir şey satmadığınız sürece, aynı ürünleri olmasa da, çok benzer ürünleri satan diğer web siteleri olacaktır. Bu, rekabetçi ve sağlam bir anlayışa ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Ancak bu şekilde kalabalıktan öne çıkabilecek veya endüstrinin geri kalanıyla eşit konumda olabileceksiniz. Rakip analizinize başlamak için aşağıdaki yaklaşımları deneyin:

Rakiplerinizin Listesini Yapın: İlk adım rakiplerinizin kim olduğunu belirlemektir. Bunu, satmayı düşündüğünüz ürünler için temel bir web araması yaparak öğrenebilirsiniz. Buradan, alanınızda bulunan diğer firmaları görebilirsiniz.

Rakiplerinizi Kategorilere Ayırın: Listenizi bir araya getirdikten sonra mantıksal kategorilere ayırın. Örneğin, sizinle aynı ürünleri sunan doğrudan rakipleriniz ile büyük perakende siteleri gibi daha büyük rakipleriniz olacaktır.

Websitelerine Göz Atın: Rakiplerinizin e-ticaret sitelerini ziyaret ederek fiyat noktaları, marka bilinci, müşteri yorumları vb. bilgilerle birlikte göze çarpan ürünleri hızlı bir şekilde göreceksiniz.

E-mail Bültenlerine Kaydolun: Rakibinizin e-postalarına abone olacak bir yeri varsa, devam edin ve başlatın. Bu, hangi promosyonları uyguladıkları ve hangi ürünler üzerine yoğunlaştıklarını görmenizi sağlar. E-posta kayıtları yoksa, bunun yerine sosyal medya kanallarını referans almayı deneyin. Buradaki ana fikir, rakiplerinizin fiyatlandırma ve ürün sunma yöntemlerini anlamaktır. Böylece endüstri standartlarını karşılama ve ürünlerinizi başkalarından öne çıkarma konularında bir denge kurabilirsiniz.

Niş Pazar vs. Genel Pazar

E-ticaret sitenizde satmayı seçtiğiniz ürünün türü ne olursa olsun, Büyük e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere sektörünüzdeki büyük siteler tarafından oldukça sert bir rekabetle karşılaşacaksınız. E-ticaret siteniz bu rekabete rağmen kesinlikle başarılı olabilecek olsa da bunun yerine bir niş pazar hedeflemeyi tercih edebilirsiniz.

Kısacası, niş pazar bir ürün için çok daha küçük bir izleyici nüfusundan oluşur. Örneğin, herkese çorap satmak yerine diyabetten etkilenenlere özgü çorap satmaya odaklanabilirsiniz. Niş pazarlar çok daha küçük bir müşteri havuzundan oluşsa da, bu alışveriş yapan müşteriler sattığınız ürünlere çok daha fazla ilgi gösteriyorlar. Dahası, özellikle hedeflenen niş pazarlama çabaları sayesinde, ürünlere ulaşmaları ve katılımları daha kolay olabilmektedir. Örneğin, çok fazla Star Trek hayranı olmamasına rağmen Trekçiler, Star Trek markasıyla son derece etkileşime giriyor, büyük miktarda hatıra ürünleri satın alıyor, konferanslara ve kullanıcı forumlarına katılıyor.

e-ticaret

Ürün Sunumunun Genişliği

Bu bölüm gerçekten önemli bir soru içeriyor: Online mağazanızda kaç tane ürün sunacaksınız? Bu sayı, bir veya iki yüz, ya da yüz binlerce arasında değişebilir, bu da sitenizi oluşturmaya yönelik zaman ve emek üzerinde büyük bir rol oynar. Ne sattığınıza bağlı olarak, ürün seçenekleri olarak bilinen ek aksesuarlar veya varyasyonlar sunup sunmayacağınız da dahil olmak üzere, kullanabileceğiniz ürünlerin genişliğini araştırmak isteyeceksiniz.

Ürün Maliyetleri

Yaşamın çoğu alanında olduğu gibi, stoğunuzu güvence altına almak bir fiyata mal olacaktır. Bu nedenle öğelerinizin satın alınma maliyetinin belirlenmesi, hangi ürünlerin satılacağının seçilmesinde önemli bir bileşen oluşturur. Doğal olarak ürünlerinizin alınma maliyeti, müşterilerinize ücretlendirdiğiniz fiyata büyük bir faktör olacaktır . Bunları daha sonra ayrıca ele alacağız.

Çoğu ticaretçi için, her biri ile değişen maliyetlere sahip olsa da ürün elde etmek için genellikle üç yol vardır:

  1. El Yapımı Ürünler: Bu yaklaşım, birçok zanaatkar veya hobi sahipleri ya da kendi başlarına ürün üretenler için yaygındır. Bu durumda birincil ürün maliyetleri arasında işçilik ve nakliye masrafları ile birlikte malzeme satın alınması ve envanterin depolanması sayılabilir.
  2. Stoksuz Satış (Dropshipping): Bir stoksuz satış şirketinden ürün edinmek, stok depolamadan ürünleri satmanıza izin verir. Bu düzenlemede, ürün maliyetleriniz genellikle bırakma ücretlerini, ürün tedarikçiniz tarafından yapılan herhangi bir aylık ücretleri veya işlem ücretini içerecektir.
  3. Direkt Ürün Satın Alımı: Ayrıca doğrudan bir üretici veya toptancıdan ürün satın alabilirsiniz. Bu seçeneği seçerseniz, ürün maliyetlerinize ürün edinme fiyatı, stok olarak depolamanın maliyeti, bakım ve nakliye bedeli eklenecektir.

Piyasa araştırması söz konusu olduğunda göz önüne alınması gereken alanlar çok fazla olsa da, ürün pazarınız ve genel sektör hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalışın. Bunu yaptığınızda, başarılı bir şekilde e-ticaret satışı yapma şansınız artıracaksınız. Pekâla, hangi ürünleri satacağınıza karar vermek için büyük bir adım attığınıza göre, bu ürünleri nasıl elde edeceğinizi öğrenmenizin zamanı geldi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X