E-ticaret Rehberi

Kolay E-Ticaret Sitesi Kurulumu: Hazır E-Ticaret Paketleri

E-ticaret sitesi kurmak isteyenler, web sitesi kurulum aşamasında birçok yönerge ile karşılaşmaktadır. Bunlardan birisi de e-ticaret paketleridir. E-ticaret paketleri hizmet alacağınız e-ticaret platformunun size sunduğu hizmetleri bir ara görmenizi sağlar. Sitenizde hangi özelliklerin yer alıp almayacağına, paketleri inceleyerek karar verebilirsiniz.

E-ticaret paketleri içerisinde sistematik ve kolay kullanım sağlayacak özellikler bulunması gerekir. Sistematik olması hata payını en aza indirirken, kolay kullanım ise herhangi bir soruna anında müdahale edebilmenizi sağlar. Bu sayede küçük sorunların büyümesi ve ürün satışlarına etki etmesi gibi durumlarla karşılaşmanın önüne geçebilirsiniz. Bu müdahaleleri anlık olarak yapılmadığı koşullarda ise müşteri memnuniyetinin azalması ve gelir kaybı ile karşılaşılabilmektedir.

E-Ticaret Sitesinde Hangi Özellikler Bulunmalı?

E-ticaret sitesi açarken göz önüne alınması gereken özellikler vardır. Satışını yapacağınız ürün ve web sitesi tasarımı arasında mutlak bir uyum olması gerekir. Ayrıca kullanıların ilgisini çekecek, pratik ve hızlı bir site daha fazla müşteri edinmeyi sağlamaktadır. Tüm bunları sağlamak için hazır e-ticaret paketi seçiminde doğru adımları atmanız gerekmektedir.

E-ticaret paketlerinde bulunması gereken başlıca özellikler:

  • Seçtiğiniz ürüne uygun e-ticaret şablonları
  • Gerektiğinde web sitesi tasarımını değiştirme/güncelleme
  • Pazaryeri Entegrasyonları
  • Farklı ödeme sistemleri
  • Responsive Tasarım Desteği
  • Kargo Entegresi
  • SEO Desteği
  • ERP Entegrasyonu

Hazır e-ticaret paketlerinde bulunması gereken özellikleri listelediğimize göre açıklamalarına ve ne işe yaradıklarına göz atabiliriz.

Ayrıca bkz: E-Ticarette Satışlarınızı Arttıracak Ürün Resimleri Optimizasyonu

1. Seçtiğiniz Ürüne Uygun E-ticaret Şablonları

Ürün ve e-ticaret şablonu uyumu hem kullanıcılara hem de size kolaylık sağlar. Özellikle varyantlı ürün satışı yapan e-ticaret sitesi sahipleri şablon seçiminde dikkatli olmalıdır. Site içerisinde ürün tipine uygun kategori belirlemek veya renk, model vb. seçenekleri ayrı  segmentlerde sunmak sitenizi ve marka imajınızı daha etkileyici kılar. Ve tüm bunları hiyerarşik bir düzende oluşturmanız, verimlilik sağlar.

2. Gerektiğinde Web Sitesi Tasarımını Değiştirme/Güncelleme

Günümüzde her alanda süreklilik hakimdir. E-ticaret siteleri de günden güne yeni özellikler kazanmakta ve yeni tasarımlarla bütünleşmektedir. Siz de bu gelişim sürecine dahil olmak istiyorsanız e-ticaret paketi seçiminde tasarım güncelleme özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz.

3. Pazaryeri Entegrasyonları

E-ticaret paketi alırken pazaryeri entegrasyonları sunan paketleri tercih etmeniz ürün ve hizmet satışlarını artırma konusunda size fayda sağlar. Bu entegrasyonlar sayesinde Hepsiburada, N11, Trendyol, GittiGidiyor gibi satış kanalları ayrıcalığı ile daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca bkz: Hepsiburada’da Mağaza Açma

4. Farklı Ödeme Sistemleri

Ödeme altyapısı ürün/hizmet satışı yapan web sitelerinin olmazsa olmazıdır. Bankalar ve çeşitli ödeme platformları ile yapacağınız anlaşmalar hem marka imajını hem de kullanıcıların sitenize olan güvenini artırıcı unsurlar içerir. 

Sanal pos ve kapıda ödeme sistemlerini kullanarak portföyünüzü genişletebilirsiniz. Ayrıca İyzico vb. ödeme sistemleri ile ödeme işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

#Ödeme sistemlerinin önemini daha detaylı incelemek adına içeriğe göz atın: Fraud Nedir ve E-Ticaretteki Önemi

5. Responsive Tasarım Desteği

Günümüzde çoğu kişi online alışveriş işlemlerini mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu da e-ticaret sitesinde responsive desteği sağlamanın ne kadar önemli olduğunu farkında olmamızı sağlar. Responsive tasarım diğer adı ile mobil uyumluluk; kullanıcılar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla sitenize uğradıklarında hızlı işlem yapabilmeleri anlamına gelmektedir. Siteniz mobil uyumlu olmadığı takdirde kullanıcı kaybı ve dolayısıyla kazanç kaybı yaşayabilirsiniz.

Ayrıca bkz: Responsive Tasarım Nedir, Ne İşe Yarar?

6. Kargo Entegresi

Online ürün siparişi veren kullanıcıların, sipariş sonrası takipleri için kargo entegrelerini doğru planlamanız gerekir. Herhangi bir şekilde ürüne zarar gelmesi veya ürün gönderiminde gecikme yaşanmaması adına kargo seçimine önem vermelisiniz. Ayrıca kullanıcıların diledikleri anda ürünün nerede olduğunu ve ne zaman eline ulaşacağını takip edebiliyor olması size prestij sağlayacaktır.

7. SEO Desteği

E-ticaret sitelerinin her geçen gün daha da artması, web sitenizde yapacağınız güncel çalışmaları daha önemli kılıyor. Aynı zamanda kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde aradıklarını kolaylıkla bulmak ve ürün hakkında bilgi sahibi olmak ister. Ek olarak Google gibi arama motorları açısından baktığımızda ise ürün ve site içeriklerinin detaylı bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu sayede arama sonuçlarında öne çıkabilir ve organik ziyaretçilerinizi artırabilirsiniz. Tüm bu işlemlerin sistematik bir düzende olması için SEO uyumlu e-ticaret sitesi desteği ihtiyacı doğmaktadır. SEO destekli e-ticaret paketi sunan platformlara yönelmeniz durumunda daha büyük kazançlar elde edebilirsiniz.

Ayrıca bkz: E-Ticaret Siteleri için Teknik SEO Önerileri

8. ERP Entegrasyonu

ERP tüm veri ve proseslerin tek bir sistem üzerinden entegre edilerek sunulduğu bilgi sistemidir. Alt yapıların çoğu paket program ve ortak veri tabanı dahilinde çalışmaktadır. Bu da fiyat, kampanya, stok ve ürün bilgileri girişlerinin aynı noktadan yapılması anlamına gelmektedir. Yani, ERP e-ticaret entegrasyonu ile hem ürün durumu hem de kullanıcılara sunacağınız ayrıcalıkları takip edebilirsiniz. Bu işlemleri kolaylaştırmak için Paraşüt vb. muhasebe entegrasyonlarını kullanabilirsiniz.

Ek olarak;

  • Yurt Dışı Entegrasyonları
  • XML Entegrasyonları
  • B2b Altyapılı E-ticaret Modeli
  • Hediye Çeki, Kampanya ve İndirim
  • 256 Bit SSL Güvenlik Sertifikası

gibi özellikler de hazır e-ticaret paketleri seçiminde göz önüne alınması gereken maddeler arasındadır.

E-ticaret sitesi kurmak ve yeni pazar yerlerine açılmak istediğiniz takdirde bahsettiğimiz tüm unsurları incelemeniz, rakiplerinizden önde olmanızı ve online alışveriş sektörüne daha hızlı girmenizi sağlayacaktır.

1 Comment

  • Yasemin Kılıç 10 Aralık 2020

    Katılmak istiyorum ama çekingenligimvar ne yazacağınıza bilemedimki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X