E-ticaret Pazaryeri

Trendyol Mağaza Açma Rehberi

Büyük bir gelişim gösteren e-ticaret sektörü, firmaları farklı alanlarda da kazanç elde etmeye yöneltmiştir. Son yıllarda müşteri ağını genişleten online pazar yerleri, e-ticaret sahiplerinin en önemli kazanç kapılarından birisidir. Trendyol gibi büyük pazar yerlerinde mağaza açarak, satışlarını artırmayı ve geniş müşteri kitlelerine ulaşmayı hedeflemektedirler. 

Trendyol mağaza açma rehberi sayesinde, kendi mağazanızı kurabilir ve satış yapmaya devam edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey, Trendyol mağaza açma süreci adımlarını takip etmek ve süreç hakkındaki tüm bilgilere hakim olmak. Yazımızı okuyarak mağaza açma süreci, Trendyol mağaza açmak için gereken evraklar, komisyon oranları gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Trendyol Hakkında

Trendyol, 2010 yılında e-ticaret sektörüne katılan ve 2018 yılında Alibaba Group ile iş ortaklığı kurarak, büyümesine hız kesmeden devam eden bir platformdur. Türkiye’deki muadil platformlara bakıldığında, içlerinde en hızlı gelişimi ve büyümeyi kaydeden ise Trendyol’dur. 

Trendyol, ayda 90 milyondan fazla müşteri trafiğine sahip olan sanal pazar yerlerinden birisidir. Bu sebeple de Trendyol mağazanızı açarak, hem geniş müşteri kitlelerine ulaşabilir hem de marka bilinirliğini artırabilirsiniz. 

Trendyol Nasıl Çalışıyor?

Trendyol, şirket sahiplerinin kendi online mağazalarını açmasına imkan tanıyan bir platformdur. Kendi markasına ait ürünleri de satışa sunan Trendyol ile geniş müşteri kitlelerine daha kolay ulaşabilirsiniz. Mağaza açabilmeniz için ise tek bir koşul öne sürülüyor: Şirket sahibi olmak!

Şirket sahibi olan markalar Trendyol mağazası açarak, Türkiye’de ve dünyada onları bekleyen müşterilerine daha kolay ulaşabiliyor.

Farklı Sanal Pazar Yerlerinde Mağaza Açmak

Trendyol gibi diğer pazar yerlerinde de mağazanızı açarak, aynı anda farklı müşteri kitlelerine ulaşabilirsiniz. Mağaza açmanın tamamen ücretsiz olduğu online pazar yerleri ile hem fiziksel mağaza açma masraflarından kurtulabilir hem de hedef kitlenize hitap edebilirsiniz.

Neden Trendyol Mağazası Açılmalı?

Trendyol’da satış yapabilmeniz için öncelikle mağazanızı açmalısınız. Maalesef mağaza açılmadan Trendyol üzerinden satış yapılamıyor. Trendyol mağazanızı açtıktan sonra, hedef kitlenize doğrudan ulaşabilir ve marka bilinirliğini kolay yoldan artırabilirsiniz. Ancak sanal mağaza açmanın bazı olumlu ve olumsuz özellikleri bulunuyor. Bu özellikleri dikkate alarak, markanıza özel stratejiler belirleyebilirsiniz.

Trendyol Mağazası Açmanın Avantajları

Trendyol mağazası açmanın pek çok avantajlı noktaları bulunuyor. Bu avantajlı fırsatları iyi değerlendirebilirseniz kısa zaman içerisinde markanızı büyütebilirsiniz.

Trendyol’un hazır müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Trendyol, günlük milyonlarca müşteri trafiğine sahip olan bir platformdur. Bu hazır kitleye hitap eden ürünler satmaya başladığınızda, otomatik olarak müşteri kitleniz hazır olacaktır. Bu sayede sıfırdan müşteri aramadan sizi bekleyen müşterilere hitap edebilirsiniz.

Markanızı daha kolay tanıtabilirsiniz. Geniş müşteri kitlesine sahip olan sanal pazar yerlerinde markanızın bilinirliğini artırmanız daha kolay olur. Müşteri memnuniyetini sağladığınız takdirde otomatik olarak markanızın tanıtımı yapabilirsiniz. Çünkü unutmayın, en iyi tanıtım yollarından biri de müşterilerinizin referansı ve olumlu yorumlarıdır.

Rakiplerinizi tanıyabilirsiniz. Trendyol gibi büyük pazar yerlerinde sektörünüzle alakalı pek çok firmanın mağazası bulunur. Bu sayede rakiplerinizin ürünlerini, pazarlama stratejilerini, hizmetlerini yakından takip edebilirsiniz.

Trendyol Mağazası Açmanın Dezavantajları

Trendyol mağazası açmanın avantajları kadar bazı dezavantajları da bulunuyor.

Komisyon ücretleri: Diğer sanal pazar yerleri gibi Trendyol’da satış yaptığınız ürün başına belirli bir komisyon ücreti talep ediyor. Bu komisyon ücretleri kategorilere gören değişiklik gösteriyor. Komisyon oranları sebebiyle ürünlerinizden elde edeceğiniz kâr oranı düşecektir. Yazımızın devamını okuyarak, Trendyol komisyon oranları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rekabetin fazla olması: Büyük pazar yerlerinde rakipleriniz de bir o kadar fazla olacaktır. Rekabetin fazla olduğu yerlerde markanız ve ürünleriniz geri planda kalabilir, satışlarınız düşebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için dijital pazarlama yöntemlerini kullanmalı ve reklam kampanyaları yayınlamalısınız. Tabii ki bu çalışmalar için belirli bir bütçeyi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Marka bilinirliğini artırmak: Trendyol müşterileri herhangi bir ürün ararken marka adıyla değil, daha çok ürün adıyla arama yapmaktadır. Bu nedenle de markanızı tanıyan ve bilen kişi sayısı daha az olacaktır. Eğer Trendyol dışında marka bilinirliğiniz sınırlıysa, bu platformda tanınır olmanız daha zordur.

Trendyol Mağazası Nasıl Açılıyor?

Trendyol mağazası açmak için öncelikle bir şirketinizin olması gerekiyor. Tıpkı Hepsiburada gibi Trendyol’da da bireysel satıcıların mağaza açmasına izin verilmiyor. Bu sebeple de önce şirketinizi kurmalı ve ardından mağazanızı açmalısınız. 

Şirketinizi kurduktan sonra, Trendyol’un internet sitesinde “Satıcı Başvuru” bölümünden “Satışa Başla” bölümüne tıklayarak, Trendyol mağaza açma sürecini başlatabilirsiniz. Şirketinize ait tüm bilgileri girdikten sonra, Trendyol tarafından mağaza açma talebiniz inceleniyor. Değerlendirmenin sonucu ise sisteme girdiğiniz iletişim adresi yoluyla tarafınıza iletiliyor.

Trendyol Mağazası Açmak için Hangi Evraklar Gerekli?

Trendyol mağazası açmak için başvuru formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz doldurmalısınız. Eğer eksik veya yanlış bilgi girerseniz mağaza açma süreciniz yavaşlayacağı için, aşağıdaki bilgilerin hepsini doğru ve eksiksiz girdiğinizden emin olmalısınız.

  • Şirket Ticaret Ünvanı,
  • Şirket Türü,
  • Vergi Kimlik Numarası,
  • Ticari Sicil Numarası,
  • Satış Yapılacak Kategori,
  • İletişime geçilecek kişilerin; Ad-Soyad, E-Posta ve Cep Telefonu bilgileri,
  • Diğer online pazar yerlerindeki veya kendi e-ticaret sitenizin linkleri.

Başvuru formunu gönderdikten sonra, Trendyol tarafından başvurunuz incelenip değerlendiriliyor. Değerlendirme süresi ise değişiklik gösterir. Başvuru formuna eklediğiniz iletişim bilgilerinden süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Trendyol Mağazası Açmadan Satış Yapılabilir Mi?

n11 ve Hepsiburada gibi Trendyol’da da şirket sahibi olmadan ve mağaza açmadan satış yapamıyorsunuz. Sadece şirket sahipleri, gerekli koşulları sağladığı takdirde mağazalarını açabiliyor. Mağaza açmadan bireysel olarak satış yapmak istiyorsanız GittiGidiyor’u tercih edebilirsiniz.

Trendyol Komisyon Oranları

Trendyol komisyon oranları kategorilere göre değişiklik gösteriyor. Komisyon oranları, başvurunuz onaylandıktan sonra ayrıntılı bir şekilde tarafınıza iletiliyor. Aşağıda ise öne çıkan kategorilerin komisyon oranlarını belirttik. Detaylı bilgilere Trendyol üzerinden ulaşabilirsiniz.

Trendyol komisyon oranları genel itibari ile şu şekildedir:

  • Aksesuar, Altın ve Gümüş: %5
  • Aksesuar ya da Mücevher: %30
  • Spor ve Spor Ekipmanları:  %15
  • Spor Giyim ve Ayakkabı: %20
  • Anne Bakım Ürünleri: %18
  • Bebek Bakım Ürünleri: %12
  • Beyaz Eşya Kategorisi: %10
  • Elektronik Ürünler / Cep Telefonu: %6
  • Kırtasiye ve Ofis Malzemeleri: %20
  • Ev ve Yaşam Ürünleri / Hobi ve Eğlence: %17

Trendyol Mağaza Vergilendirme Süreci

Trendyol mağaza açma işlemleri yapılırken şirket olarak mağaza açtığınız ve online satış yaptığınız için, “T.C. Vergilendirme Sistemi”ne göre vergi ödeme yükümlülüğünü bulunmaktadır. Trendyol’da mağazanızda satışını yaptığınız her ürün için fatura kesmeli ve faturalar üzerinden çıkan vergileri düzenli olarak ödemeniz gerekiyor.

Trendyol vergilerinizi daha düzenli hale getirmek ve vergi takibini kolaylaştırmak adına, mali müşavirden veya muhasebeciden yardım almanız faydanıza olacaktır. Ayrıca vergi yükümlülükleriniz ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan veya https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden bilgi edinebilirsiniz.

Trendyol Mağaza Faturalandırması

Trendyol mağaza faturalandırması, mağaza açmak için gerekli başvuruyu yaptıktan sonra detaylı şekilde açıklanmaktadır. Ayrıca Trendyol, satışını yaptığınız her ürün için ayrı fatura kesmekte ve faturalarınızı e-posta yolu ile size iletir. Sanal mağazanızdan satışını yaptığınız her ürün için fatura hazırlamayı ve müşterilerinize göndermeyi de kesinlikle unutmamalısınız. Çünkü Trendyol, faturasız herhangi bir satışa izin vermemektedir.

Dijital Pazarlama Yöntemleri

Dijital pazarlama yöntemleri, Trendyol mağazanızın başarısını ve marka bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalardır. Bu çalışmalar sayesinde markanızın adını geniş kitlelere duyarabilir, potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

SEO Çalışmaları: SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Bu çalışmalar ile mağazanızın arama motorları tarafından değer kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Aslında temel SEO bilgisiyle bile markanızın bilinirliğini artırabilirsiniz. Bunun için öncelikle ürünleriniz veya hizmetleriniz ile alakalı anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimeleri ürün başlıklarında ve açıklamalarında kullanarak, arama sonuç sayfasında mağazanızı üst sıralara taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda mağazanızda yer alan görsellerin de SEO ile uyumlu olması gerekiyor.

SEO çalışmalarının başarılı olabilmesi için doğru anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Anahtar kelime araştırmalarını doğru yapabilmek için “Anahtar Kelime Araştırması Yapmak için 5 Ücretsiz Araç” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Görsel seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazılarımızı okuyarak öğrenebilirsiniz:

Ürün açıklamaları ve ürün başlıkları SEO açısından son derece önemlidir. Anahtar kelimelerin yer aldığı detaylı, açıklayıcı ve dikkat çekici ürün açıklamaları, mağazanızın değer kazanmasını sağlayacaktır.

Google Adwords Reklamları: Adwords reklamlarıyla da mağazanızın tanıtımını yapabilirsiniz. Bu reklamlar ücretli olup, reklam yayınlamak için bilgi birikimi gerektiğini unutmayın. Bu sebeple de alanında uzman reklam ajanslarıyla çalışmanız daha doğru olabilir.

Google Adwords reklamları, doğrudan mağazanızın arama sonuç sayfasındaki sıralamasını etkiler. Direkt üst sıraya çıkan mağazanızın satışları doğrudan etkilenir. SEO çalışmalarına nazaran daha kısa sürede etkili sonuçlar veren bu reklamlar ile satışlarınızı daha kolay artırabilirsiniz.

Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal medyanın gücünü kullanarak, hem markanızın hem de ürünlerinizin tanıtımını yapabilirsiniz. Peki nasıl yapılacak? Firmanıza ait tüm sosyal medya hesaplarını almalı ve düzenli paylaşımlar yapmalısınız. Bu paylaşımlar, ürünleriniz ve kampanyalarınızla ilgili olmalıdır. Aynı zamanda güncel olayları takip ederek, dikkat çekici ve farklı paylaşımlar da tanınmanıza yardımcı olur.

Trendyol Mağaza Açmak için E-Ticaret Altyapı Seçimi

E-ticaret sitesi sahibi olmadan Trendyol’dan mağaza açabileceğinizi söylemiştik. Ancak, Trendyol mağazası açmadan önce e-ticaret sitenizi kurmanız başarınız açısından önemlidir. Çünkü e-ticaret sitesine sahip olan firmalar, hem profesyonel olabilir hem de hazır müşteri kitlesine hitap edebilirler. E-ticaret sitenizden ve sanal pazar yerlerinden mağazalarınızdan satış yaparak, kârınızı artırabilir ve hedef kitlenize farklı yerlerden ulaşabilirsiniz.

E-ticaret sitesinin nasıl kurulması gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Tabii ki profesyonel ve kaliteli bir e-ticaret sitesi kurmak için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikle, e-ticaret sitenizin altyapısı sağlam olmalıdır. E-ticaret paketlerinin içerisinde yer alan özelliklere dikkat ederek seçim yapmanız gerekiyor. İçerisinde firmanıza uygun hizmetlerin yer aldığına emin olmanız gerekiyor. E-ticaret altyapı paketlerinin içerisinde yer alması gereken olmazsa olmaz hizmetler neler?

SEO Uyumlu Yapı

Bir e-ticaret sitesi mutlaka SEO ile uyumlu olmalıdır. Bu uyumlu yapı sayesinde SEO çalışmalarını daha rahat uygulayabilir, sitenizin sıralamasını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. SEO ile uyumlu içerikler oluşturarak, sitenizi ziyaret eden müşterilerinizin ilgisini çekebilir ve ürünlerinizi tercih etmelerine yardımcı olabilirsiniz.

E-ticaret siteleri için SEO çalışmalarının önemini ayrıntılı şekilde öğrenmek için yazılarımızı okuyabilirsiniz:

Sanal Pazar Yeri Entegrasyonu

Altyapı paketiniz mutlaka tüm sanal pazar yerleri ile entegre olabilmelidir. Aynı anda pek çok platformda mağazanızı açarak satışlarınızı ve kârınızı artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra, farklı platformlarda markanızın adını duyurarak, müşteri kitlenizi de oluşturabilirsiniz. Entegrasyon işleminin bir diğer önemli faydası da tüm sanal pazar yerlerindeki mağazalarınızı tek bir panelden yönetebilirsiniz. Ayrıca, e-ticaret sitenize ürün girişi yaptıktan sonra aynı anda diğer online mağazalarınıza da entegre olur. Bu sayede iş yükünü azaltabilir, mağazalarınızı daha kolay yönetebilirsiniz.

Ürün, Kategori ve Envanter Yönetimi

E-ticaret sitesinin ve online mağazalarının takibini kolaylaştırmak için ortak bir yönetim paneli kullanmalısınız. Seçeceğiniz altyapı paketi; ürün stok durumu, envanter ve kategori yönetim işlemlerini tek bir yerden kontrol etmenize ve yönetmenizi sağlamalıdır. Örneğin, bir ürünün stoğu bittiyse, bunu anında görebilir ve müdahale edebilirsiniz.Tercih ettiğiniz pakette bu özelliğinden bulunduğuna da dikkat etmelisiniz.

Farklı Ödeme Yöntemi Seçenekleri

Firmanızı diğer e-ticaret sitelerinin önüne geçirebilecek en önemli şey, müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunuyor olmanızdır. Unutmayın ki, müşterileriniz geniş ödeme seçeneklerinin yer aldığı ve güvenli e-ticaret sitelerini tercih ediyor. Seçeceğiniz altyapı paketinde kapıda ödeme, kredi kartına taksit yapabilme, havale ile ödeme, indirim kuponu kullanabilme ve telefonla sipariş verebilme gibi pek çok farklı ödeme seçenekleri yer almalıdır. Bunların dışında, kartla ödeme alabilmek için bankalarla anlaşmalı ve Sanal POS sahibi olmalısınız.

E-ticaret ödeme yöntemleri ile ilgili tüm önemli bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz:

Kargo Yönetimi

E-ticaret sektöründe başarı elde etmenin anahtarlarından biri de kargo yönetimidir. Müşterilerinize ürünlerini güvenli ve hızlı şekilde ulaştırmalısınız. Ayrıca sitenizin yönetim panelinde kargo takibini de yapabilmelisiniz. Herhangi bir aksaklık yaşandığında anında müdahale edebilmeniz gerekiyor. Müşterilerinizin memnun olmasını ve sizi yeniden tercih etmelerine yardımcı olmak için, altyapı paketinizde kargo entegrasyonlarının olması ve kargo takiplerini kolaylıkla yapmalısınız.

Müşteri Destek Hizmetleri

E-ticaret altyapı hizmetinden yararlandığınız firma, mutlaka müşteri destek hizmeti sunmalıdır. Her sorunuza cevap veren, sorunlarınızı çözen uzman bir ekip her açıdan fayda sağlayacaktır. 7/24 müşteri hizmetlerinden yararlanarak, kendi müşterilerinize daha kaliteli hizmet sunabilirsiniz.

Sosyal Medya ile Uyumlu Yapı

Sosyal medya platformlarındaki hesaplarınız ile markanızın tanıtımını yapabilirsiniz. Bunun için de e-ticaret sitenizin sosyal medya hesaplarınızda uyumlu olması gerekiyor. Aynı zamanda sitede yer alan hesaplarınız sayesinde müşterileriniz size ulaşabilir, bu platformlardan takip edebilir.

Sosyal medya pazarlaması ile ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

E-Posta Pazarlaması ve Blog Yönetimi

E-posta ve içerik pazarlaması, son yıllarda en çok tercih edilen pazarlama yöntemlerindendir. Bu pazarlama yöntemleri ile müşterilerinizle doğrudan iletişim kurabilir, potansiyel müşteri kitlenize yönelik çalışmalar yürütebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret sitenizde yer alan blog bölümünde ürünlerinizle ilgili içerikler üreterek, ziyaretçilerinizin dikkatini çekebilirsiniz.

E-posta pazarlaması ve blog yazmanın neden önemli olduğunu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz:

Gelişmiş Raporlama Özelliği

Rapor oluşturma süreci, zaman alan ve oldukça dikkat gerektiren bir iştir. Ancak doğru seçilen e-ticaret paketi ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Gelişmiş raporlama özelliğine sahip altyapı paketleri; günlük, aylık veya yıllık satış durumu, müşteri trafiği gibi konularda raporlar oluşturur. Bu raporlar sayesinde siteniz ile ilgili her konuya hakim olabilirsiniz.

Kobisi Farkı ile E-Ticaret Sitenizi Kurun

Kobisi, yüzlerce memnun müşterisi ve sektördeki başarısı ile e-ticaret sektörüne giriş yapan markalara destek oluyor. Farklı paket seçenekleri ve sağlam e-ticaret altyapısı ile müşterilerine kaliteli ve profesyonel bir hizmet sunuyor. Kobisi’yi tercih ettiğiniz takdirde ücretsiz temalardan, entegrasyonlardan ve sınırsız hizmetlerden (müşteri, trafik, ürün ve web alanı) kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

Kobisi; GittiGidiyor, n11, Hepsiburada gibi büyük online pazar yerlerine e-ticaret sitenizi entegre ederek, müşterilerinize daha kolay ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca sunduğu farklı ödeme seçenekleriyle de seçtiğiniz altyapı paketinden memnun olmasını sağlıyor.

Hazır e-ticaret paketlerini neden tercih etmeniz gerektiğini öğrenmek için sizi yazımızda bekliyoruz:

Nereden Başlanmalı?

Online pazar yerlerinde mağazanızı açarak ve e-ticaret sitenizi kurarak, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Kobisi e-ticaret altyapı paketlerinden işletmeniz için en uygun paketi seçtiğiniz takdirde, online mağazanızı ve sitenizi hızlı ve kolay biçimde kurabilirsiniz.

Kobisi altyapı paketleri ile ilgili bilgi almak veya aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için “Kobisi Müşteri Destek Ekibi”ne 0 850 885 06 15 telefon numarasından 7/24 kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca merak ettiğiniz tüm soruları, sorular@kobisi.com adresi üzerinden uzman ekibimize iletebilirsiniz.

E-ticaret mağazası ve online mağazanızı kurmak için ilk adımı, Ücretsiz Altyapı Deneme Paketi’ni kullanarak atabilirsiniz. Üstelik herhangi bir ödeme ve kart bilgisi girmenize gerek kalmadan güvenle kayıt olabilirsiniz! Kobisi altyapı paketlerini tercih ederek, ayrıcalıklı ve kaliteli e-ticaret hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X