E-Ticaret

E-Ticaret Ödeme Entegrasyonları

E-ticaret sitelerinde yer alan ödeme seçenekleri, tüm e-ticaret sitesi müşterilerinin en çok önem verdiği konuların başında gelmektedir. Zirâ e-ticaret siteleri bünyelerinde ne kadar çok ödeme yöntemi barındırırlarsa potansiyel müşteriler tarafından tercih edilme ihtimalleri de bir o kadar artmaktadır.

Günümüzde insanlar internet üzerinden alışveriş yaparken genellikle kredi kartı ya da banka kartını tercih etmektedir. Son yıllarda gelişen e-ticaret ödeme sistemleri ile artık çok daha farklı ödeme yöntemleri de web sitesi kullanıcılarına sunulmaktadır. Bu nedenle e-ticaret piyasasında her geçen gün artan rekabette ön plana çıkmak isteyen tüm e-ticaret sitelerine, e-ticarette ödeme entegrasyonlarının önemi ve kullanılabilecek en popüler ödeme sistemlerinden söz edilebilir.

Ödeme Entegrasyonlarının E-Ticaretteki Önemi

Ödeme entegrasyonlarının e-ticaretteki önemi nedir diye merak eden kişiler gün geçtikte artmaktadır. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşterilerin en çok önem verdikleri konuların başında güvenilir ödeme yöntemlerinin geldiği söylenebilir. Sorunsuz ödeme entegrasyonlarının yer aldığı e-ticaret sitelerine yönelen müşteriler, bu tarz web sitelerinden alışveriş yapmaları halinde son derece memnun ayrılabilmektedir. Hem var olan müşterilerin memnuniyeti açısından hem de yeni müşteriler kazanmak için ödeme entegrasyonlarının e-ticaretteki önemi her geçen gün artmaktadır.

E-Ticaretteki Ödeme Entegrasyonları ve Alternatif Seçenekler

E-ticarette ödeme entegrasyonlarının önemi konusundan bahsederken son yıllarda e-ticaret sitelerinde en çok tercih edilen ödeme yöntemlerine de örnekler verilebilir. Buna göre e-ticaret sitesi sahiplerinin web sitelerinde kullandıkları en popüler ödeme entegrasyonları aşağıdaki gibidir:

  • Asenkron Ödeme Sistemleri

Asenkron ödeme sistemleri kapıda ödeme ve havale ile ödeme şeklinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Eş zamanlı işlemler olmadıkları için bu ödeme yöntemleriyle satın alınan ürün ve hizmetlerin beğenilmemesi durumunda ödeme yapmak zorunlu olmamaktadır.

Örneğin, havale yöntemiyle yapılan bir alışverişten memnun kalınmaması ve ürün ya da hizmetin iade edilmesi durumunda geleneksel kredi kartı prosedürleri beklenmemektedir. Yapılan iadelerin hızlı bir şekilde müşterilerin hesaplarında görülmesi mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle asenkron ödeme sistemleri, e-ticarette en popüler ödeme entegrasyonları arasında gösterilebilir.

  • Mobil Cüzdanlar

E-ticarette ödeme entegrasyonlarının öneminden bahsederken mobil cüzdanlardan da söz edilebilir. QR kod ile çalışan bir tür mobil ödeme seçeneği olarak da bilinen mobil cüzdanlar sayesinde müşteriler banka kartları ya da kredi kartlarını mobil cüzdanlarına kaydedebilmektedir. Böylece kullanıcılar QR kod ile her yerde online alışveriş yapabilmektedir. İş Bankası Parakod, iGaranti, Mobileexpress ve Turkcell Cüzdan bu ödeme entegrasyonuna verilebilecek en iyi örneklerdendir.

  • Online Cüzdanlar

E-ticarette en popüler ödeme entegrasyonları arasında bulunan online cüzdanlar, kart bilgilerinin paylaşılmadan internette hem hızlı hem de güvenli bir şekilde alışveriş yapılmasına olanak vermektedir. İşlem esnasında kayıtlı cep telefonlarına gelen SMS ile tek kullanımlık şifrelerini ödeme ekranına giren site ziyaretçileri bu sayede alışverişlerini kolaylıkla tamamlayabilmektedir. Son yıllarda en çok dikkat çeken online cüzdan türlerine ise PayPal, iPara ve BKM Express örnekleri verilebilmektedir.

  • Kartlı Ödeme Sistemleri

E-ticarette en çok kullanılan ödeme entegrasyonları arasında hiç şüphesiz kartlı ödeme sistemlerinin yer aldığı söylenebilir. Kartlı ödeme sistemleri, kredi kartı ile internetten tek çekim ya da taksitli şekilde alışverişe olanak vermektedir. Aynı zamanda banka kartlarını kapsaması sayesinde online alışveriş müşterilerine daha geniş imkanlar da sağlayabilmektedir.  

  • SMS Ödeme Sistemleri

E-ticarette en çok tercih edilen ödeme entegrasyonları içerisinde bulunan SMS ödeme sistemleri, daha çok oyun ve dijital içerik ağırlıklı e-ticaret sitelerinde kullanılmaktadır. Mikro ödeme sistemi ise SMS ödeme sistemleri arasında yer alan ve en çok bilinenlerden birisi olarak görülmektedir. Günümüzde Türkiye’de bulunan bütün telefon operatörleri ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Faturalı hatlara ya da kontörlü hatlara e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin tutarının yansıtılması üzerinden işleyen SMS ödeme sistemi, özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Görüldüğü üzere farklı pek çok şekli olan e-ticaret ödeme entegrasyonları konusunda her geçen gün yeni ödeme modellerinin piyasaya çıktığı söylenebilmektedir. E-ticaret sitelerine artan talep neticesinde e-ticarette ödeme entegrasyonlarının önemi de giderek çoğalmaktadır. Böylece bu alanda hizmet veren ödeme entegrasyonu firmalarına duyulan ihtiyaç arttırmaktadır.

Bu nedenle kendi e-ticaret sitesi için e-ticarette ödeme entegrasyonlarının öneminin farkında olan ve en kaliteli ödeme entegrasyonlarını nereden temin edebileceğini öğrenmek isteyen site sahiplerine sektörünün liderlerinden birisi olarak da bilinen Kobisi’yi tercih edebilecekleri dile getirilebilir. Kobisi ile her e-ticaret sitesinin en güncel ve en güvenilir ödeme entegrasyonlarına sahip olması sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X