E-ticaret Pazaryeri

Amazon’da Satış Yapmak için Mağaza Açma Rehberi 2021

Amazon’da satış yapmak istiyorsanız süreçle ilgili temel bilgilere hakim olmanızda yarar vardır. İlk aşamada gerekli evrakları ve belgeleri öğrenmeli, bunun için verilen önerileri dikkate almalısınız. Böylece en çok tercih edilen pazar yerlerinden biri olan Amazon’da mağaza sahibi olabilirsiniz.

Amazon Nedir, Çalışma Sistemi Nasıldır?

Jeff Bezos tarafından 1994 yılında hayata geçirilen Amazon ilk olarak internetten kitap satışları ile başlamıştır. Daha sonra Amerika ve zamanla diğer ülkelerde en çok tercih edilen pazar yeri haline gelmiştir. Bunun üzerine dünya çapında çok sayıda firma ürünlerini Amazon’da satmaya öncelik vermiştir.

Platformun çalışma sistemine baktığınızda iki farklı çalışma şekline sahip olduğunu görebilirsiniz; 

  • İlk yöntemde Amazon tarafından tedarik edilen ve depolanan ürünler, yine kendisi tarafından satışa sunulur. Böylece kullanıcılar istedikleri ürünleri direkt Amazon’dan satın alabilirler. 
  • İkinci yöntemde ise firmalar Amazon’da satıcı hesabı açarlar ve burada mağazalarını oluşturarak kendi ürünlerini satabilirler. Bu firmalara Amazon’un kargo sisteminden yararlanma ve ürünlerini kendileri kargolama imkanı verilir.

bkz. **Amazon Türkiye’de Satış Yapmanız için 10 Neden

Amazon’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Müşteri hizmetleri ve kullanıcı memnuniyeti konularında önce gelen platformlardan biri olan Amazon online pazar yeri konusunda dünya çapında ilk sıralardadır. Bu nedenle burada açacağınız mağaza ile güçlü bir platformda yer edinebilirsiniz. Böylece yeni bir kanal üzerinden satış yapma fırsatı elde edebilirsiniz.

Amazon’da mağaza açmanın avantajları içerisinde tüketicilerin platforma duyduğu güven yer alır. Buradan alışveriş yapan kullanıcılar memnuniyet ve sorun çözümü konularında problem yaşamayacaklarını bilirler. Bu nedenle alışveriş yapma potansiyelleri daha yüksektir. Siz de bunu avantaja çevirerek Amazon’un gücünden faydalanabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı dostu arayüzü, kargo seçenekleri, ödeme alternatifleri ve altyapısı da en çok ilginizi çekecek özellikleri arasında yer alır.

Geniş bir hedef kitleye ulaşmanızı sağlayan Amazon bunlara tekrar tekrar ulaşma fırsatı sunar. Bunun için ürün sayfalarınızı doğru bir şekilde kurgulamalı ve kullanıcılar tarafından yapılacak aramalara yanıt vermelisiniz. Böylece satışları sürekli hale getirebilirsiniz. Bu durumda reklam ve marka bilinirliği gibi ekstra çalışmalara ihtiyacınız olmayacaktır.

bkz. **Dropshipping Yapanların İnternette Satabileceği Popüler Ürünler 2021

Amazon’da Mağaza Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Amazon’da mağaza açmak için satıcı hesabınıza ihtiyacınız olacaktır. Bunun için de bazı belgeleri ibraz edebiliyor olmanız gerekir. Bu belgeler arasında; 

  • Banka hesap bilgileri, 
  • Kredi kartı bilgileri, 
  • İrtibat kurulacak kişinin bilgileri, 
  • Telefon numarası, 
  • Firma kayıt bilgileri 

yer alır.

Birincil kişi bilgileri kısmında cep telefonu; doğum tarihi ve yeri ile kimlik bilgileri bulunur. Firma kayıt bilgileri bölümünde ise şirket sicil numarası, işletme türü, şirket adres bilgileri, şirket vergi numarası, mersis no, şirket sicil numarasına ihtiyaç vardır.

bkz. **E-ticaret Devi Amazon Artık Türkiye’de!

Amazon Mağaza Açma Süreci

Satıcı hesabını açtıktan sonra Amazon mağaza açma süreci hesabın onaylanmasıyla birlikte sonlanacaktır. Platformda satış yapabilmek için satıcı hesabınızın profesyonel ya da bireysel olması gerekir. Bu hesabı oluşturup mağaza açmadan satış yapma olasılığınız yoktur. Profesyonel satıcı hesabı açmak istediğinizde aylık ödeyeceğiniz ücret vardır ve bu tutar yıllar itibariyle güncellenir. Aylık mağaza bedeline ilaveten farklı kategorilerde satış başına komisyon kesintileri de yapılır.

Amazon komisyon oranları fotoğraf makinesi, elektronik ürünler, bilgisayar ve cep telefonları için daha düşüktür. Bunun haricinde kalan elektronik aksesuarlar, spor, kişisel bakım aletleri, ofis ürünleri, ev gereçleri ve dekorasyon, kıyafet hariç bebek ürünleri, ev ve mutfak ürünleri, oyunlar ve oyuncaklar için 2020 yılına ait oranlar daha yüksek olup %10 şeklindeydi.

bkz. **eBay’de Satış Yapmak Rehberi 2021

Amazon’da Vergi ve Faturalandırma Nasıldır?

Türkiye Cumhuriyeti vergi uygulamaları gereğince Amazon’da mağaza açıp satış yapmaya başladığınızda vergi yükümlülüğünüz oluşacaktır. Bu kapsamda internetten yaptığınız satışlar ve firma olarak kestiğiniz faturalar üzerinden vergi ödemeniz gerekir.

Amazon üzerinden satış yaptığınızda satışlardan elde ettiğiniz ödemeler 14 günlük dönemler şeklinde hesabınıza yatırılır. Bu ödemeler size fatura edilir ve satıcı hesabınızdan bu faturaların takibi mümkün hale getirilir. Vergi işlemleriniz bu faturalar üzerinden gerçekleştirilir.

bkz. **EPtt AVM Mağaza Açmak Rehberi 2021

Amazon Mağaza Yönetimi için Tavsiyeler

Amazon’da mağaza açıp ürünlerinizi listelediğinizde süreç tamamlanmış olmayacaktır. Verimliliği hep yüksek tutmak adına ürünlerinizi daha fazla görünür hale getirmeli, satışlarınızı artıracak çalışmalar yapmalısınız. Bunun için Amazon SEO ve dijital pazarlama konularına öncelik vermelisiniz. Bu amaçla yaptıklarınızı sosyal medya çalışmaları, Adwords çalışmaları, Amazon reklamları ve SEO çalışmaları başlıkları altında toplayabilirsiniz.

SEO çalışmaları kısmında yüksek çözünürlüklü ve kaliteli fotoğraflar kullanmalı, ürünlerin açıklama kısmında ilave fotoğraflara yer vermeli, ürün videoları kullanmalısınız. Yapacağınız ürün açıklamaları orijinal olmalı, teknik detaylar kullanarak sayfanızın değerini artırmalı ve alıcıların satın alma kararını etkilemelidir. Ayrıca ürünün sayfa başlığı bölümünde renk, model, isim, boyut gibi bilgileri içeren anahtar kelimelere yer vererek paylaşım yapmalısınız.

Amazon mağaza yönetimi kısmında platformun kendine özgü olan PPC reklam modellerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede rekabetten sıyrılabilir, kullanıcılar tarafından yapılan sorgulamalarda üst sıralardaki arama sonuçlarında görünebilirsiniz. Böylece satışlarınızın kısa ve uzun vadede daha yüksek olduğunu göreceksiniz.

Sosyal medya çalışmaları ise günümüzde her mağaza için olumlu etkiye sahiptir. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızda platforma özel kampanyalar düzenlemeli ve insanların Amazon mağazanıza gelmesini sağlayacak çalışmalar yapmalısınız. Bunu yaparken hesaplarınızda ilgi çekici içerikler kullanmaya özen göstermelisiniz. Böylece binlerce, hatta milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal medya hesaplarına sahip olabilir ve bunu mağazanız için avantaja dönüştürebilirsiniz.

bkz. **Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır? | Siz de Keşfedin

Amazon Satışları için E-Ticaret Altyapısı Nasıl Seçilir?

Amazonda mağaza açarak satış yapmak için uygun bir altyapı seçimi yapmanız gerekecektir. Böylece mağazanıza ürün aktarımı otomatik olacak ve stok miktarlarınız hep güncel kalacaktır. Bunu başarmak adına hazır e-ticaret altyapılarını kullanabilirsiniz. Paketler halinde oluşturulan bu özellikleri internet üzerinden uygun fiyata satın alabilirsiniz. Bu paketler ürünleri sitenizde listeleme ve kısa süre içerisinde online satış yapabilme fırsatı sunar.

Piyasada kullanıma açık olan çok sayıda e-ticaret paketi vardır. Bunlar arasından seçim yaparken en uygun çözümleri sunan, kaliteli ve ekonomik paketlere öncelik vermelisiniz. Paketleri seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca özellikler şunlardır:

Online pazar yerleri ile uyumluluk: 

Amazon ve diğer pazar yerlerinde mağaza açmak istediğinizde sahip olduğunuz e-ticaret paketinin buna imkan veriyor olması gerekir. Pazar yeri entegrasyonu olarak ifade edilen bu özellik sayesinde diğer platformlar üzerinde hızlı ve etkili şekilde satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Ürün ve envanter yönetim araçları: 

Sitenizdeki ürün yönetim sürecini kolayca halledebilmek ve ürünlerinizi güncel tutabilmek adına seçtiğiniz e-ticaret paketinin ürün yönetimi konusunda size yardımcı olması gerekir. Bu sayede fiyatlarınızı kontrol edebilir, kullanıcıların ürünlerinize daha rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayabilir, ürünlerinizi farklı kategoriler altında verimli bir şekilde dağıtabilirsiniz.

bkz. **Rekabet Analizi Nedir? | 7 Adımda Rakiplerinizi Tanıyın

SEO uyumluluğu: 

Günümüzde web sitelerinin öncelikli olarak sahip olması gereken özellikler arasında SEO uyumluluğu yer alır. Böylece siteniz arama motorlarında olumlu bir performans sergileyecektir. Bu nedenle aldığınız paketler SEO çalışmalarını daha kolay hale getirecek nitelikler sunmalıdır. Bu sayede hem satışlarınızı artırabilir hem de sitenize trafik çekebilirsiniz.

Müşteri destek hizmetleri: 

Merak edilen tüm soru ve çözüm aranan tüm sorunlarla ilgili müşteri destek hattı olması mağaza açma sürecinizi daha verimli hale getirecek ve kullanıcı deneyiminizin her zaman yüksek olmasını sağlayacaktır. Müşteri desteği ne kadar hızlı olursa verimlilik o kadar artacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X