E-ihracat

Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır? |Siz de Keşfedin

Hızlı gelişen teknoloji ve günümüz şartları iş sektörlerinde yeniliklere kapı aralamaktadır. İş gücü yerine geçen makineler ve dünyanın her yeri ile iletişim sağlayabileceğimiz platformlar sayesinde seri üretim ve yurt dışına satış yapmak gibi online iş fırsatları gündeme gelmektedir. 

Gelişen teknoloji var olan işleri değiştirirken aynı zamanda kolaylaştırmaktadır. E-ticaret de bunlardan biridir. Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar online alışveriş şimdiki kadar tercih edilmiyordu. Ancak zamanın yetmemesi, bütçe kısıtlamaları ve pandemi gibi birçok etkene bağlı olarak insanlar daha ucuza, gezmeden, yorulmadan alışverişlerini yapma eğilimine yönelmektedirler. Buna bağlı olarak ülkenin veya dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir satıcıdan alışveriş yapma kolaylığı sağlayan e-ticaret siteleri ve global e-ticaret platformları daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. 

Ülkemizde de son dönemlerde yaşanılan kur artışları e-ticarete yeni başlayan kişilerin Türkiye’den yurt dışına satış yapma isteğinin artmasına neden olmaktadır. Global satış yapmak içinse 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar kendi e-ticaret sitenizden ya da popülerleşmiş ve yurt dışına satış yapan siteler yani global satış platformları aracılığıyla potansiyel müşterilere ulaşmaktır. Her ne kadar teknoloji ilerlemeler artmış olsa da ilk başlarda yurt dışına satış yapmaya karar verecek kişiler, geniş çapta bir araştırmaya ihtiyaç duymaktadır.

Bkz. ** Neden E-Ticaret Sitesi Kurmalıyız?

Bkz. **Koronavirüs (Covid-19) Etkisi ile Gelişen Türkiye E-Ticaret Pazarı

Bkz. **Dropshipping Nedir?

Yurt Dışına Satışta İlk Adım: E-Ticaret Sitesi Kurma

Yurt içi veya yurt dışına satış yapmak istiyorum, diyorsanız ilk olarak kendinize bir e-ticaret sitesi kurmanız gerekmektedir. E-ticaret sitesi kurmak içinse birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri profesyonel e-ticaret platformları tarafından sunulan hazır e-ticaret paketleridir. Hazır e-ticaret paketleri için firmalarla irtibata geçip işletme prensiplerinize ve ürün portfoyünüze uygun bir e-ticaret sitesi sahibi olmanız ve ardından sitenizi internette yayınlamanız yeterlidir. Bir diğeri freelance olarak çalışan yazılımcılara e-ticaret sitesi yaptırmaktır. Diğer bir yöntem de hosting platformlarından domain almak ve kurulumdan düzenlemelere kadar her şeyiyle birebir ilgilenmektir. Ayrıca e-ticaret sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Bunlar;

  • İlk olarak kuracağınız sitenin isminin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmelisiniz. Bu işlemi internet üzerinden İsim Tescil gibi hosting sorgulama ve kiralama sağlayan firmalardan kontrol edip satın alabilirsiniz. Alan adı alırken .com, .org gibi bilinen ve çokça tercih edilen uzantıları tercih etmeniz avantaj sağlamaktadır. 
  • Sitenizde SSL sertifikasının bulunması gerekmektedir. SSL sertifikası sitenize girilecek verilerin (üye adı, şifre, kart bilgileri vb.) kötü niyetli kişiler tarafından kullanılamayacağını, bu verilerin şifreleneceğini ve korunacağını göstermektedir. Site içerik türüne bağlı olarak farklı SSL sertifikası çeşitleri mevcuttur. Bu sertifikalardan sizin sitenize en uygun olanını tercih etmelisiniz.
  • Güvenli online satış için sitenizde kullanacağınız ödeme entegrasyonlarını belirlemelisiniz.
  • Firma ya da freelance olarak yaptırdığınız siteyi anlaştığınız kişi ile beraber kiraladığınız hosting alanına yükleyip yayınlamalısınız.

Bu işlemleri yaptıktan sonra siteniz aldığınız alan adı ile internette ulaşılabilir durumda olacaktır.

Bkz. **Online Satış Sitesi Nasıl Kurulur?

Bkz. **İçerik Pazarlaması ve İçerik Üretiminde Çok Bilinmeyen Yönler

Bkz. **Stoksuz Satış Nedir, Nasıl Yapılır?

Sitenizden Yurt Dışına Satış Yapmak

Yurt dışına satış yapmak ve başarılı olmak için ilk kural “yurt dışında satış yapmak için gerekenler” listesi oluşturmaktır. Bu listede yer alacak bilgiler şu şekildedir;

  • Kendinize ilk olarak satış yapacağınız bölgeyi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz bölgede başarılı bir şekilde satış yapabilmeniz için yerel halkının yaşam ve kültür tarzını araştırmalısınız. Kutladıkları dini bayramları, ülkedeki popüler giyim, takı ya da satmak istediğiniz ürünlerin hangi amaçla kullanıldığını ve fiyat aralıklarını incelemelisiniz. Tüm etkenleri göz önünde bulundurarak sitenizde satış potansiyeli olan ürün yelpazesini bulundurmalısınız.
  • Seçtiğiniz ülkenin gümrük vergilerini, sizin ürünlerinizi ülkeye ulaştıracağınız lojistik maliyetini hesaplamalısınız. Ürün grubunuzu oluşturduktan sonra kur farkı, lojistik maliyeti, gümrük vergisi, gelir vergisi gibi ürün fiyatını etkileyecek her detayı hesaplayıp satmayı hedeflediğiniz ürünlerin fiyat listesini oluşturmalısınız. 
  • Ödeme yöntemleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Seçtiğiniz ülkedeki en yaygın kullanılan ödeme yöntemini sitenize entegre etmelisiniz. 
  • Sitenizden satış yapmak için son ama en önemli adımlardan biri de ürünlerinizin reklamını yapmaktır. Reklam çalışmalarında en popüler ve geri dönüşümü yüksek yöntemleri tercih etmek daha etkili olmaktadır. Google reklamlar ile sitenizi üst sıralara çıkarabilir, sosyal medya üzerinden reklam yapabilir ya da profesyonel SEM hizmeti veren firmalar ile anlaşabilirsiniz.

Bkz. **İhracat Yapmak | İhracat Yapmak İsteyenler İçin 12 Altın Kural

Global Platformlar ile Yurt Dışına Satış Yapmak

E-ticaret siteniz yok ya da bireysel olarak yurt dışına satış yapmak istiyorsanız yurt dışına satış yapan firmaları tercih edebilirsiniz. Günümüzde bu yöntem çokça kullanılmaktadır. Ayırca global satış platformları satıcılara birçok aşamada destek olmaktadır. 

Global ya da yerel satış sitelerinde satış yapmak içinse ilk önce satış yapmak istediğiniz online satış platformunu araştırmanız gerekmektedir. Araştırma sürecinde incelemeniz gereken kriterleri sıralayacak olursak;

  • Satış yapmak istediğiniz bölgeleri listeleyin. Hangi sitenin hangi bölgeye daha çok satış yaptığını öğrenin.
  • Sitelerin satış sözleşmesi, satıcı üyelikleri hakkında bilgiler toplayarak hangi sitede satıcı olarak kayıt oluşturacağınızı seçin. (Bazı platformlar vergi levhası ve şirket isterken bazı platformlar kişisel satıcı hesabı oluşturmanıza izin vermektedir.)
  • Seçtiğiniz satış platformundaki en çok satış yapan ürünlerin hangi bölgelere satıldığına bakın.
  • Ürünlerinizin ya da benzer ürünlerin seçtiğiniz platformdaki ortalama satış fiyatlarını öğrenin.
  • Seçtiğiniz platformun ayrıcalıklarından yararlanın. Örnek olarak, anlaşmalı kargo hizmeti ayrıcalıkları ya da Amazon’un depolarında daha az ücret ödeyerek ürün stoklayabilmek, aldığınız siparişin minimum tutarla daha hızlı şekilde işleme sokulmasını ve müşteriye daha hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacaktır. 
  • Müşterilere yorum yapma imkanı veren platformlara yönelin. Hızlı kargo ve müşteri memnuniyeti oluşturan işlemler; kullandığınız platformda satıcı kimliğinizin güzel yorumlar ve yüksek puanlar almasını, böylece platformda bir adım daha öne çıkmanızı sağlar.
  • Kargo, lojistik ve kur farkını hesaplayarak ürünlerinizin fiyat listenizi oluşturun.
  • Platformda kendinizi öne çıkaracak kampanyalar yapın. Örneğin; 2 ürün alana 3.’sü bedava ya da toplu alımlarla indirim vb. pazarlama taktiklerini tercih edebilirsiniz. Beraber en çok satılan ürünleri ( kalemtıraş, kurşun kalem, silgi gibi) koleksiyon halinde satışa sunmak da pazar yerlerinde öne çıkmanızı sağlayacak kampanyalardan biridir.

Bkz. **E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri

Bkz. **Sanal Pazar Yerlerinde Mağaza Açmak Satışları Artırır mı?

Bkz. **Mesafeli Satış Sözleşmesi Örneği

Yurt Dışına Satış Yaparken Kullanabileceğiniz Popüler Platformlar

İnternetten yurtdışına satış yapmak isteyenlerin değerlendirebileceği başlıca platformlar;

  • Amazon
  • EBay
  • Alibaba
  • Aliexpress
  • Rakuten
  • Bonanza
  • Flipkart
  • Etsy
  • Wish
  • Zibbet

olarak sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X