E-ihracat

İhracat Yapmak | İhracat Yapmak İsteyenler İçin 12 Altın Kural

İhracat yaparak iş kurmak isteyen girişimciler ile yurt içinde düşen satışlarını yurt dışına açılarak artırmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. Bu önemli noktalara dikkat ederek ihracatta başarılı olabilir, halihazırda sizi bekleyen müşterilerinize ulaşabilirsiniz. İlk defa iş kuruyor veya yurt dışına ilk kez açılıyor olun hiç fark etmez, yazımızı okuyarak altın değerindeki kuralları öğrenebilir, ihracat sektöründe emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

İlk Adım: Markanızı Oluşturun

İhracata başlamak için öncelikle markanızı oluşturmalısınız. Başarılı olabilmenin ilk yolu, müşterilerinizin güvenini sağlamaktır. Bu güveni sağlamak için de kurumsal yapıda bir şirket oluşturmalısınız. Küçük çaplı bir firma olsanız bile birkaç küçük adımla kurumsal bir görünüm sergileyebilirsiniz. Kurumsal bir görünüm kazanmanız hem anlaşma yapacağınız şirketlerin hem de müşterilerinizin değerini kazanabilmeniz için son derece önemlidir. Kurumsal bir imaj nasıl oluşturulur?

  • Şirket logonuza özen gösterin. Karışık, anlamsız veya markanızı yansıtmaya bir logo kurumsal imajınızı zedeleyebilir. Bunu önlemek adına, anlamlı ve markanızı yansıtan bir logo oluşturmaya dikkat edin.
  • Kurumsal bir görünümün en önemli adımı, maillerinize ekleyeceğiniz imzadır. Kurumsal maillerinizin sonuna şirket adını, görevinizi, iletişim bilgilerinizi içeren bir imza oluşturmalısınız. Mailinize kaydettiğiniz bu imza, her mailin sonuna otomatik olarak eklenerek kurumsal bir duruş sergilemenize yardımcı olacak.
  • Şirketinize ait bir internet sitesi mutlaka oluşturmalısınız. Sitenin tasarımına ve içeriğine özen göstererek, müşterilerinizin ve iş ortaklarınızın dikkatini çekebilirsiniz.
  • Sitenizi kurduktan sonra müşterilerinizin size daha kolay ulaşmalarını sağlamak için iletişim bilgilerinizin hepsini eklemelisiniz. Ayrıca telefon numarasının başına +90 eklemeyi unutmayın. 
  • İhracat yapacağınız ve müşterilerinizin çoğunun yabancı olduğunu göz önüne alarak, sitenizi çok dilli oluşturun. Başta ingilizce olmak üzere, ihracat yapacağınız ülkelerin dillerini, seçenek olarak sitenize eklemelisiniz.

E-ticaret sitesinin nasıl kurulması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız rehber niteliğindeki yazılarımızı okuyabilirsiniz:

İhracata Yönelik Devlet Yardımlarından Yararlanın

İhracat yapmak için sermayeniz kısıtlıysa devlet kurumlarından yardım alabilirsiniz. Ticaret Bakanlığı, ithalat veya ihracat yapmak isteyen girişimciler için pek çok teşvik paketi sunmaktadır. İhracata yönelik devlet yardımları birçok girişimcinin yardımına koşuyor. Bu yardımlardan yararlanmak için Ticaret Bakanlığı’yla veya müsteşarlıklarla görüşebilirsiniz.

İhracata başlamadan önce sektördeki diğer rakiplerinizle iletişim kurmak size büyük fayda sağlar. Bu kişilerden işle ilgili merak ettiğiniz her şeyi öğrenerek, sektörle alakalı bilgi sahip olabilirsiniz. Ayrıca sektörde tanıdıklar edinmek, ileriki zamanlarda çok işinize yarayacaktır.

Sektöre adım atmadan önce Ticaret Odaları, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TOBB, Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumların temsilcileriyle görüşün. Ayrıca ihracat yapmak için gerekli evraklar ile ilgili size bilgi verebilecek yetkili kişilerle görüşerek en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Son olarak da kargo ve ödeme yöntemleri gibi konular hakkında bilgi ve tavsiye almayı unutmayın.

İhracat Alanında Uzman Kişiler ile Çalışın

Şirketinizdeki çalışanlar ihracatla ilgili bilgi ve fikir sahibi olmalı. Tecrübesiz veya öğrenmeye açık olmayan çalışanlar bu süreçte işinizi zorlaştırabilir. Bu sebeple de ya öğrenmeye açık kişilerle ya da ihracat alanında tecrübeli kişilerle çalışmaya özen gösterin. Hem siz hem de çalışanlarınız, sektörle alakalı eğitimlere ve kurslara katılmalı, ihracat alanındaki pek çok sertifikaya sahip olmalısınız. Bilgi sahibi olmanız işlerinizi daha çok kolaylaştıracağı gibi, aldığınız sertifikalar kurumsal kimliğinizin oturmasına da yardımcı olacaktır.

İnternet Dünyasına Adım Atın

Kurumsal bir görünümün en önemli basamağı tabii ki internet sitesi kurmaktır. İşletmenizin imajını yansıtan bir web sitesi kurmalısınız. Çünkü hem müşterileriniz hem de iş ortaklarınız ilk önce internet siteniz aracılığıyla sizi tanır.

İnternet siteniz satacağınız ürünlere ve markanıza uyum sağlayabilecek tasarımlara sahip olmalı. Bu aşamada internet sitenizi kurmak için profesyonel bir destek almanız gerekebilir. Çünkü internette yer alan ücretsiz ve hazır temalar ilk zamanlarda işinize yarasa bile, ileriki dönemlerde daha profesyonel ve şık tasarıma sahip bir site ihtiyacınız doğabilir. Bunun önüne geçmek için de yolun başında hoş bir görünüme sahip ve ziyaretçilerinizin kolay anlayabileceği bir siteye sahip olmalısınız.

İnternet sitenizin içeriğine de tasarımına gösterdiğiniz özeni göstermelisiniz. Ürünlerinizle alakalı içerikler oluşturmalı, sitenizi zenginleştirmelisiniz. Kısacası, sitenizi ziyaret edenler hem ürünleriniz hem de firmanız hakkındaki tüm bilgilere sahip olarak sitenizden ayrılmalıdır. Ürünlerin özelliklerini açıklayan yazılı ve görsel içerikler oluşturarak, müşteri kitlenizi belirleyebilirsiniz. İçeriklerinizi oluştururken SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kurallarına uygun olarak hazırladığınızdan emin olun. SEO’ya uygun olarak hazırlanan içerikler, hem site i̇çi trafiğinizi artırabilir hem de arama motoru sonuç sayfasında sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Rehber yazılarımızı okuyarak SEO ile ilgili bilgi edinebilirsiniz:

Piyasa ve Rakip Analizi Yapın

İhracatını yapmayı düşündüğünüz ürünün hangi ülkelerde satışını yapacağınıza karar vermekte oldukça önemlidir. Rastgele bir yere karar vermek yerine detaylı piyasa araştırması yapmalısınız. Unutmayın ki dünyanın her yerinde ihracat yapabilirsiniz ancak asıl önemli olan ürünlerinde uygun ihracat sahası bulmak.

İhracat sahası belirlerken devlet kurumlarından, ihracat yapan şirketlerden veya bu konu hakkında bilgi sahibi olan yakınlarınızdan destek alabilirsiniz. Bunlar dışında internette bu konularla alakalı yazılmış içerikleri okuyabilir, forum sayfalarını inceleyebilirsiniz. Piyasayla alakalı genel bir fikir edindikten sonra sıra istatistiksel verileri incelemeye geliyor.

Doğru bir piyasa seçimi yapmak için istatistiksel verileri dikkate almalısınız. Bu verilere, veri toplama şirketlerine başvurarak öğrenebilirsiniz. Ticaret Odaları’da bu verilere ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca internet üzerinden de araştırma yapabilirsiniz.

İhracat yapacağınız ülkeye karar vermek için internet sitenizin trafiğini de inceleyebilirsiniz. Örneğin, araba parçalarının satışını yapıyorsanız ve bu ürünleri inceleyen müşterilerin bulunduğu ülkelerden hangisi daha çok öndeyse o ülkeye ihracat yapabilirsiniz. İhracat yapacağınız ülkeye karar verdikten sonra mutlaka o ülkeyi ziyaret edin. Çünkü piyasa ve rakip analizinin yanı sıra saha analizinin de son derece önemli olduğunu unutmayın.

Her Adımınızı Planlayın

  • Günlük, haftalık ve aylık planlarınızı oluşturun.
  • Yapılması gereken işlerinizi önem sırasına gören listeleyin ve acil olan işlerinizi bir an önce halledin.
  • Yaşadığınız ülkedeki ve ihracat yapmayı düşündüğünüz ülkedeki toptancılarla görüşün. İncelediğiniz ürünlerle ilgili fiyat ve kalite analizi yapın.
  • İhracat yapmayı düşündüğünüz ülkeye gitmeden önce mutlaka sosyokültürel yapısıyla alakalı araştırma yapın. O bölgede yaşayan tanıdıklarınız varsa, gitmeden önce o kişilerle de iletişime geçin.
  • İhracat yapacağınız ülkenin dilini öğrenmeye çalışın. Eğer öğrenemiyorsanız, günlük hayatında sıklıkla kullanacağınız kelimeleri belirleyerek, bu kelimeleri öğrenmeye çalışın.
  • İhracata başlamadan önce her duruma karşı yedek planlarınızı oluşturun. Örneğin, ihracatını yaptığınız ürünün satışları yeterli düzeyde olmayabilir, bu tip durumlara karşı yedek planlar ve alternatifler oluşturmaya gayret edin.

Yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz:

Acil Durum Planları Hazırlayın

Ticaret yaparken en sık karşılaşılan problemlerden biri de ürünün zarar görmesi, kalitenin beğenilmemesi, ödeme yapılmaması ve gecikmesi, hırsızlık gibi durumlardır. Bu gibi durumlara hazırlıklı olabilmeniz için, acil durum planları hazırlamalısınız. Aslında bu planların temel amacı, işletmenizin başına böyle problemler gelirse nasıl başa çıkabileceğinizi belirmektir. Acil durum planları sayesinde herhangi bir sürprizle karşılaşmadan her duruma karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

İşletmenize Özel Pazarlama Stratejileri Oluşturun

İhracatla ilgili gerekli araştırmaları ve analizleri yaptıktan sonra, işletmenize özel pazarlama stratejileri oluşturmanız gerekiyor. Tabii ki pazarlama stratejisi oluşturmak zorunlu değil. Ancak kendi stratejinizi oluşturursanız sektörde bir farklılık yaratabilirsiniz. Yarattığınız bu farklılık sayesinde rakiplerinizin önüne geçmeniz daha kolay olacaktır.

Strateji oluşturmak yerine rakiplerinizin halihazırdaki pazarlama yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Unutmayın ki rakiplerinizin stratejisini takip ederek onlar gibi olabilirsiniz ancak onlardan üstün olamazsınız. Sektördeki öncü firmalardan olmak için sizi öne çıkarak stratejiler oluşturmalısınız.

Her Piyasa İçin Farklı İhracat Planı Hazırlayın

İhracat yapmayı düşündüğünüz her ülke için farklı ihracat planı oluşturmalısın. Çünkü her ülkenin sosyal, kültürel ve siyasi yapısı farklıdır. Bu sebeple de tek bir ihracat planı her ülkede aynı başarıyı göstermeyebilir. Bunun önüne geçmek için de farklı planlar oluşturarak, farklı piyasalarda uygulayın.

Pazarlama stratejileri için aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz:

Piyasaya Uygun Satış Fiyatı Belirleyin

İhracatını yapacağınız ürünün net bir fiyatı olmamalı. Ülkenin sosyoekonomik durumuna göre alım gücü farklılık göstereceği için, ülkenin durumuna göre fiyat aralığı belirlemeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca ihracatını yapacağınız ülkedeki rakiplerinizin fiyat skalasını da incelemesiniz. Bu doğrultuda fiyat aralığınızı belirleyerek, müşterilerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Ürünün fiyatını belirlerken aşağıdaki özelliklere dikkat edebilirsiniz: 

  1. Pazarlama planı ve stratejisi
  2. Ürünlerin özelliği, kalitesi ve markanın bilinirliği
  3. Ürün miktarı ve adedi
  4. Arz-talep ilişkisi
  5. Hedeflenen müşteri profili

İşletmenize Özel İşlem ve Cevap Verme Kuralları Belirleyin

Müşterilerinizle ve anlaşmalı olduğunuz firmalarla iletişimi düzenli tutmak adına belirli kurallar koymalısınız. Örneğin, maillerinize 24 saat veya 48 saat içerisinde cevap vermeye dikkat edin. Zamanında yaptığınız geri dönüşlerle potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürebilirsiniz. Eğer düzenli mail takibi yapmazsanız veya haftada bir müşterilerinize geri dönüş yaparsanız, bu durum müşterilerinizi kaybetmenize ve satışlarınızın düşmesine neden olabilir.

Kurumsal mail hesabınızı takip ederken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de e-mailinize gelen, gerçekçi veya gerçek dışı istekleri ayırt etmektir. Örneğin, kurumsal bir dille yazılmayan veya gerçekçi isteklerde bulunmayan e-mailleri dikkate almamalısınız. Çünkü gelen her e-maili dikkat alır ve konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapmazsanız, vaktinizi boşa harcayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse;

  • Kurumsal ve kişisel e-mail adreslerinizi düzenli inceleyin ve bir-iki içerisinde cevap vermeye çalışın.
  • Ürün satın alımıyla ilgili e-mail gönderilmişse, öncelikle e-maili gönderen şirketi araştırın.
  • Gerçek dışı taleplerde bulunan e-mailleri ciddiye almayın.
  • Yeni bir şirketle anlaşma yapacaksanız şirketi iyice araştırın. Şirketin geçmiş çalışmalarını inceleyebilir ve bu sayede güvenilirliği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İletişim Diline Önem Verin

Müşterilerinizle iletişim kurarken kullandığınız dile dikkat etmelisiniz. Özellikle ihracat yapıyorsanız ülkenin sosyokültürel yapısına, dinine ve ahlaki değerlerine önem verin. Bu sayede müşterilerinizle arasındaki bağ güçlenir ve bu durum satışlara da etki eder.

İndirim Yapmaktan Kaçınmayın

Müşterilerinizle veya anlaşma yapacağınız şirketlerle ilişkinizi güçlendirmek için indirim yapmaktan kaçınmayın. Yaptığınız küçük indirimler bile şaşırtıcı sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir. Bu indirimler sayesinde diğer şirketlerin dikkatini de ürünlerinize çekebilirsiniz.

Her İşlem İçin Resmi Belge Hazırlayın

İhracat yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de belge meselesidir. Sattığınız, satacağınız ürünleri veya kuracağınız yeni ortaklıkları mutlaka yazılı belgelerle resmiyete dökün. İleride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için her işlem için belge oluşturmaya ve belgelerde iki tarafında imzasının bulunduğuna dikkat edin.

Tercüman Seçimine Dikkat Edin

İhracat yaparken dilini bilmediğiniz bir ülkede şirketinizi kurabilirsiniz. Bu gibi durumlarda iyi bir tercümana ihtiyacınız olacaktır. Gerek toplantılarda iletişimi sağlamak için gerekse iki dili anlaşmalarda tercüman önemlidir. Bu nedenle de tercüman seçimi yaparken, o ülkenin diliyle ilgili her şeyi bilmeli ve size doğru biçimde aktarabilmelidir. Tabii ki Türkçesinin oldukça iyi olması gerektiğininin altını özenle çiziyoruz.

Tercüman seçerken dikkatli davranmazsanız yanlış belirtilen birkaç kelime başınıza büyük işler açabilir. Örneğin, büyük maddi kayıplar veya finansal konularda büyük anlaşmazlıklar yaşayabilirsiniz. Alanında uzman bir tercümanla çalışarak bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

İhracat Hacmini Büyütürken Dikkatli Olun

İhracat sektörüne yeni başlayan girişimciler büyüme hızlarına dikkat etmelidir. Tecrübe ve gelir elde etmeden başka ihracat sahalarına yönelmek, şirketinizin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle, ilk aşamada tek bir ihracat sahasında yoğunlaşmalısınız. Ardından da gerekli maddi geliri ve tecrübeyi elde ettikten sonra yeni pazar yerlerine açılmayı gözden geçirebilirsiniz.

Kobisi ile E-İhracat Entegrasyonu

Kobisi, e-ihracat entegrasyonuyla ihracat sektörüne adım atan girişimcilere destek oluyor. Eğer ülkenizden çıkmadan yurt dışına ihracat yapmak istiyorsanız Kobisi avantajlı fırsatlar sunuyor. Bu entegrasyon işlemiyle kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, yurt dışına ihracat yapmaya başlayabilirsiniz.

Türkiye’de üretimini yaptığınız ürünlerin ihracatını, Kobisi e-ticaret altyapı paketleri sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz. İhracat yapmak istediğiniz ülkenin diliyle kurulan e-ticaret sitenizi kurarak, yurt dışında sizleri bekleyen müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X