E-ihracat E-Ticaret

Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nedir?

Global ticari ürün numarası (GTIN), ticarete konu olan her bir ürünün tanımlanmasını sağlayan bir numaradır. En az 8 en fazla ise 13 basamaktan oluşan bu numara ticari ürünleri ifade etmek için kullanılır. Böylece ürünler Google tarafından tanınacak ve alışveriş reklamlarında doğru kişilere daha kolay iletilebilecektir.

Ülkemizde satılan ürünlerde barkodun alt kısmında bulunan 13 haneli kod, GTIN’ı ifade eder ve ürünlerin küresel boyutta geçerli olmasını sağlar. Ayrıca ürünlere bu kodun verilmesi dünya çapında geçerli olan ticaret standartlarını barındırmasına imkan verir.

GTIN tanımladığı ürün veya alana göre farklı özelliklere sahiptir. Fonksiyonel ve coğrafi farklılıklar da bu kodlamayı farklı biçimlerde karşımıza çıkarmaktadır. Temel olarak dört veri yapısına sahiptir. Bunlar GTIN-8, GTIN-12, GTIN-13 ve GTIN-14’tür. Bahsi geçen ifadelerde yer alan sayılar ürün numarasının kaç haneli olduğunu gösterir. Genellikle bu kodlar Google tarafından markalı ürünler için zorunlu tutulur. Buna göre yedek parçalar, klasik ya da antika ürünler, özel imalat olan ürünler, takı ve toka gibi el yapımı ürünler için GTIN kullanımı zorunlu değildir.

** Bkz. E-ticaret Sitelerinde Ürün Sayfalama Sistemi

Global Ticari Ürün Numarası Neden Önemlidir?

Global ticari ürün numarası (GTIN) önemi, özellikle e-ticaretle uğraşanlar için çok daha fazladır. Google tarafından 14 Şubat 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte Google Alışveriş reklamları bölümünde GTIN ya da MPN kodu olmayan ürünlerin yayınlanmayacağı kararı alınmıştır. Bu durum e-ticaret dünyasında adeta domino etkisi yaratmış ve GittiGidiyor da aynı kararı almıştır. 

Dipnot: Burada bahsi geçen MPN numarası üretici parça numarası anlamına gelmekte olup ürün üzerine basılı harf ve sayılardan meydana gelir ve tıpkı GTIN gibi ürünlerin tanımlanması için kullanılır.

** Bkz. E-Ticarette Bilinmesi Gereken Terimler: SKU (Stok Kodu) Nedir?

Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) Nasıl Bulunur?

Global ticari ürün numarası bulmak için farklı yöntemler denenebilir. Genellikle üretici firmalar ve ürün tedarikçileri stok takibini daha kolay hale getirmek ve ürünlerin birbirine karışmasına engel olmak için envanter listesi hazırlarlar. Bu kapsamda satılan ürünlere ait GTIN numarasını öğrenmek için üretici firma ile ya da tedarikçilerle iletişim kurmak yeterli olacaktır.

GTIN barkod numarasını sayıca fazla olan ürün satışlarınızı daha rahat yönetmek için tuttuğunuz envanter listesinden kontrol edebilirsiniz. Eğer bireysel olarak bu işlem yapılmadıysa ve numara yoksa bu durumda barkod okuyucudan yardım alarak tarama işlemi yapılabilir.

Ürünlere ait GTIN’leri, yoksa MPN kodları ürünün satış formunda yer alan ürüne ait kimlik numaraları bölümüne yazılmalıdır. Böylece ilerleyen dönemde yapılan işlemler daha net hale gelecektir.

** Bkz. E-Ticaret Sitesinde Ürün Sayfası Hataları | Bölüm 2

Global Ticari Ürün Numarası (GTIN) İçeriği Nedir?

Global ticari ürün numarası (GTIN) Türkiye’de TOBB tarafından temsil edilir ve bu numarayı satın almak isteyenlerin TOBB’a başvuru yapmaları gerekir. “ 0 00 12345 67890 5” numarası için inceleme yapıldığında;

  • İlk üç hane ülke kodudur.
  • Sonra gelen beş hane kendisine kod verilen şirketi temsil eder.
  • Ardından gelen rakamlar ürün referansını tanımlamaktadır.
  • En sonda yer alan tek basamak barkod kontrol numarasıdır.

Eğer şirket tarafından yapılan üretim sayısı 99.999’dan fazla ise bu durumda ikinci bir şirket numarası daha alınıp ikinci bir barkod numarası kullanmak mümkündür. Tam aksine ürün sayısı azsa bu durumda şirket kodunun uzunluğu beşten fazla hanede olup ürün kodu hanelerinin bir bölümü şirket kodu olarak kabul edilmektedir. En sonda yer alan kontrol numarası GTIN’ın her daim tekil olmasını sağlamaktadır. Türkiye’de 13 haneli GTIN kullanıldığından bu uygulama EAN-13 şeklinde ifade edilir. Yapılan açıklamalara göre bu numaranın kullanım oranı yaklaşık %95 oranındadır. Kodun en yaygın kullanıldığı ülke ise Amerika’dır.

** Bkz. ERP Nedir? | E-Ticaret Firmaları için ERP Önemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X