E-Ticaret

E-Ticaret Sitesinde Ürün Sayfası Hataları | Bölüm 2

E-ticaret sitelerinde ürün sayfalarının kullanıcılar ve arama motorları bakımından önemi büyüktür. Tüm içeriklerin arama motoru optimizasyonları düşünülerek oluşturulması gerekir. Bu optimizasyonlar arasında arama taleplerine göre içerik girme, benzersiz başlık bulma, konuşan URL’ler oluşturma ve özgün içerik paylaşımı bulunmaktadır. Şimdi içerikleri iyileştirmek ve SEO uyumlu site planlaması yapmak için ‘neler yapılmalı ve yapılmamalı’ bakalım.

1. Arama Taleplerine Uygun Ürün Sayfaları Optimizasyonu

Kullanıcılar, aradıkları ürünleri bulmak için en belirgin özelikleri ve ürün adını kullanılır. Bazı ürünlerde zorlu kelimelerle karşılaşırken bazılarında direkt akla gelen kelimeler yeterlidir.

** Niş Ürün Nedir ve Niş Ürün Pazarlama Nasıl Yapılır?

  • Ürün içerik şablonuna, başlık ve ürün açıklamaları yazarken, kullanıcıların arama motorlarında en çok arattığı kelimeleri kullanmalısınız. Bu sözcük öbekleri, anahtar kelime olarak geçer ve SEO’ya etkisi büyüktür. Kelimeleri kullanmadığınız takdirde, arama sonuçlarında yer almayı unutabilirsiniz.
  • İçerikleri girerken etiket hiyerarşisi kullanın; H1, H2, H3… 
  • H1 başlıkta marka ve ürün ismine yer verin; Örnek Ti̇şört Modelleri̇
  • Resim alt etiketlerini doldurun; Tişört Görseli, Örnek Tişört
  • Anahtar kelime tekrarından kaçının, gerekli yerlerde kullanın.
  • İçerikleri görsel olarak yüklemek yerine metin halinde girin.

** Etkili Bir Ürün Detay Sayfası Nasıl Olmalıdır?

2. Ürün Sayfasına Benzersiz Başlık Ekleme

E-ticaret sitelerinde en sık görülen sorunlardan biri aynı başlıkların kullanılması ve kendini tekrar eden içeriklerin yer almasıdır. Sayfa içinde ve SERP görüntülemelerinde kullanıcıların ve arama motorlarının karşısına çıkacak olan meta tag’ler için vakit ayırmanız sizi öne çıkarır.

Listeleme sayfasından alınan görseldeki mavi renkli içerik alanı Title’dır. Alt kısımdaki içerikler ise Description olarak adlandırılır. Meta Keyword Tag alanını oluşturuken Google vb. arama motorlarına, sayfanızın hangi ürün veya konuyu içerdiğini tanımlamış olursunuz. 

  • Başlık etiketinde bulunması gerekenleri;  Marka – Model – Öğe Türü olarak sıralayabiliriz: (Kobisi – E-ticaret – Platformu)
  • Alışveriş sitelerinde de yine aynı sıralama geçerli: (Örnek Marka – Tişört – Kırmızı Tişört)

Ancak bu sıralamayı yaparken odaklanmanız gereken kelimeleri doğru seçmelisiniz. Rank etmek istediğiniz anahtar kelimeleri ve kullanıcıların size ulaştıkları sözcük öbeklerini kullanmalısınız. 6, 7 kelimeleden oluşan, anahtar kelimenin geçtiği ve yaratıcı kısa bir Title yeterlidir. 120 ile 140 karakter uzunluğunda olmalıdır. Eğer arama sayfasında nasıl görüntüleneceğini merak ediyorsanız SEO Yoast eklentisinden faydalanın.

WordPress site kullanıyorsanız arayüzde şu şekilde görüntüleme yapabilirsiniz:

Eski sayfaları optimize etmek ve hangi sayfaya hangi kelimelerle gelindiğini öğrenmek için de Search Console ve Ahrefs gibi Tool’ları kullanabilirsiniz. Yeni sayfalar için de Keywords Tool ya da Google arama çubuğundan faydalanabilirsiniz.

3. Konuşan URL’ler Kullanmak

Anahtar kelime dostu ya da konuşan URL olarak bilinin bu kalıp, sayfada ne olduğunu ve profil kimliğini tanıtmayı sağlar. 

Örnek: https://blog.kobisi.com/e-ticaret-sitesinde-3-onemli-urun-icerik-hatasi/

Konuşan URL’leri kullanmanız için 3 neden var:

  • Anlaşılır Olmak: Müşterilerin veya inceleme yapacak kullanıcıların URL’i tıkladıklarında hangi ürün/hizmetle karşılacağınını bilmeleri sağlanır. Eğer sayfa içeriği ve URL alakasınız ise spam olarak görünür ve siteniz ceza yiyebilir.
  • Anahtar Kelime ve Anchor Link Uyumu: URL’nin başka bir web sitesi tarafından alınma ve yeniden tanımlanma ihtimali vardır. Önemli anahtar kelimelerin etikette bulunması ilgili bağlantı metinlerine sahip URL’lerin kullanılmasını kolaylaştırır. Ayrıca web sitenize gelen bağlantıda anahtar kelimelerin yer aldığı metni kullanmak, arama motoru sıralamasında üste çıkmanızı da sağlamaktadır.
  • Alaka Düzeyi: URL’de alakalı anahtar kelimelerin bulunması, alan adları için iyi yönde etki yaratır. Google buna daha az öncelik vermeye başladı, ancak ürün sayfalarına ilişkin URL’lerinizde alakalı anahtar kelimeler bulundurmak zarar vermez.

** URL nedir?

4. Duplicate İçeriklerin Önüne Geçin

Birbirinden farklı sıralama öğeleri, etiketler ve yazdırma sayfaları olan URL’lerin arama motoru dizinine eklnemesine engel olmalısınız. Bu durum hem sitenizin birden çok Link ile tanımlanmasına neden olur hem de Crawl Budget yani tarama bütçenizi artırır. Ödenek kaybı ve gereksiz yinelenen içeriklerin önüne geçmek için robot.txt dosyasında düzenlemeler yapmalısınız.

** Canonical Etiket Nedir? | E-Ticaret Sitelerinde Canonical Kullanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X