E-Ticaret

URL nedir?

URL, Uniform Resource Locator’ın kısaltmasıdır. Türkçe karşılığına baktığımızda, Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi olarak tanımlanır. Alan adı ve URL kavramları birçok kişi tarafından karıştırılır ve aynı anlamı taşıdığı düşünülür. Ancak aralarında fark olmakla beraber birbiri yerine kullanılabilmektedir. Alan adı web sayfalarına ulaşmayı sağlayan web adresinin küçük bir parçası iken URL bu adresin bütünüdür.

Web’deki dosyaların ve kaynakların genel adresi olarak tanımlanan URL; örneğin, bu sayfaya ulaşmak adına kullanabileceğiniz “www.kobisi.com/url-nedir” ifadesine denir. Yani, herhangi bir web sayfasına yönlendirilmenizi sağlayan adrestir. 

Web sayfaları ve web’deki diğer kaynakları ziyaret etmemizi sağlayan URL’ler; kullanıcıların video, web sayfası, içerik, belge ya da kaynaklara kolaylıkla erişmesine imkan tanır. Örneğin, Google üzerinde bir arama yaptığınızda SERP’te karşınıza çıkacak tüm sonuçların bir URL’e sahip olduğunu göreceksiniz. Arama sonuçlarında çıkan başlık ve içerikler konu hakkında size bilgi verirken, URL aradığınız kaynağa ulaşmanızı sağlamaktadır.

URL’i Oluşturan Yapılar Nelerdir?

URL’i oluşturan kısımlar (görselde görebileceğiniz gibi) temel yapılar içerir. URL’in ilk kısmı (HTTPS) protokol tanımlayıcı olarak adlandırılır ve hangi protokolün kullanıldığını belirtir. İkinci bölüme (kobisi.com) kaynak adı denilir ve kaynağın yer aldığı IP adresini veya alan adını belirtir. Protokol tanımlayıcı ve kaynak adı iki nokta üst üste-iki eğik çizgi (://) ile ayrılır.

URL Örnekleri:

Örnek verecek olursak aşağıdaki iki URL Kobisi’deki 2 farklı sayfaya ulaşmanızı sağlar. HTTPS protokolü kullanılarak getirilen web sayfalarını tanımlar.

.com, .html, .htm olarak biten URL’ler bir sitede bulunan web sayfalarına ulaştırırken, .jpeg, .jpg veya .png ile biten URL’ler resim dosyalarını görüntülemek için kullanılır. 

JPEG Örneği:

URL Kullanmanın Nedenleri

Her web sitesinin bir alan adına sahip olmak gerekir. İster e-ticaret sitesi isterseniz de blog sitesi oluşturacak olun, kullanıcıların web sayfalarınıza ulaşması adına, internet ağında ilerlemelerini sağlayacak bir yol tarifi sunmalısınız. Hangi amaçla site kurduğunuz fark etmeksizin; ürün, hizmet ya da vereceğiniz bilgileri en doğru şekilde tanımlayacak, akılda kalıcı ve dikkat çekici alan adı ve URL yapısına sahip olmanız önemlidir. 

E-ticaret sitelerinde en çok kullanılan uzantı, .com olmaktadır. Prestij ve marka imajını büyük ölçüde artıran .com uzantısı, e-ticaret firmalarının temel yapısını oluşturmaktadır. Protokol tanımlayıcı, subdomain, domain adı, top level domain’den sonra gelen açıklama kısımlarını konu içeriğine uygun, en kısa ve net haliyle belirlediğinizde; kullanıcıların aradıkları sayfa ve içeriklere en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X