E-Ticaret

E-Ticaret Sitesi Kurulumu için Yapılması Gerekenler

E-ticaret sitesi kurmak; müşteri portföyünü ve ürün/hizmet satışlarını artırmak isteyenler için zaruri bir ihtiyaç oldu. İster fiziki mağaza sahibi olun isterseniz de sıfırdan e-ticaret sektörüne atılacak olun, e-ticaret mağazası ile hız ve devamlılık kazanabilirsiniz. Şimdi sizlere e-ticaret hakkında kapsamlı bir içerik sunuyoruz. E-ticaret nedir, e-ticarete nereden başlanmalı, e-ticaret sitesi kurarken gerekli belgeler ve daha fazlasını içeriğimizde bulabilirsiniz.

E-Ticaret Nedir? Avantajları Nelerdir?

E-ticaret; istenilen zaman ve yerde istenilen ürün veya hizmeti satın alma işleminin yapılabilmesidir. Tek ihtiyaç internet, online alışverişe açık bir kredi/banka kartı ya da kapıda ödeme sistemine sahip bir e-ticaret sitesidir. E-ticaret sitelerinin kullanıcılar açısından en iyi getirisi ise çoğu fiziki mağazaya nazaran çok daha uygun fiyatlarla alışveriş imkanı sunmasıdır. E-ticaret sahibi için de daha maliyet ve bu sayede daha fazla kâr anlamı taşımaktadır.

E-ticarette başarılı olmak, ne kadar kişiye ulaştığınız ile doğru orantılıdır. Yani, daha fazla müşteri, daha çok satış, daha çok ürün ve daha çok kazanç şeklinde bir dizilim oluşmaktadır.

Online Alışveriş Sitelerinin Avantajları

Fiziki mağazalarla online alışveriş sitelerini karşılaştırdığımızda 3 temel avantaj barındırdığını fark edeceksiniz.

  • 7/24 açık bir mağaza:  Fiziki mağazaların, açılış ve kapanış saatleri vardır. Ancak online mağazalar 7 gün 24 saat boyunca açık olur. Kullanıcılar diledikleri gün ve saatte ürün/hizmet incelemesi yapabilir ve satın al emri verebilir.
  • Sınırsıza yakın ürün: Fiziki mağazanız ne kadar büyük olursa olsun belirli bir kapasitesi vardır ve bunun üzerinde ürün sergilemesi yapamazsınız. E-ticaret mağazanızda ise ürün görselleri ve içeriklerini ekleyerek, tedariğini yapabileceğiniz her ürün/hizmeti sergileyebilirsiniz. 
  • Daha fazla müşteri: Fiziki mağazalarda bayilik sistemi olmasına karşın, neticede belirli bir mahalle, cadde, sokak yerleşkesi vardır ve bu noktalara ulaşabilen sınırlı sayıda müşteriye hizmet verir. Online mağazalarda ise durum çok farklıdır. Yurt içi ve yurt dışı müşteri kitlesine sahip olmanızı sağlayan e-ticaret sistemi, satışa sunduğunuz ürün/hizmetleri satın almak isteyen her kişiye ulaşmanın kapısını açar.

E-ticarette 3 temel avantajı toparlayacak olursak; 7/24 açık mağaza, sınırsıza yakın ürün ve daha fazla müşteri diyoruz… Peki e-ticaret sitesi kurmak kolay mı?

E-ticaret Sitesi Açarken Şirket Kurma Zorunluluğu Var mı?

E-ticarette satış yapabilmek için şirket sahibi olma zorunluluğu vardır. Bunun nedeni, satışı yapılan her ürüne fatura kesilmesi gerekliliği ve vergi ödeme yükümlülüğüdür. Ayrıca, kredi kartı veya banka kartlarından yapılacak alışverişler için sanal pos ihtiyacı doğar. Sanal pos alımında da şirket kuruluş belgeleri gerekmektedir.

E-ticaret şirketi kurarken gerekli olan belgeler fiziki bir şirket kurarken gerekli belgelerle aynıdır. Yasal prosedürlerin aynı dayanaklarla sunulduğu sistemde anomim, sermaye veya şahış şirketi kurabilirsiniz. Anonim ve Limited olarak kulak aşinası olduğumuz şirket türlerinin avantajları hakkında bilgi sahibi olmak için gerekli birimlerle görüşme yapabilirsiniz.

İlgili yazı: E-Ticaret Sitesi için Şirket Kurmak

E-ticaret Yapmak için Şirket Kurma Maliyetleri

2020 yılı için belirlenen şirket kuruluş masrafları; noter, vergi dairesi, Ticaret odası ve mali müşavirlik kuruluş giderleri ile birlikte ortalama 2.304.68 TL olarak belirlendi. Bu tutar İstanbul için belirlenmekle birlikte her şehir için farklı bir şirket kuruluş maliyeti düzenlenmektedir. Net tutarlardan haberdar olmak adına şirket kuracağınız şehirdeki Ticaret odası ile iletişime geçmeniz daha makul olacaktır.


İstanbul limited şirket kuruluşu için örnek bir şablon hazırlayacak olursak;

Ortak Sayısı: 1
Müdür Sayısı: 1
Sermaye Tutar: 10.000 TL
Kira Tutarı: 1000 TL
Sektör  Planlaması: Giyim

Toplam Noter Masrafı: 460 TL

2 Adet İmza Sirküleri (Her Müdür için): 200 TL
Mali Müşavir Vekaleti (Şirket Kuruluşu Sonrası): 160 TL
1 Adet Kuruluş Vekaleti: 100 TL

Toplam Vergi Dairesi Masrafı: 22,68 TL

Kira Damga Vergisi Bütünü (Kefilsiz): 1.000 x 12 = 12.000 x 1,89/ 1000 = 22,68 TL
Kira Damga Vergisi Bütünü (Kefilli): 1.000 x 12 = 12.000 x 11,37/1000= 136,44 TL
Sanal Ofis Kira Damga Vergisi Bütünü: 1.000 x 12 = 12.000 x 9,48/1000 = 113,76 TL

Toplam Ticaret Odası Masrafı:

Sicil Kayıt, İmza Beyannamesi, Ana Sözleşme Onayı, Rekabet Kurulu, Resmi Defterlerin Onayı; 1.100,00 TL 

Toplam Mali Müşavirlik Kuruluş Ücreti: 722,00 TL


Şirket Kurduktan Sonra Ödenmesi Gereken Vergiler

Aylık ödenmesi gereken vergiler bütünü:

  • KDV
  • Kendi BAĞKUR priminiz
  • Mali müşavir ücreti
  • Çalışanınız var ise sigorta primi

3 Aylık ödenmesi gereken vergiler bütünü:

  • Geçici Vergi
  • Stopaj (Muhtasar)

Yılda bir kez yapılan ödemeler bütünü:

  • Yıllık Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi (Her yılın Nisan sonu)
  • Noter tarafından yapılan yasal defter tasdikleri
  • Ticaret odası üyelik aidatı (Haziran, Ekim ayları – 2 eşit taksit)

E-Ticarette Şirket Kurmanın Avantajları

Tüm gereklilikleri yerine getirilmiş bir şirket kurmak hem müşteri güveni hem de ödeme sistemleri konusunda fayda sağlar. Şirket kurmanız halinde, kredi/banka kartlarıyla ödeme almak için banka ve aracı firmalara (İyzico vb.) sanal pos başvurusunda bulunabilirsiniz. Ürün gönderimleri için kargo firmalarıyla anlaşma yapabilir ve çoklu gönderim fırsatlarından faydalanabilirsiniz. 

E-ticaret web sitenize; kullandığınız ödeme sistemleri, çalıştığınız kargo şirketini, şirket ve ticari bilgilerinizi ekleyerek güvenilir marka imajınızı yansıtabilirsiniz.

E-Ticaret Şirketlerinde E-Fatura ve E-Arşiv Kullanma Zorunluluğu Var mı?

E-fatura sistemi zorunluluk olmamakla birlikte sunduğu avantajlar ile tercih edilir bir yöntem olmaktadır. Kurumsal görünüm, etkin fatura takibi, daha az masraf ve pratiklik getirileriyle birçok firma e-fatura sistemine geçmektedir. 

E-Fatura Sistemi Kullanmanın Kolaylıkları:

  • Şirket için kurumsal ve profesyonel görünüm
  • Etkin faturalandırma süreci
  • Daha az kırtasiye masrafı 
  • PDF olarak fatura gönderebilme (kargo masrafı olmaması)
  • E-arşiv fatura görüntüleme
  • Sanal ortamda fatura saklayabilme

E-Fatura Sistemine Nasıl Geçilir?

Şirket kuruluşunu tamamladıktan sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından entegrasyon izni sahibi olan entegratör firmalar aracılığı ile e-arşiv ve e-fatura sistemlerine geçiş yapabilirsiniz.

Bir sonraki içeriklerimizde “E-ticaret sitesi nasıl geliştirilir?, Hangi ürünleri satışa sunabilirsiniz?” sorularına yanıt bulacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X