E-Ticaret

E-ticaret Siteleri için E-posta Pazarlaması Yoluyla Müşteri İletişim Rehberi

Geleneksel ticaret yapan firmaların potansiyel müşterileri ile buluştukları yerler fiziki mağazalarıdır. Elektronik ticaret yapan firmalar için ise potansiyel ve zaten var olan müşterileri ile buluşma işlevi yine sanal mecralar üzerinden yapılır. Ürünlerini sergileme ya da satma imkanını, sanal mağazaları yani firmaların internet siteleri üzerinden elde ederler.

Bu noktada, e-ticaret yapan firmalar, potansiyel müşterilerini çok iyi tespit etmeli ve hedef kitle çalışmaları yapmalıdır. Çalışmalardan sonra saptadıkları hedef kitle ile sağlıklı bir iletişim kurmaları, sitelerinden alışveriş yapma potansiyeli olan müşterilerin satın alma kararlarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu yazımızda; potansiyel müşterilerinizle iletişime geçme yöntemlerinden biri olan, e-posta pazarlama kullanımını inceleyeceğiz ve bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken püf noktalardan bahsedeceğiz.

E-posta Pazarlama Nedir?

E-posta pazarlama veya bilinen diğer adıyla toplu mail gönderimi, dijital pazarlamanın en etkili, önemli ve avantajlı etmenlerinden birisi olmakla birlikte doğru kullanıldığında firmalara yüksek getiriler sağlamaktadır. E-posta pazarlama, markaların belirli bir potansiyel kullanıcı kitlesine ulaşmak için tanıtım, indirim, kampanya veya özel günlerde tebrik duyuruları gibi birçok mesajı elektronik posta kullanarak müşterilerine iletme yöntemidir.

E-posta Pazarlaması Yoluyla Potansiyel Müşterilere Ulaşma:

E-posta pazarlaması, hem geleneksel ticaret yapanlar hem de yeni trendleri takip eden firmalar için hiç eskimeyen bir yöntemdir. E-posta pazarlamasının uzun zamandır bu denli tercih edilmesinde hem e-posta pazarlama maliyetlerinin çok düşük olması hem de müşterilerden alınan yüksek dönüşüm oranları etkili olmaktadır. Elektronik posta pazarlaması yaparken hedef kitle, doğru zamanlama, uygun içerik gibi başlıca konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüm bu aşamalara dikkat edilip e-posta pazarlaması yapıldıktan sonra dönüşüm raporları incelenmeli ve bu verilere göre satış stratejileri belirlenmelidir.

E-posta Pazarlaması Püf Noktaları:

Hedef müşterilerinizle e-posta pazarlaması yoluyla iletişim kurarken aşağıda bahsedeceğimiz birkaç noktaya dikkat etmeniz etki ve dönüşüm oranınızı arttıracak ve potansiyel müşterilerinizin gerçek müşterilere dönüşmelerine katkı sağlayacaktır.

  1. E-postalarınızın gönderim sıklığına dikkat edin. Müşterilerin bir firmadan sürekli olarak posta alması rahatsız edici olabilir. Böyle durumlarda çoğu kullanıcının e-posta aboneliğinden çıktığı gözlemlenmiştir. Bu durum potansiyel müşteri kaybına ve dolayısıyla kazancınızdaki kayba sebep olmaktadır.
  2. Gönderdiğiniz postaların tümünün yazı içerikli olmasından kaçının ve ilgili görsellerle destekleyin. Böylece gönderdiğiniz postanın içeriği kullanıcınızın dikkatini daha çok çekecek ve posta içeriğine yoğunlaşmasını sağlayacaktır.
  3. Firmanızın sanal mağazasına giden bir link ekleyin. Örneğin yapmış olduğunuz bir indirim veya kampanyayı ele alalım. Müşterilerinize bu kampanyayı duyurduğunuz postalarınızda, posta içeriğinin müşterinin dikkatini çekmesi halinde kullanıcının direkt olarak sanal mağazaya gitmesi, kullanıcı davranışının alışverişle sonuçlanmasına daha hızlı etki etmektedir.
  4. Artık internet kullanıcılarının çoğunluğu mobil cihazları tercih etmekte. Gönderdiğiniz e-posta ve yönlendirdiğiniz linklerin mobil uyumlu olmasına dikkat edin.
  5. Firmanıza ait aktif olarak kullandığınız sosyal medya hesaplarınızın adreslerini muhakkak postalarınıza ekleyin. Bu şekilde müşterilerinizin de sizlere ulaşabilmesi için bir yol açmış olacaksınız.
  6. E-postalarınızı kişiselleştirin. Müşterilerinizin satın alma davranışlarını inceleyin ve belirlediğiniz kitlelere onlara uygun kampanya mesajlarını iletin. Hatta kayıtlı organik kullanıcılarınıza ismiyle hitap eden bir mail gitmesi oldukça dikkat çekici olacaktır. Dijital pazarlamada kişiselleştirme yöntemi her zaman etkili sonuçlar vermektedir.
  7. Müşterilerinize sadece indirim ve kampanya dönemlerinde değil özel ve anlamlı günlerde de tebrik postaları iletin. Bu durum firma ve müşteri arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X