e-ticaret
E-Ticaret

Kupon Kodu Nedir? Satışları Artırmada İpuçları Nelerdir?

E-ticaret sitelerinin müşteriler için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayan birçok araç bulunmaktadır. Bu araçlar kullanılarak hem yeni alıcıların siteye gelmesi amaçlanmakta hem de hâlihazırda siteden alışveriş yapmış müşterilere satışların devamlılığı sağlanarak onları sadık birer müşteri haline getirmek hedeflenmektedir. Bu araçlardan birisi de e-ticaret sitelerinde kullanımı çok yaygın olan ve müşterilere çeşitli özelliklerde sunulabilen indirim kupon kodu uygulamasıdır.

Kupon kodları kullanıcılara alışverişin ödeme sayfasında yani müşterilerin sepet tutarını gördükleri aşamada kolayca uygulanabilme imkânı veren özel olarak hazırlanmış kelimelerdir.

Bu kodların uyguladığı indirimler oransal veya tutarsal olabilir. Yani isterseniz oluşturulan sepetin %10’u kadar veya sepet tutarı farketmeksizin 50 TL gibi bir indirim sunabilirsiniz. Aynı zamanda indirim kuponları kişiye özel ve tek kullanımlı olabilir veya aynı kod birkaç sefer ve başka kullanıcılar tarafından da kullanılabilir. Kodlar ilgili alana girildiğinde otomatik olarak toplam tutar veya kodun uygulanmasını istediğiniz ürün, marka, kategoriler üzerinden sağlanacak indirimi müşteriye anında göstermekte ve uygulanmaktadır.

Kupon Kodu Çeşitleri Nelerdir?

Kupon kodlarını kapsadıkları alana ve müşteri kullanımına sunulma biçimlerine göre birkaç alana ayırabiliriz. Bunlardan ilki müşterilerin siteye üye olarak elde ettikleri ‘Bülten Üyeliği’ indirimidir. Newsletter indirimi olarak da geçen bu indirim türü müşteri markanın bültenine üye olduğunda mail adreslerine gönderilen koddur. Bu kodlar genelde kişiye özel olarak üretilmekte olup tek kullanımlıklardır. Tüketici kodu ödeme sayfasında ilgili alana girerek indirimden faydalanmış olur.

newsletter

Bülten üyeliği kodunun birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan birisi müşteri veri tabanı oluşturmanıza olanak sağlamasıdır. Kullanıcılar üye olurken vermiş oldukları iletişim bilgilerini daha sonraki kampanyaları veya yeni çıkan ürünlerinizi duyurmak için kullanabilirsiniz. Toplu mail gönderimi maliyetleri reklam maliyetlerinden çok daha düşük olduğu için bütçenize de katkı sağlamış olursunuz. Bu şekilde tüketicileri bir sonraki alışverişleri için aksiyon almaya çağırabilirsiniz.

Bülten kodu üyelik gerektiren bir koddur. Ancak bazı müşteriler siteye üye olmak istememektedir. Bu noktada müşterilerin alışveriş yapmadan online mağazanızı terk etmemelerini sağlamak ve yeni müşteriler kazanmak için üyelik gerektirmeyen indirim kodları sunabilirsiniz. Bu kodları isterseniz sitenizde kullanılacak belirli markanın ürünlerine özgü olarak tanımlayabilirsiniz. Bir başka yolu da sadece belirli kategoride bulunan ürünler için bir kod oluşturabilirsiniz. Ayın markası olarak belirleyeceğiniz bir marka müşteriler için ilgi çekici olacaktır. Böylece müşterilerinizin o markanın veya kategorinin tüm ürünlerine göz atmasını sağlayabilirsiniz.

ürüne özel indirim

Bir diğer kullanabileceğiniz kupon türü ise ‘Ürüne Özel’ kupondur. Bu tür kuponlar kategori ve marka fark etmeksizin belirlediğiniz tek bir ürün veya birkaç ürün için indirim sağlamaktadır. Böylece müşterinizin belirli ürünlere ilgisini arttırabilirsiniz. Ayrıca uzun süre sepette tutulan bir ürün için bir kupon belirleyebilir ve müşteriyi ürünü satın almaya teşvik edebilirsiniz.

Kupon Kodu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Doğru kullanıldığında satış rakamlarınızı arttırmada çok büyük faydası bulunan kupon kodlarının kullanımıyla ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Öncelikle kodlarınızı belirli bir amaca uygun olarak sunmalısınız. İlk alışveriş, üyelere özel, yılbaşı, doğum günü gibi özel dönemler kupon kodlarının müşteriler üzerinde alışveriş yapmada büyük etkisi olmaktadır. Kupon kodlarını zamansız ve çok fazla kullanmanız, ürününüzün ve markanızın değerini düşürebilir.

Oluşturacağınız kodların miktarına dikkat etmelisiniz. Kârınızın çok yüksek olmadığı ürünlerde büyük indirimler yapmanız satışınızın zararla sonuçlanmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda tutarsal indirimler yerine her ürüne aynı oranda uygulanacak ( %10 gibi) yüzdesel indirimleri tercih edebilirsiniz. Böylece fiyatı yüksek ürünlerde yüksek fiyatı düşük ürünlerde düşük indirim uygulamış olursunuz.

online alışveriş

Kullanıcıların alışverişi hemen tamamlamaları için kupon kodlarının kullanımını belli bir zaman ile sınırlamanız oldukça faydalı olacaktır. Kodun geçerli olduğu süre ne kadar uzunsa tüketicinin eyleme geçmesi için geçecek zaman da o kadar uzun olmaktadır. Böylece müşteri alışveriş için acele etmeyebilir ve sonrasında indirim kodunu unutabilir.

Kupon kodunuzu oluştururken bir minimum sepet tutarı belirleyebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin kodu kullanabilmek için sepet alt limitini tamamlamaları gerekmektedir. Bu da satışlarınızı arttımanızı sağlamaktadır.

Kobisi’de Kupon Kullanımı

Kobisi e-ticaret altyapı sistemi yukarıda bahsedilen newsletter, ürüne özel ve belirli kategori ve markalara özel kupon kodlarının tümünü bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca Kobisi üzerinden dilediğiniz kadar kodu kolaylıkla üretebilir veya dilediğiniz kodu anında iptal edebilirsiniz.

Kodlarınızı oluştururken bir kodun kaç kişi tarafından kaç defa kullanılacağını belirleyebilir, kodun uygulanacağı sepet için bir alt limit ve kullanım için bir zaman sınırı ekleyebilirsiniz.

2 Comments

  • Kupon Kodu 19 Temmuz 2019

    Kupon kodu hakkında oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

  • Ali 26 Nisan 2020

    İndirim kodu kullanarak ucuza alışveriş yapmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X