Sosyal Medya

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturma Kılavuzu

Sosyal medya pazarlaması, ilgi çekici kitleler oluşturmanıza ve sürekli olarak size müşteri getiren birden fazla trafik kaynağı oluşturmanıza olanak sağlar. Çevrimiçi ağlardan faydalanarak işinizi büyütmenizde büyük rol oynar. Ayrıca sosyal medya pazarlama stratejisi  oluşturmak, sektörde yenilikçi adımlar atmanızı ve ilklere imza atmanızı sağlayabilir ya da rakiplerinizden farklı bir şekilde işinizi yürütmenize yardımcı olabilir.

Fakat bu işlevler bilinmedik bir sonuçla karşınıza çıkarsa ya da müşterilerinizin bilmediği bir durumla sonuçlanırsa; tekrardan değerlendirmeniz gereken aşamalar oluşabilir. Karşılaşabileceğiniz sorunları daha hızlı çözüme kavuşturmanız adına, “Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” ve “Sosyal Medya Stratejisi Oluşturmanın Önemli Adımları” hakkındaki başlıklarımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur ?

Web siteniz sosyal medya stratejinizin merkez noktasıdır. Sosyal medya pazarlamacılığı siteniz için trafik ve satışları sürdürmek, belirli bir kitleyi toplamak, müşterilerle bağlantı kurmak ve destek sağlamak gibi pek çok işleve hizmet edebilir. Strateji kısmı ise çabalarınızı hedeflerinize nasıl bağlamaya çalıştığınızdır. Şimdi stratejinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken adımları sizlere sunuyoruz.

Sosyal Medya Pazarlaması Stratejisinde En Önemli İki Konu

1- Bir Plan Oluşturun ve Plana Bağlı Kalın

Uygulanabilecek herhangi bir stratejiye sahip değilseniz içeriğiniz fazla bir etki sağlamayacaktır. Günlük göndereceğinizin paylaşım miktarına bir sınır koyun. İhtiyaç duyduğunuz zaman bu sayıyı arttırabilirsiniz. Bu sayede günlük ulaşmanız gereken bir rakam olduğu sürece ulaşabileceğiniz bir hedef de olacaktır.

2- Müşteri Hizmetlerini İyileştirin

Bir müşteri Facebook veya Twitter gibi platformlar üzerinden yorum yaptıysa ve karşılığında bir cevap alamadıysa bir güven kaybı yaşar. Bunun sonucunda ise müşterileriniz rakiplerinizin ağına takılabilir ve bu durum onları kaybetmenize yol açabilir. Ancak zamanında cevap verirseniz müşteri gösterdiğiniz ilgiden memnuniyet duyar.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturmanın Yedi Önemli Adımı

1- Hedef Kitleyi Tanımak: 

Başarılı bir sosyal medya pazarlama sürecinin en önemli unsurlarından biri doğru platformu seçmektir. Doğru ve verimli kanalları seçebilmeniz için önce hedef kitlenizi tanımanız gerekir. Müşterilerinizi tanımak için; hangi platformu kullandıklarını ve bu platformda ne kadar süre geçirdiklerini belirlemeye çalışın. Böylelikle hedef kitlenizi tanıdıkça daha etkili bir pazarlama stratejisi planlaması yapabilirsiniz.

2- Hedef Koyun:

Hedef koymak, sosyal medya pazarlama stratejisi için olmazsa olmazlardan biridir. Ayrıca sosyal medya pazarlamasında, neye ulaşmaya çalıştığınızı belirlemeniz de önemli önemli bir unsurdur. 

Pazarlama hedefleriniz beş temel kurala dayanmalıdır:

Hedeflerinizin;

 -Spesifik olması,

-Ölçülebilir olması,

-Ulaşılabilir olması,

-Gerçekçi olması,

-Zaman Duyarlı olması.

3- Anahtar Başarı Metriklerini Belirleyin

Anahtar başarı metrikleri, sosyal medya pazarlama stratejinizin hedeflerini belirledikten sonra efektifliğini ölçmek için yapılması gereken bir uygulamadır.

Sosyal medya stratejinizin başarısını arttıracak beş metrik;

-Web sitenize yönlendirilen trafik,

-Etkileşim,

-Topluluk büyümesi,

-Duyarlılık,

-Geri dönüş.

Hedeflerinizle doğrudan alakalı olan metrikleri seçtiğiniz takdirde arzu ettiğiniz başarıya ulaşabilirsiniz.

4- Bulunduğunuz Sosyal Medya Platformundaki Mevcudiyetinizi Denetleyin

Bulunduğunuz sosyal medya platformunu tanıyarak gerçekçi bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Sosyal medya platformundaki pozisyonunuzu denetlerken dikkat etmeniz gereken unsurlar;

-En çok hangi platformlarda aktifsiniz?

-Bu ağlardaki profilleriniz komple iyileştirilmiş mi?

-Hangi platform size en çok yatırım getirisi sağlıyor?

-Rakiplerinize göre sosyal medya mevcudiyetiniz ne durumda?

-Her bir ağda kaç takipçiniz var?

5- İçeriği Oluşturun ve Düzenleyin

Sosyal medyadaki kitlelerin en iyi tepki verdikleri içerikler;

 -İnsanların problemlerini çözen eğlenceli ve işe yarar içerikler,

-Çekiliş, yarışma ve bedava ürünler vb.,

-Kupon ve promosyonlar,

-Listeler,

-Bilinirliği yayan içerikler.

Not: İçerik oluştururken en önemli noktalardan birisi içeriğin kitleye yönelik olmasıdır.

6- Analiz Edin ve İyileştirin

Eğer planınızda hata olduğunu düşünüyorsanız; verileri doğru analiz ederek stratejinizi iyileştirmek başarınızda çok büyük rol oynar. Bunun için uygulamanız gereken belirli adımlar vardır. Sosyal medya pazarlama planınızı analiz etmek ve iyileştirmek için stratejilerinizin performansını belirlemeniz gerekir. Ayrıca ana başarı metriklerini de ölçmelisiniz. Buna göre de planınız için ayarlamalar yapmanız gerekir. 

Tüm bu aşamaları etkili bir şekilde tamamladığınızda, siz de ürün ya da hizmet pazarlama sektöründe ilkler arasında yer alabilirsiniz.

YAZAR: Yiğit KOVAYTAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X