E-Ticaret

Denemelerden Yararlanan Strateji Growth Hacking

 

Büyüme sürecinde olan bütün işletmeler tarafından Growth Hacking stratejisini ne anlama geldiği oldukça merak konusu haline gelmiş durumdadır. Growth Hacking kuramının açıklamasını ve ayrıntılarını sizlere sunuyoruz.

Growth Hacking Nedir?

Growth Hacking nedir sorusunu yanıtlamak için öncelikle Startup yani internet girişiminin tanımını açıklamak gerekiyor. Büyüme sürecinde öncelikle internet girişimini bilmek ve anlamak önem arz ediyor. İnternet girişimcisi olmak için sadece yeni bir şirket kurmak, yatırım yapmak ya da teknoloji odaklı çalışan bir şirket olmak yetmiyor. Startup kapsamına girebilmek için öncelik olarak; içerisinde yer alınan pazarın problemini, teknoloji araçlarını kullanarak ölçeklenebilir şekilde çözmek gerekiyor.

Growth Hacking tanımını açıklamak gerekirse ayrı olarak ele almak daha doğru anlamayı sağlar. Growth kelimesinden yapmamız gereken çıkarım internet sitemizin trafiği veya sosyal medya parametrelerindeki satış oranımız olamaz. Esasında Growth derken anlamamız gereken şey yaptığınız girişim hareketinin, hangi büyüme noktasında yer aldığı ve bulunulan noktaya göre çözülmesi gereken tüm problemleri tespit etmektir. Bu problemler çözülürken bulunduğunuz yapıya uygun farklı büyüme modellerinden yararlanılabilir.

Growth Hacking stratejisinde Hacking kısmına bakarsak bu bölüm daha farklı olarak irdelenebilir. Growth örneğinde olduğu gibi Hacking bölümünde anlatılmak istenen ücretsiz yerli ve yabancı kaynakları ele geçirmek veya yazılım sahteciliği değildir. Büyüme safhasında tespit edilen problemlere etkili ve yaratıcı çözümler sunmaktır. Bu çözümleri sunarken de geleneksel kalıpları bir kenara bırakarak farklı metotlar geliştirmek gerekir. Yani Growth Hacking kavramı bir araya getirilirse büyüme esnasında tespit edilen problemlere yönelik yenilikçi çözümler bulmak tanımı yapılabilir.

Popüler Markaların Growth Hacking Taktikleri

Growth Hacking sürecinde girişimsel strateji belirleme ve analiz çalışmaları yapıldıktan sonraki diğer adım taktiksel çalışmalardır. Bu aşamada istenilen başarıya ulaşmak için taktiksel çalışmaların öncesinde planlı bir şekilde analiz yapılması, strateji belirlenmesi ve pazar dinamiklerine göre hareket edilmesi gerekir.

Büyük markalar taktiksel çalışmalarında deneme yanılma yoluyla Growth Hacking sayesinde doğru stratejiler tutturarak olağanüstü bir başarıya ulaşmışlardır. Popüler markaların Growth Hacking stratejisi ile milyonlara sunduğu örnekleri inceleyelim.

Büyük Markaların Growth Hacking Örnekleri

Linkedin

Linkedin ağının Growth Hacking taktiği kullanıcıların kendi oluşturduğu hesaplarını halka açık olarak göstermesidir. Profilin herkes tarafından açıkça görülebilir olması, hem insanlar arası etkileşimi arttırıyor hem de şahıslar ve şirketler yapılan arama sonucunda yüksek sıralara taşındığı için bu sitenin daha bilindik olmasını sağlıyor.

Youtube

Youtube kurucuları o kadar iyi planlanmış bir Growth Hacking stratejisi yürütmüşler ki Youtube bir video arama motoru olmasının yanı sıra herkesin video paylaşabildiği sosyal bir platforma dönüşmüştür. Youtube sitesinin Growth Hacking taktiği; esasında videoların embed kullanarak gömülü bir şekilde diğer farklı blog ve sitelere yüklenebilmesidir. Youtube içinde yer alan başka bir Growth Hacking stratejisi için de içeriklerin sürüklenmesini sağlayan autoplay özelliği olması diyebiliriz.

Airbnb

Airbnb ev ve oda kiralama üzerine kurulmuş Craigslist tarzı faaliyet gösteren bir sistemdir. Airbnb hızlı büyümek ve sistemini odak noktası haline getirmek için Craigslist sitesinde ev ilanı veren tüm kişileri tek tek arayarak kendi ev ilanlarını Airbnb üzerinden de vermeleri konusunda onları ikna etmiştir.

Twitter

Twitter sosyal medya platformu ilk duyulduğunda istenilen talebi gerçekleştirememiştir. Kayıt olan kişiler sitede çok fazla zaman geçirmiyorlardı. Twitter bu duruma çözüm bulmak için öncelikle kayıtlı kullanıcıların takip sayısına göre aktif ve hiç kimseyi takip etmeyenlerin de aktif olmadığını tespit etti. Daha sonra Twitter kayıt yaparken kullanıcılara kişi ve ünlü önerileri yaparak takip sistemini bir anda 2 katına çıkardı. Bu hamleyle twitter sitesine olan ilgi eskisinden çok daha fazla artmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X