girisimci
E-Ticaret

Girişimcilerin Bilmesi Gereken Terimler

Türkiye’de son yıllarda internetin de gelişmesiyle beraber girişimci sayısı hızla artmakta. Özellikle genç girişimcilerin sermaye yetersizliğine katkı sağlayan yatırımcılar girişimcilere ön ayak olmaktadır. Girişimcilerin girdiği bu ticari dünyada özellikle hedefi yatırım yapmak ise bazı terimleri bilmeli ve kendilerine yön vermeleri gerekli.

Yatırım Sürecindeki Girişimcilerin Bilmesi Gereken Terimler

  1. Acquisition: Bir şirketin diğer bir şirket tarafından satın alınmasıdır. Hemen her girişimcinin ulaşmak istediği nokta bu olsa da doğru zamanda doğru teklifi kaçırmamak ve satın alma şartlarını iyi bilmek gerekiyor.
  2. Acqu-Hire/ Talent Acquisition: Bir şirketin diğer bir şirketi yetenekli çalışanlarını bünyesine katmak için satın almasıdır. Böyle bir teklifi kabul ederseniz yapacağınız işle ilgili ayrıntılı bilgi almanız gerekmektedir.
  3. Advisory Board: Girişimcilerin kimlerin desteğini ve fikirlerini aldığını göstermek için kullanılan deyimdir. Kısacası yol haritasını size okuyan bir pusuladır. Sektördeki güçlü kişileri yatırımcı olarak dahil etmeniz girişimlerinize olumlu yönde etki edecektir.
  4. Angel Inverstor/ Business Angel: Melek yatırımcı olarak adlandırılan, genellikle gelecek görülen girişimlere tohum yatırımı ile destek olan yatırımcılardır. Girişimcilere birebir tecrübe aktarımında bulunurlar. Melek yatırımcılarının fonları yoktur, kendi paralarıyla yatırım yaparlar.girisimcilik-terimleri
  5. Anti Dilution: Sermaye artırımlarında, sermaye koymadan hisse oranının sabit kalmasıdır. Eğer bu noktaya dikkat etmezseniz, hisse oranlarınızda beklenmedik şekilde azalma görebilirsiniz.
  6. Break Even Point- Self Sustahability: Operasyonel gelirlerin giderleri yakaladığı noktadır. Bu noktayı yakalayan girişim kendi kendini idare edebileceği için doğru yatırımı bulması, arayışını sürdürmesi ve ayakta kalabilmesi için oldukça önemlidir.
  7. Bootstrapping: Girişimi öz kaynaklarla kurmak ve büyütmek. Yatırımlarınızın iyi olmasını istiyorsanız doğru kaynaklarla kurmak ve büyütmek sizlerin daha profesyonel olmanızı sağlamaktadır.
  8. Business Valuation: Çalışanlardan girişimin içinde bulunduğu pazarın dinamiklerine kadar uzanan detayların değerlendirilmesidir.
  9. Convertible Debt: Hisseye dönüştürülebilen borçtur.
  10. Drag Along: Büyük ortak hissesine talip çıktığında satışını yaparsa küçük ortak da satmak zorundadır.
  11. Due Diligence: Yatırımcıların yatırım yapmak için girişimciyi, iş fikrini ve pazarı araştırma sürecine girmesidir.
  12. Friend, Family and Fools: Eş, dost ve akrabadan sermaye toplamayı ifade etmektedir. Bu sadece nakit olarak değil bir devri mülk ile de olabilmektedir.girisimcilik-terimleri-2
  13. Exit, Exit Strategy: Çıkış, çıkış yapmak. Genellikle, istenilen yatırım yapıldığı noktada girişimden ayrılmak anlamına geliyor. Yani bir yatırımcının başarılı bir girişim yapması ve girişimcinin yatırımcı ile birlikte başarılı olmuş bir girişimden belirlenen süre sonunda çıkış yapılmasıdır. VC’ler 5 yıl bir girişimi sürdürmektedir. Buna ‘hamest’ (hasat) dönemi denir.
  14. Incubator: Türkçe karşılığı olarak ‘kuluçka’ anlamına gelmektedir. Bir girişimcinin olgunlaşmasını sağlayan organizasyondur.
  15. Intial Public Affering (IPO): Halka arz edilmeyi ifade etmektedir. Bu seviye geldiğiniz zaman profesyonel bir ekiple çalışıyor olursunuz ve yatırımcılarınız ile birlikte karar alırsınız.
  16. Soint Venture: İki veya daha çok ortaklığın oluşturduğu ortaklıktır.
  17. Market Valuation: Pazar değeri. Girişimin parasal değerlemesini ifade eden bu terim somut verilere dayanmaktadır.
  18. Merger : İki veya daha çok şirketin birleşmesini ifade etmektedir.
  19. Pceferned Stock: İmtiyazlı hisse olarak adlandırılır. Yatırımcı tarafına belirli noktalarda imtiyaz tanımaktadır.
  20. Return On Investment: Yatırımcılardan elde edilen kazançtan harcamalar çıkıldıktan sonraki net getiridir.girisimcilik-terimleri-3
  21. Private Equtity: Yüksek miktarda yatırım sağlayan ve daha çok finansal ortak olan özel sermaye fonlarıdır.
  22. Redemption: Yatırımcıların kendini korumak adına tercih ettiği detaylardan biri de budur. Yatırımcı belli bir orandaki gelir garantisi için imtiyazlı hisse veya senetle anlaşma yapabilir.
  23. Seed Funding: Bir girişimin ihtiyaç duyduğu ilk ve ufak çaplı yatırımdır. Diğer bir adı ise Tohum yatırımıdır.
  24. Tag Along: Büyük ortak hissesine alıcı çıktığı zaman satarsa küçük ortaktan da bu artışa kendi hisselerini dahil etmesini istemesi durumudur.
  25. Term Street: Yatırım anlaşmasına dair yapılan ön sözleşme metinleridir.
  26. Venture Capital: Risk sermayesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X