Finansal Yönetim

E-Ticarette Kargo Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Geçerli olan kargo ücretleri hem tüketiciler hem de e-ticaret firmaları açısından öneme sahiptir. Özellikle firmalar bu ücreti düşürmek için çalışmalar yapmaktadır. Kargo maliyetleri ne kadar düşük olursa kullanıcı memnuniyeti de o kadar yüksek olacaktır. Bu ücret kargonun büyüklüğüne ve satın alınan ürüne göre farklılık gösterse de uygulayacağınız bazı taktikler ile geçerli olan ücretlerin düşmesini sağlayabilirsiniz.

Tüketicilerin alışveriş deneyimlerini artırmak adına alışveriş sayfalarında tüketicilere kargo ücretini gösterebilir ve onları bilgilendirebilirsiniz. Bu durum ücretsiz kargo gönderimleriniz için de geçerlidir. Bunu sağlamak adına kargo anlaşmaları ve kargo gönderim süreçleri ile ilgili bazı önerileri uygulayabilirsiniz.

bkz. **E-Ticarette Kargo Anlaşmaları Nasıl Olmalıdır?

E-Ticarette Kargo Ücreti Düşürme Yöntemleri Nelerdir?

Sıklıkla kullanılan ve işe yarar e-ticarette kargo ücreti düşürme yöntemleri sektörlerde yaşanan gelişmelere göre şekillenir. Müşteriye gönderilen her malın teslimatı sırasında kargo maliyetleri ortaya çıkar. Bunu azaltmak adına deneyeceğiniz öneriler şunlardır;

Kargo gönderim ve ücretsiz kargo maliyetlerini hesaplayın: 

Satın alma sürecinizde ne ile karşılaşacağınızı bilmek adına ilk olarak kargo gönderim ücretlerini belirlemelisiniz. Bunun için ürün desilerine bakmalı, her bir ürün için uygulanan ücret politikasını görmelisiniz. Buna yönelik olarak gönderim süreci başladığında kargo ücreti ile alakalı izleyeceğiniz politikayı planlamalısınız. Eğer ürünlerin desileri birbiri ile yakınsa bu durumda sabit oranlı bir kargo ücreti belirleyebilirsiniz. Tüketicilere tüm ürünler için bu ücreti sunabilir ve alışveriş sepetine ürün ilave edildiğinde ücreti ürün başına kademeli şekilde arttırabilirsiniz.

bkz. **Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır? |Siz de Keşfedin

Eğer gönderim yaptığınız ürünler farklı desi değerlerine sahipse bu durumda değişken ücretleri uygulayabilirsiniz ya da belli bir tutarın üzerindeki kişilere ücretsiz kargo fırsatı sunabilirsiniz. Ancak ücretsiz kargo kampanyasında maliyetleri doğru hesaplamalısınız. Aksi halde ürün başına alacağınız kâr düşebilir. Bunu önlemek adına ürün başına maliyet analizini yapmalısınız. Dilerseniz bu aşamada uzman desteği de alabilirsiniz.

bkz. **Yoğun Satış Dönemlerinde Stok Yönetimi için İpuçları

Kargo firmaları ile anlaşma yapın: 

Kargo ücretlerini düşürmek denildiğinde genellikle akla ilk gelen yöntemlerden biri kargo firmaları ile anlaşma yapmak olmaktadır. Farklı firmalar tarafından sunulan hizmetler değişkenlik göstereceğinden anlaşma koşullarına göre fiyat teklifleri almalı ve bu tekliflere göre doğru kararı vermelisiniz. Bu nedenle tek bir firma ile anlaşmak yerine birden fazla sayıda firma ile çalışabilirsiniz. Bu sayede tüketicilere sunacağınız farklı kargo ücreti seçenekleri olacaktır. Bu durum tüketicilerin satın alma süreçlerini olumlu yönde etkileyecektir.

bkz. **Yeni Başlayanlar için E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

Fazla sayıda ürün gönderimlerinde optimize edilmiş kutular kullanın: 

Birden fazla sayıda ürün için kargo gönderimi yapılacağında bunların hepsini ayrı ayrı kutulamak kargo maliyetlerini artıracaktır. Bunu tam tersine çevirmek adına uygun boyutlu kutularda tüm ürünleri tek bir paket içerisinde göndermeye çalışın. Ancak ürünlerin kargo sırasında zarar görmemesi adına gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyin. Bunun için kutularınızı optimize edebilirsiniz.

Kargo firmalarının kutu ölçülerini kullanın: 

Fikir vermesi ve daha verimli olması adına ürün gönderimlerinizde kargo firmalarının kutularını örnek alabilirsiniz. Kutuların desi değerleri ve ölçülerinin ne kadar maliyetli olduğunu öğrendiğinizde süreci minimum maliyetle yönetebilirsiniz. Bunu öğrendikten sonra kendi kutularınızı da bunlara göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede desi değeri düşük kargo kutuları hazırlayabilirsiniz.

bkz. **Online Organik Ürün Satışı ile Kazanç Rehberi 2021

Ürünlere göre kutu tasarlayın: 

Ürünlerin desi değerleri birbirinden farklı olduğundan her ürüne özgü kutular kullanmanız maliyetlerinizin daha az olmasını sağlayacaktır. Boyutu ve debisi küçük olan ürünler için küçük ebatlı kutuları tercih edebilirsiniz. Eğer ürünün değeri fazlaysa bu durumda o ürünün sığacağı minimum boyutlu kutuyu seçmelisiniz. Ülkemizdeki çok sayıda kargo firması desi değerlerini ölçerken ürün boyutundan ziyade kutu boyutlarını dikkate alır. Bu nedenle kutu boyutunu mümkün olduğunca küçük seçmelisiniz. Böylece e-ticarette kargo ücreti daha da düşecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X