Com.tr uzantılı bir alan adı almak için marka patentiniz ya da ticari sicil kaydınız olmalıdır. Bu sebeple bir marka yaratmadan önce oluşturacağınız ismin patent durumunu araştırmanız gerekmektedir. Önceden alınmış patentli bir isimle yolunuza devam ederseniz işleriniz büyüdüğünde ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar da davalık olmaya kadar gidebilir. Bunun yanında internet siteniz için de domain kontrollerini yapmayı unutmamalısınız. İşlerinizi büyütüp internet sitesi açmaya karar verdiğinizde isminize ait bir domain alınmışsa yüklü miktarlar ödeyerek sahibinden satın almak zorunda kalabilirsiniz.
Baştan önlem almanızın gerektiği bir nokta da şurada başlıyor. Şirketinizi Ticaret Odası’na kaydettirdiğiniz için kendinizi güvende hissediyor olabilirsiniz. Ancak önceden isim hakkını almış ve art niyete sahip kişi veya kişiler yine de hak talep edebilirler. Onca emek harcadığınız işinizde kullandığınız isimi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da sizin kitlenizle aranızdaki bağları soğutabilir ve birçok işleme en baştan başlamak zorunda kalmanıza sebep olur.
Marka Tescilini Nasıl Yaptırabilirsiniz?
Marka tescili yapabilmeniz için önünüzde iki seçenek mevcut:
- Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesinden e-imzanız ile kendiniz yapabilirsiniz.
- Marka – patent ajansı ile anlaşarak belli bir ücret karşılığında yaptırabilirsiniz.
Eğer çok bilginiz yoksa profesyonel yardım almayı tercih etmelisiniz. Dönüşü olmayan yola tek bir yanlışla girebilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesinde kolaylıkla görebileceğiniz sınıflandırmalar mevcut. Marka patentinizi sınıf seçerek almanız gerekiyor. Ödeyeceğiniz ücret sınıflandırmalara göre değişime sahiptir. Sınıf başına ücret sistemi uygulandığı için seçimlerinize dikkat etmeniz gerekmekte. Seçiminizi 35. sınıf olarak yapmanız gerekiyor. Yani “internet hizmetleri ve başka tür hizmetler içerir” yazılı olanı seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Offline mağazalar açma ihtimalinize karşı da offline alanını eklemeniz sizin için iyi olacaktır.
Kullanmak istediğiniz ismin patenti farklı bir sınıftan alındıysa bu size bir sorun yaratmaz. Çünkü her isim kendi sınıfında marka hak sahibidir. Sizin bu şekilde kullanabildiğiniz gibi sizden sonra başka biri de farklı sınıf üzerinden belirlediğiniz ismi kullanabilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinden almayı düşündüğünüz isimleri araştırabilirsiniz. Dilerseniz anlaşma sağladığınız marka – patent ajansından da ücretsiz destek alabilirsiniz. Ajans ile birlikte yaptığınız araştırmalar daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
“com.tr” Uzantılı Alan Adı Alma
Birçok internet sitesinden kullanmak istediğiniz ad ile domain alınıp alınmadığını sorgulayabilirsiniz. Bazı alan adları alınmış gibi görünebilir. Fakat bunun ticaretini yapmak için almış olma ihtimalleri yüksek. İnternetten kontrol ettikten sonra sahibi ile iletişime geçebilirsiniz. Belirledikleri fiyatları hemen kabullenmemeye dikkat edin. Çünkü domain almak çok cüzi fiyatlarla halledilmektedir. Elinizden geldiğince pazarlık yaparak hedefinizdeki fiyatına çekmesini sağlamalısınız.
Güven verdiği ve prestijli bir görünüm sağladığı için .com.tr alan adları oldukça büyük bir önem içeriyor. ODTÜ’nün ilgili birimine istenilen belgeleri sunarak .com.tr uzantısı alabilirsiniz. Ticaret Sicil kaydınızla ya da marka patent belgeniz ile başvurarak alabilmeniz mümkün. Sadece Türkiye’de açık olduğu için istediğiniz ismi kolaylıkla gereken belgeleri hazırlayarak alabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda .com almak sizin için daha faydalı olacaktır. Çünkü insanlar bazen ikisini de karıştırabiliyor ve size ulaşmaları güçleşebiliyor. Farklı sınıfa ait ve sizinle aynı marka ismini taşıyan kişinin .com.tr uzantısını alabileceğini unutmamalısınız. Bundan dolayı marka başvurunuzu yaptığınız anda almanız gerekmektedir.
E-Ticaret sitesi oluşturacaksanız “.com” sizin için daha uygun olacaktır. Şirket sayfaları içinse .com.tr kullanımı oldukça yaygındır. Uluslararası işleri için “.com” uzantısı alan şirketler olsa da, yerel işler için kesinle .com.tr uzantılı web sitelerine sahiptir.
Uzantılar sadece bunlarla sınırlı değil ve her uzantı farklı alanlardan yoğunlukla kullanılıyor. Ticari işler için mutlaka .com uzantısı kullanılırken, dernekler için .org ve servis sağlayıcıları için de .net uygun olmaktadır. Ciddi dernekler .org uzantısını kullanırlar ve .com.tr uzantısının alınması gibi çeşitli belgelere ihtiyaçları vardır.
İlk çıktıklarında heyecan uyandıran .info, .biz gibi uzantılar olsa da fazla tercih edilmiyor. Diğer alan adları dolu olduğu için zorunlu olarak ve arama motoru optimizasyonları için kullanılıyor. .info.tr, .gen.tr ve .web.tr uzantıları ise belge gerektirilmeden alınabiliyor.
İsminizi kullanarak .com.tr uzantısına sahip site oluşturmak istiyorsanız acele etmenizde fayda var. Şayet sizinle aynı ad ve soyadı taşıyan bir kişi sizden önce alabilir. Almak için tek gerekli belge nüfus cüzdanı fotokopisidir.