E-ticaret ve İnternet Hukuku
E-Ticaret

E-Ticaret Hukuku Nedir?

E-ticaret hukuku e-ticaret sitesine sahip olan herkesin ve kullanıcıların haklarının sınırlarını belirlemektedir. E-ticaret kavramının internetin gelişmesine bağlı olarak bir hayli büyümesi, hukuksal sınırların belirlenmesi ihtiyacını da beraberinde getirdi. E-ticaret hukuku, ticaret ilişkilerinde tarafların haklarının korunması için devlet tarafından bazı kanunlarla belirlendi.

E-ticaret sitesi sahiplerini çok ilgilendiren bu yasal düzenlemeler mutlaka doğru bir biçimde öğrenilmelidir. Böylece e-ticaret sitesi sahipleri daha sonraki zamanda hukuka aykırı bir durum ile karşı karşıya kalmamış olurlar.

Türkiye’de E-Ticaret Yönetmeliği ve E-Ticaret Kanunları

Kısa Dönem Eylem Planının, 4 Aralık 2003 tarihinde yürürlüğe girmesiyle e-ticaret çalışmalarını düzenlemeye yönelik adımlar atıldı. E-ticaret hukuku bu tarihten itibaren yürürlüğe girdi. Elektronik Ticaret Direktifi Çalışma Grubu, 2007 ile 2008 yılları arasında ilgili bakanlık ve kurumlar ile toplantı yaptı. Bu süreçte Avrupa Birliği’nin e-ticaret düzenlemelerinin Türkiye’ye uyarlandığı bir rapor hazırlandı. Yeni hazırlanan yasa tasarısı uyarınca artık e-ticarette kullanıcıların önceden onayı alınmadan gönderim yapılmayacak. Kullanıcı eğer izin verirse SMS ve e-mail yolu ile tanıtım ve promosyon çalışmaları yapılabilecek.

e-ticaret-hukuku

E-Fatura Zorunluluğu Yasası

E-ticarette artık e-fatura dönemi başladı. Kağıt fatura yerine e-fatura hazırlanıp müşteriye yollanacak. Böylece hem hızlı, hem güvenli, hem çevreci, hem de düşük maliyetli bir hizmet sunulmuş olacak.

E-Ticarette Cayma Hakkı Nedir?

E-ticaret hukukunda bulunan bir tüketici hakkı olan cayma hakkı, müşterilerin haklarının korunması açısından çok büyük bir önem arz eder. Bu yüzden e-ticaret sitesi  bulunan her işletmeci bu hakkı bilmek zorundadır. E-ticaret cayma hakkı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tanımlanmıştır. Bu yasa gereği; müşteriler, ürünün teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde ürünü satın almaktan vazgeçebilir ve ürünü iade etme hakkına sahiptir. E-ticaret sitenizin mutlaka iade sözleşmesinin bulunması gerekir. Çünkü iade sözleşmesi mevcut olan işletmeler, dürüst tavırları nedeni ile kullanıcıların güvenini daha kolay bir şekilde kazanacaklardır.

E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nedir?

E-ticaret gizlilik sözleşmesi; e-ticaret sitelerinde yer alan SSL sertifikaları ile güvence altına alınır. Kredi kartı güvenliği SSL sertifikası sayesinde tüketicinin hakları korunmuş olur. Gizlilik sözleşmesi gereğince; e-ticaret siteleri, üyelerin kendilerine vermiş olduğu bilgileri hiçbir şekilde ve hiçbir ortamda paylaşmayacaklarını garanti etmek zorundadır. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS), yasalarda “elektronik sertifika, zaman damgası ve elektronik imzalarla ilgili hizmetleri sağlayan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri” olarak tanımlanır.

Elektronik Sertifikalar, müşterilerin güvencesidir. Bu sertifikalar işletme sahibinin isim, şirket, yer, ülke, e-mail ve çalışılan birim gibi bilgilerini içermelidir. Bunun yanı sıra e-ticaret sitesinin alan adı, şirket adı ve sunucu adı, sertifika geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri, sertifika sahibi imza doğrulama verisi, sertifika seri numarası, kullanılan elektronik imza oluşturma algoritmaları ve ESHS imzasını kapsamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X