SKU, yani stok kodu bilinmesi gereken e-ticaret terimlerinden biridir. E-ticaret altyapınızı sağlamlaştırmak adına sektörde var olan özel terimleri bilmeniz ve ihtiyacınız olanları uygulamanız gerekir. Stok kodunun kullanım amacında e-ticarette satışını yaptığınız ürünlerin takibi bulunmaktadır.
Ürün çeşitlerinin veya sayılarının karışmaması adına, ayrıca satışı yapılan ve halihazırda satışa hazır olan olan ürünlerin belirlenmesi açısından stok kodu kullanımı önemlidir. Bazı sistemlerde Stock Keeping Unit (SKU) olarak adlandırılan bu yöntem, depo yönetiminde (mal veya hizmet) düzenlilik sağlar. Ayrıca B2B (Business to Business) e-ticaret modelinde yeni siparişlerin kontrolünün sağlanması adına verimli ve etkili bir prosedür kanalı oluşturur.
E-ticarette Stok Kodu Ne İşe Yarar?
Kullanıcılar yeni bir ürün sipariş ettiğinde anlık cevap verebilmeniz adına ürünü tedarik edebileceğinizden emin olmanız gerekir. Ancak e-ticarette ürün satışı yapmaya başladığınızda, zaman geçtikçe ürün sayılarını ve kontrollerini yapmakta zorlandığınızı fark edeceksiniz.
Stok kodunun önemini örneklerle pekiştirelim isterseniz? Kullanıcı web sitenize geldi, ürünü sipariş verdi, siz de onayladınız, diyelim. Ürünü gönderim aşamasına geldiniz ve elinizde kalmadığını anladınız. İşte o anda karşılaşacağınız sorunlar: kullanıcı memnuniyetsizliği, kötü yorumlar, web sitenizin müşteri kaybetme riski ve marka adınızın kötülenmesi.
Sizi bu sorunlardan uzaklaştırmak ve müşteri memnuniyeti en üst düzeyde tutmak, SKU (Stok kodu)’nun işidir. E-ticaret sitenize eklenecek ürünlerin kendi kategorilerine ayrılmalarını sağlamak ve ürün sayısı/ürün stoğu kontrolünü en kolay haliyle yapmak için her bir ürününüze özel numara ve kodlar vererek stok kodu çalışmasını yürütebilirsiniz.
Stok Kodu Belirleme Yöntemleri Nelerdir?
Stok kodu nedir, hakkındaki sorularınızı örneklerle beraber cevaplandığına kanaat getiriyoruz. Stok kodu nedir öğrendik fakat nasıl uygulayacağız? Rastgele oluşturulacak kodlar ya da özel numaralar işleri daha da karıştıracağı için SKU oluştururken uygulamanız gereken birtakım yöntemler bulunmaktadır. Şimdi stok kodu girişi, stok kodunda kullanılan harf veya rakamlar, stok kodunda 0 (sıfır) kullanımı gibi en temel niteliklerden bahsedeceğiz.
Stok Kodu Oluştururken Hiyerarşi Sağlayın:
Stok kodunuzun ilk 3 hanesi sabit olsun. İlk 3 hanenin en üst kategoriyi göstermesini ve firmanızda bu kodu kullanacak kişilerce anlaşılır olmasına özen gösterin. Alt kategorilerde yer alan özel ürünlere kod verirken, daima üst kategorinin kodundan faydalanın.
Örneğin; pantolon, tişört gibi ürünler satıyor olun. Pantolon ve çeşitleri için stok kodu belirlerken; pantolonu (ana kategori) PNT olarak adlandıralım. Alt kategorilere geçtikte de koda hane ekleyelim.
Örn.:
PNT (pantolon – ana kategori);
- PNT-KT (Kot pantolon) / PNT-KT-MV (Mavi kot pantolon)
- PNT-KM (Kumaş pantolon) / PNT-KM-SH ( Siyah kumaş pantolon)
- PNT-SP (Spor pantolon) / PNT-SP-KR (Kırmızı spor pantolon)
Bu hiyerarşik sisteme benzer bir uygulama yaparak; ana kategoride herhangi bir ürün arayışınız olduğunda tüm alt kategorilerle birlikle renk, model, beden, çeşit gibi farklı sıralamaları baz alarak ürün stoğunu inceleyecebilirsiniz.
Stok Kodunda Harf ve Rakam Kullanımı:
Stok kodunu oluştururken harf ve rakamlardan faydalanabilirsiniz. Ancak birbirine benzer kullanımlardan kaçınmalısınız.
Örneğin;
- G (Giresun) harfi ve 6(altı) rakamı,
- I (Iğdır) harfi ve 1 (bir) rakamı,
- S (Samsun) harfi ve 5 (beş) rakamı gibi…
Stok Kodlarının başında 0 (sıfır) kullanmayın:
Stok kodlarının başında o (sıfır) kullanmak, kaçınılması gereken bir durumdur. Nedeni ise bazı sistemlerin 0 (sıfır) rakamını algılamaması ve bu durumun online olarak ilerleyen e-ticaret sektöründe hatalara yol açmasıdır.
Stok Kodunu Elle (Manuel) Girin:
Otomatik sistemlerle yapılan stok kodları, herhangi bir rakam ya da harfle başlatılabilir. Ürün bilinirliği, akılda kalıcılık ve kolaylık sağlaması için stok kodunuzu elle oluşturabilirsiniz.
Stok Kodunda Türkçe Karakter Kullanmayın:
Bazı sistemler Türkçe karakterleri desteklememektedir. Bu nedenle; Ü, Ç, Ş, Ğ, İ, Ö gibi Türkçe karakterleri stok kodunuzda kullanmamanız gerekir.
Stok Kodunda Büyük Harfler Kullanın:
Küçük harflerin karıştırılma oranı daha fazladır ve okuma zorluğu yaratabilir. Bu nedenle stok kodunda büyük harf kullanımına yer verin.
Stok Kodu Kullanmanın Önemi ve E-Ticarete Faydaları
Stok kodları, ürün sayısı ve stok durumunun takibinde faydalıdır. Ancak sadece bu aşamalarla sınırlı kalmaz. Üretim aşamasından ürünlerin depolanmasına, sevkiyattan satış işlemlerine ve muhasebe kayıtlarının tutulmasına kadar her bir aşamada bu kodlardan faydalanabilirsiniz.
Yakın geçmişe kadar barkod numaraları ve stok kodları aynı belirken günümüzde özellikle e-ticaret firmaları bu iki kodu ayırmaktadır. Bazı firmalar ürün tedarikçisinden gelen kodu kullanmayı tercih ederken, takibi daha profesyonel hale getirmek isteyen e-ticaret firmaları kendilerine özel kodlar belirlemektedir.
Stok Kodunun Ürün Satışı ve Kâr Açısından Önemi
Ürünü sattıktan sonra işin bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Düzenli bir stok kodu sistemi oluşturmanız, ürün satışı öncesinde ve ürün satışı sonrasında fayda sağlar. Ürünleriniz için hazırladığınız özel kodlar sayesinde hangi üründen ne kadar satıldığını, depoda hangi ürüne ne kadar yer ayırmanız gerektiğini belirleyebilir ve mevcut depo durumunu kontrol edebilirsiniz.
Ürün fiyatlarını, kâr oranını, kullanıcı talebini takip ederek e-ticarette markalaşma ve tanınır bir firma olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.