E-Ticaret

B2B Nedir? B2C Nedir? B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde e-ticaretin popüler bir hale gelmesi ile birlikte e-ticaret sisteminin kendi içerisinde farklı e-ticaret modellerine ayrıldığı görülmektedir. Kısaca B2B ve B2C olarak da bilinen söz konusu e-ticaret modelleri, e-ticaret üzerine faaliyet gösteren firmalar tarafından tercih edilmektedir. Her geçen gün daha önemli bir konu haline gelen B2B ve B2C terimleri konusunda merak edilenler için ise bu yazıda B2B ve B2C nedir sorularına yanıt veriliyor.

B2B Nedir?

Business to Business şeklinde İngilizce açılıma sahip olan B2B, Türkçe’de firmadan firmaya anlamına gelmektedir. Bu e-ticaret modeli, şirketler arasında pazarlama, satış ve ticaret olarak da tanımlanır. B2B e-ticaret modelinde firmalar, ürün ya da hizmetlerini diğer firmalara pazarlayarak gelir elde etmeyi hedeflemektedir.

B2B e-ticaret modeli için en güzel örnekler arasında reklam ajansları yer alır. Müşterileri oldukları firmalara taleplerine göre yaratıcı tasarımlar hazırlayan reklam ajansları, tasarımların uygulanması için firmalarla iş birliği içerisinde hareket etmektedir.

B2B e-ticaret modeli ile ilgili verilen bu bilgilerden sonra merak edenler ve B2C nedir diyenler için de daha detaylı bilgilendirme yapılabilir.

B2C Nedir?

İngilizce açılımı Business To Customer anlamına gelen B2C, Türkçe’ye ise firmadan tüketiciye şeklinde çevrilmektedir. Ülkemizin en çok tercih edilen e-ticaret modellerinden birisi olan B2C özellikle perakendeciler için büyük önem arz etmektedir. B2C e-ticaret modeliyle faaliyetlerini sürdüren firmalar, ürün ya da hizmetlerini kendi sanal mağazaları üzerinden müşterilere sunmakta ve internet ortamında satış yaparak gelir elde etmeyi planlamaktadır. B2C için en açıklayıcı örnekler arasında ise internet üzerinden satış yapan siteler yer alabilir.

Firmadan firmaya yapılan bir pazarlama yöntemi olan Business to Business ile firmadan müşteriye yapılan farklı bir pazarlama yöntemi olan Business to Customer’ın arasındaki farkları merak edenlere ise iki ünlü e-ticaret modelinin en önemli farklılıklarından söz edeceğiz.

B2B ve B2C’nin Müşteri Yönünden Farkları

B2B e-ticaret modelinde müşteriler, ürünün ya da hizmetin mantığına daha çok odaklanmaktadır. B2C’de ise müşteriler için önemli olan ürünün ya da hizmetin sağladığı yararlardır.

B2B müşterisinin satın alma kararında şahsi duygularına yer verilmemektedir. B2C müşterisi ise ürün ya da hizmeti satın alırken duygularıyla hareket etmektedir.

B2B ve B2C’nin Satın Alma Yönünden Farkları

B2B e-ticaret modelinde satın alma süreci çoklu aşamalardan geçmektedir. B2C e-ticaret modelinde ise söz konusu süreç kısa sürede ve basit bir şekilde gerçekleşmektedir.

B2B e-ticaret modelinde satın alma süresince çok sayıda kişinin kararına ihtiyaç duyulmaktadır. B2C modelinde ise çoğu zaman tek bir kişinin kararı yeterli olmaktadır.

B2B ve B2C’nin Satış Yönünden Farkları

B2B e-ticaret modelinde müşterilerin gereksinimleri ve taraflar arasında sağlanacak olan karşılıklı güvenle birlikte devamlı satış zorunluluğu bulunmaktadır. B2C e-ticaret modeli ise direkt olarak bayi ya da müşteri temelli satışa odaklanmaktadır.

B2B ve B2C’nin Pazarlama Yönünden Farkları

B2B e-ticaret modelinde markalar, farkındalık konusunda müşterilerine destek olmaktadır. B2C e-ticaret modelinde ise markalar müşterilerini doğrudan satın almaya teşvik etmekte ve onları kendilerine sadık bir müşteri haline getirmeye çalışmaktadır.

B2B e-ticaret modelinde markalar bireysel ilişkiler üzerinden hareket etmektedir. B2C e-ticaret modelini kullanan markalar ise ürün ya da hizmetlerini alıcılarına ulaştırmak için sosyal medya kanallarını ve reklam platformlarını tercih etmektedir.

Görüldüğü üzere detaylı olarak incelendiğinde B2B ve B2C arasındaki farklar daha rahat ayırt edilebilmektedir. Neticede her iki e-ticaret modelinin de kendi içerisinde özel dinamiklere sahip oldukları ve e-ticaret ile uğraşan firmalar adına vazgeçilmez oldukları göz önüne alınmalıdır.

1 Comment

  • Ahmet 29 Nisan 2020

    Çok teşekkürler bu yararlı paylaşım için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X