E-Ticaret

Dropshipping Nedir?

Ticarete atılmak istiyorsunuz. Fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Üstelik sermayeniz de çok kısıtlı. Bu durumda ürün al – sat yapmak yerine daha farklı yollara yönelebilirsiniz. Bunlardan biri de Dropshipping. Dropshipping ticaret sistemi kâr odaklıdır ve yüksek sermaye ihtiyacı doğurmaz.

Dropshipping stoksuz satış anlamına gelmektedir. Size ait olmayan bir ürünü satmak için aracı konumundasınızdır. Bu durum da ürünleri önceden alıp stok yapmanızın gerekliliğini ortadan kaldırmaktadır. Size ait olmayan bir ürünü üzerine kâr koyarak satışa sunduğunuz için daha az risk taşımaktadır. Stok için ürün almadığınızdan dolayı satış gerçekleşmediği zamanlarda da havaya yatırım yapmamış olursunuz. Ürünü görmez ve üstlenmezsiniz. Ürünü alacağınız yer ile anlaşırsınız ve katalog fiyatı üzerinden kârınızı oluşturarak satışa sunarsınız. Satış yaptığınızda katalog üzerindeki miktarı firmaya iletirsiniz ve aradaki fark da sizin cebinize kalır.

Dropshipping Faydaları

Sermaye İhtiyacı

Dropshipping yönteminin en dikkat çeken özelliği yukarıda da belirttiğimiz gibi yüksek sermaye ihtiyacının olmamasıdır. Perakende sisteminde olduğu gibi ürünleri önceden almazsınız. Bu sayede hesaplamanız gereken ayrıntılı noktalara da odaklanmazsınız.

Depo Kiralama / Stok

Ticarete atılmak isteyenler için başlaması kolay yöntemlerden biridir. Fiziksel ürünlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bundan dolayı da diğer ticaret yöntemlerine göre masrafı daha azdır. Bir depo kiralamanıza gerek yoktur. Siparişlerinizi paketlemekle ve kargoya iletmekle uğraşmazsınız. Muhasebe tutmanıza gerek kalmaz. Kontrol etmeniz gereken sipariş ve stok seviyesi de yoktur.

İş Yönetimi

İnternetiniz olduğu sürece işlerinizi hemen hemen her yerden takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Toptancı ile anlaşmanız sonrasında sizin için önemli ve gerekli olan tek şey müşteri ve tedarikçiye kolay ulaşım sağlayabilmeniz. İletişiminiz kesilmediği sürece işletmenizi yönetebilirsiniz.

Ürün Ağı

Sattığınız ürünleri önceden satın almadığınız için potansiyel müşterilerinizin karşısına her an farklılarla çıkabilirsiniz. Ticaret ağınızı genişleterek ulaştığınız insan sayısını çoğaltabilirsiniz. Tedarikçinizde ürün olduğu sürece web sitenizde ek ücret ödemeden listeleyebilirsiniz.

Dropshipping Zararları

Tedarikçi Kontrolü

Ürün gönderimi sizin tarafınızdan yapılmadığı için bu noktada kontrol eksikliği yaşanmaktadır. Tedarikçiniz iş ortaklığına başladığınız sırada puanlaması ve ürünleri yüksek noktadayken sonrasında işlerini boşlamış ve ürün kalitesini düşürmüş olabilir. Bunu anlamak ve takibini sağlamak için kullanıcı yorumlarını her zaman takip etmeniz gerekmektedir. Aksi durumda size olan güven ve sahip olduğunuz kazançta azalmaların olacağı kaçınılmazdır.

Stok Takibi

Ürün stoklarını takip etmeniz gerekmektedir. Stokları takip etmezseniz ve tedarikçinizin elinde tükenmişse yaptığınız reklamlar da maddi kayba yol açtığı gibi zamanınızı da boşa harcamanıza sebep olacaktır.

Ödeme Sistemi

Tek bir ödeme altyapısına bağlı kalmamalısınız. Ödeme altyapısıyla ilgili sorun yaşadığınız zaman alternatiflere sahip olmanız gerekmektedir. Birden fazla ödeme altyapısıyla anlaşma halinde olarak kendinizi kanıtlamaya çalışmalısınız.

Müşteri Memnuniyeti

Kazancınızı yükseltmek ve her zaman aranan olmak için müşteri memnuniyetini de elden bırakmamalısınız. Ne kadar depo, çalışan masrafları, paketleme vb. işler ile ilgilenmiyor olsanız da müşterileri memnun etmek sizin elinizdedir. Memnun olmayan bir müşteri ürünlerin iadesini talep edebilir. Etrafındaki insanlara sizi önermez ve kazancınızda ciddi kayıplara neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X