e-ticaret-sitenizde-bulundurmaniz-gereken-hukuksal-metinler
E-Ticaret

E-Ticaret Sitenizde Bulundurmanız Gereken Hukuksal Metinler

İnternet üzerinden alışveriş yapan kişilerin mağdur olmaması için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun dahilinde zorunlu olarak hukuki metinler bulundurulmaktadır. Hizmet ve ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinde tüketici haklarının korunması ve güvenli bir şekilde alışverişini tamamlayabilmesi için hukuki metinler yer almaktadır. E-ticaret sitelerinin üzerinde durması gerektiği bu konunun kanunlara uygun bir şekilde yapılması zorunludur.  Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile düzenlenen hukuki metinler;

  •         Mesafeli Satış Sözleşmesi
  •         Ön Bilgilendirme Formu

olmak üzere iki adettir. Bu metinler hizmet ya da ürün satışı yapılırken alıcı tarafından onaylanmalıdır.

Bunların dışında kullanımı tavsiye edilen diğer hukuki metinler şunlardır;

  •         Kullanım Koşulları
  •         Gizlilik Politikası
  •         Üyelik Sözleşmesi’dir.

mesafeli-satis-sözlesmesi

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli satış sözleşmesi, ön bilgilendirme formunda yer alan bütün bilgilerin ve satış işleminin yer aldığı sözleşmedir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesi baz alınarak düzenlenir. Verilen hizmetin ya da satışı yapılan ürünün ayrıntıları yer alır. Satıcı yerine getireceği taahhütlere yer verir ve her satış işlemi için özel düzenlenmiş mesafeli satış sözleşmesini alıcılara onaylatır. Farklı bir deyişle satış işleminin şartlarını düzenleyen mesafeli satış sözleşmesi yapılacak her işlem için özel olarak düzenlenmektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak da alıcı her alışverişinde onay vermek zorundadır. Alıcı onaylamadığı durumda satın alma işlemini gerçekleştiremez.

Mesafeli satış sözleşmesi her satış işleminde alıcı ile satıcı arasında özel hukuki bağ kurduğu için en önemli hukuk metnidir. Satışı yapılan hizmet ya da ürünün ayrıntıları, vergileri ve kargo dahil satış fiyatı ve cayma hakkı eksiksiz olarak verilmelidir. Alıcı tarafından onaylanan mesafeli satış sözleşmesini, satıcı 3 yıl boyunca arşivinde saklamalıdır.

Ön Bilgilendirme Formu

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin “Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü” adı altında 5. Maddede Ön Bilgilendirme Formu düzenlenir. Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin kabul edilip satışın tamamlanasından önce alıcıya bazı temel bilgilerin verilmesi gerekir. Bu bilgiler:

  •         Satıştaki hizmetin ya da ürünün temel nitelikleri
  •         Satışı gerçekleştiren kişi ya da markanın detaylı iletişim bilgileri
  •         Satışı gerçekleştirilen hizmet ya da ürünün Türk Lirası cinsinden satış fiyatı
  •         Vade taksit bilgileri
  •         Teslim masrafları
  •         Cayma hakkı şartları
  •         Nasıl kullanılacağı ile ilgili temel bilgiler

Ön Bilgilendirme Formu’nun en önemli amacı, alıcının satıcı hakkında doğru ve eksiksiz bilgiye sahip olmasıdır. Satıcı hakkındaki bilgileri hiçbir işlem gerçekleştirmeden öğrenerek, alıcıda güven de sağlanmış olur.

Kullanım Koşulları

Kullanım koşulları, özellikle e-ticaret siteleri ve kullanıcıları ile etkileşim içerisinde olan bütün internet sitelerinde yer almalıdır. Ziyaretçi, siteye üye olsun ya da olmasın giriş yaptığında internet sitesini kullanırken tabii tutulduğu koşulları ve site içerisindeki davranışının nasıl olması gerektiğini belirtir. İnternet sitesi ziyaretçileri siteye giriş yaptıkları andan itibaren kullanım koşullarını onaylamış sayılır. Çünkü, internet sitesinin kullanıcılara tek taraflı sunduğu bir beyandır. Kullanım koşulları içerisinde kullanıcın siteyi kullanırken dikkat etmesi gerekenler ve site kullanımı yer almalıdır.

gizlilik-politikasi

Gizlilik Politikası

Gizlilik politikası Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliği ve kişisel bilgilerin korunması ilkelerine dayandırılarak hazırlanmalıdır. Kullanıcılardan toplanan bilgiler hakkında net ve açık ibareler yer almalıdır. Gizlilik politikası kullanıcının kişisel bilgilerinin neden toplandığı, kimlerle paylaşıldığı, arşivlerinde ne kadar tutulduğu ve bu bilgiler ile neler yapıldığının belirtildiği metindir. Kesinlikle izinsiz olarak paylaşılamaz, işlenemez ve kullanım alanı dışına çıkartılamaz.

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliğin ihlalinin gerçekleşmemesi için gizlilik politikası çerçevesinden çıkılmamalıdır ve internet sitesi kullanıcıların verilerini işleme alabilmek için izin istemelidir.

Üyelik Sözleşmesi

Üyelik sözleşmesi, üyelik gerektiren e-ticaret sitelerinde kullanıcının üye olurken kabul etmesi gereken sözleşmedir. Bu sözleşme içerisinde üye olan kullanıcının hak ve sorumlulukları belirtilir. Ayrıca sözleşme üye ile e-ticaret arasındaki hukuki ilişkinin sınırlarını ve sitenin nasıl işlediğinin metnidir. Kurulan hukuki bağ ile kişi o sitenin üyesi olur ve bu noktadan sonra kullanıcı ve e-ticaret sitesi arasında birbirlerine karşı sorumlulukları başlamış olur.

Üyelik sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken nokta, kullanıcının üye olduğundan itibaren siteyi kullanım şeklinin, üye olunan süreçte dikkat edilmesi gerekilen noktaların ve sitenin hizmet verme şeklinin kuşkuya mahal vermeden, açıkça belirtilmesidir. Üye ve internet sitesi arasında yaşanacak sorun ve uyuşmazlık karşısında üyelik sözleşmesi göz önünde bulundurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X