11 Ağustos tarihinde resmî gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren “ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” uygulamaya 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren başlandı. Sadece internet üzerinden hizmet ve mal satışına yönelik sözleşme yapılmasını ve sipariş verilmesini sağlayan aracı hizmet ve hizmet sağlayıcılarını kapsar. Bu tebliğ ile bütün e-ticaret firmalarının kayıt yaptırması zorunlu hale gelmiştir. Kayıt yaptırarak e-ticaret şirketleri kendilerini ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) platformuna göstermelidirler. Telefon araması, kısa mesaj, elektronik posta veya elektronik ortamda iletişime imkan sağlayan kişisel iletişim araçları ile yapılabilen elektronik ticareti kapsamaz.
Tebliğde belirtilen kayıt ve bildirim yükümlülükleri 1 Aralık 2017 tarihinden 30 Aralık 2017 tarihine kadar yerine getirilmelidir. Tebliğde belirtilen tanıma göre ETBİS Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bir bilgi sistemidir. Aracı hizmet sağlayıcı ve hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, elektronik ticaret verilerinin toplanarak istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla kurulmuştur.
Sisteme kayıt yaptırması zorunlu olanlar:
- E-ticaret ortamında faaliyet göstermekte olan hizmet sağlayıcılar.
- Aracı hizmet sağlayıcılar.
- Yurt içinde yerleşik olup yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sipariş alan ya da sözleşme yapan sağlayıcılar.
E-ticaret hizmeti sunan firmalar eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemlerini yapabilmektedirler.
ETBİS Kayıt Tarihleri
2017 yılında ve öncesinde açılmış olan, internette satış hizmeti sunan firmalar 1-30 Aralık 2017 tarihleri arasında Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt olmalıdırlar. Bu tarihten sonra online satışı aktif edebilmek ve satış işlemlerine başlayabilmek için firmaların ETBİS kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.
2018 yılından itibaren e-ticaret faaliyetinde bulunan tüzel ve gerçek kişiler, ETBİS’e kayıt olup faaliyette bulundukları mobil site, internet sitesi ve uygulamalarını bakanlığa bildirerek faaliyete geçebilirler.
Kayıt Olmazsanız Ne Olur?
30 Aralık 2017 tarihine kadar ETBİS kaydı oluşturulmayan mobil site, internet sitesi ve uygulamalar üzerinden hizmet ve satış işlemleri gerçekleştiren firmalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 5 bin TL ile 20 bin TL arasında para cezası alacaklardır.
2018 yılından itibaren online satışını aktif edip ETBİS kayıt işlemlerini gerçekleştirmeyen firmalar da ceza alacaklar. Bu aşamada cezalar şu anki hali ile mi kalır yoksa güncellenir mi belli değildir.
ETBİS Kaydı İçin Gereken Belgeler
- Kişi ya da firmanın KEP mail adresi. Eğer KEP mail adresi bulunmuyorsa pttkep.gov.tr adresinden alınabilir.
- Ödeme işlemlerinin gerçekleştirildiği kurum ya da kurumlar tarafından verilen üye işyeri numarası.
- Birlikte çalışılan kargo – lojistik şirketleri tarafından verilen üye işyeri numarası.
- Web sitesi altyapı sağlayıcı tarafından sunulan üye iş yeri numarası.
- Kullanıcı verilerinin saklandığı ülke ve şehir bilgisi.
ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
Giriş
eticaret.gov.tr adresinden “ETBİS Giriş” bölümüne tıkladıktan sonra bilgileri doldurmanız için “eDevlet” sayfasına yönlendirileceksiniz. Şirket sahibinin gereken bilgileri doldurması üzerine ETBİS yönetim platformuna geçiş yapacaksınız.
Yeni Kayıt Oluşturma
Yeni kayıt ekle dedikten sonra istenilen bilgilerin girişi yapılmalıdır. Bu bölümde internet site adresi, mobil uygulama adı ve hizmet sağlayıcı bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. İşlemlerin tamamlanmasının ardından MERSİS, işletme adı ve vergi numaraları da bu bölüme girilmelidir. Yurtdışında da satış gerçekleştiriliyorsa altta yer alan “sınır ötesi e-ticaret satışı” işaretlenmelidir.
Mal ve Hizmetler
E-ticaret sitesinde satışı yapılan mal ve hizmetler ile ilgili bilgilerin girişi bu bölümde yapılmaktadır. Yeni kayıt ekle dedikten sonra firmanın yer aldığı kategori ya da kategoriler seçilmelidir. Ürünün sıfır ya da ikince el olduğu belirtilmelidir.
İşletme Türü
Bu bölüm üzerinden tüketiciden tüketiciye, işletmeden tüketiciye gibi işletme türleri arasında hangisinde yer alınıyorsa o seçilmelidir.
Kep Adresi
Her firmanın bir KEP adresi bulunması zorunludur. ETBİS paneline, iletişim amaçlı edinilen bu adresin bilgisinin girilmesi gerekir.
Ödeme / Elektronik Para Kuruluşu Ekleme
Ödeme sistemi için çalışılan kurum veya kurumların bu bölümde belirtilmesi gerekir.
Kargolar
Anlaşma sağlanmış, birlikte çalışılan kargo firma ya da firmaları bu bölüme girilmektedir.
Bankalar
Çalışılan yurtiçi ve yurtdışı bankaların eklendiği bölümdür.
Veri Tabanı
Kullanıcı bilgilerinin saklandığı veri tabanının hangi ülke ve şehirde bulunduğunun belirtildiği bölümdür.
Depo Kaydı
Yeni kayıt ekle diyerek kullanılan depo alanı ile ilgili bilgilerin girişinin yapıldığı alandır. Eğer depo bulunmuyorsa, deponun bulunmadığı belirtilebilir.
Üretim Yeri
Depo alanının belirtildiği gibi üretim yerinin bilgi girişleri de yapılmalıdır. Eğer üretim yapılmıyorsa onun bilgisi bu bölümden paylaşılabilir.
Kayıt Tanımlama ve Onaylama
Tüm bilgiler girildikten sonra kayıt işlemlerinin sonlandırılması için Kayıt Tamamlama ve Onaylama seçeneğinin altında yer alan “Kabul Et ve Onayla” işaretlenerek işlem tamamlanır. Sonrasında işlemlerin onaylanması beklenmelidir.