E-Ticaret

Evde Etkili Çalışma Yöntemleri | 5 Etkili Yöntem

COVID-19 dolayısıyla evden çalışma modeline geçen çalışanların en çok merak ettiği sorulardan biri de evde nasıl etkili çalışılacağıdır. Daha önce evde hiç çalışmamış veya bu kadar uzun süre evden çalışmamış kişiler için, evde etkili çalışma yöntemlerini sizin için derledik!

Evde etkili çalışabilmek ve üretkenliğinizi artırabilmenin pek çok yolu var. Bu yolları takip ederek, hem kendiniz hem de işvereniniz için üretkenliğinizi ve verimliliğinizi artırabilirsiniz. Evde nasıl etkili çalışılır? 

Liste Yapın ve Günlük Planınızı Oluşturun

Verimli çalışmanın en etkili yöntemi kuşkusuz, plan oluşturmaktan geçer. Günlük, haftalık ve hatta saatlik planlarınızı oluşturun. Hangi gün ve hangi saat ne işi yapacağınızı bilmeniz, günü daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Ayrıca planlı ve programlı bir şekilde işlerinizi yaptığınız için, hem işlerinizi zamanında bitirebilir hem de kendinize gerekli vakti ayırabilirsiniz.

Haftalık plan oluşturmak en az günlük planlar kadar önemlidir. Haftalık planlarınızı oluşturduğunuzda, toplam iş yükünü görebilir ve işleri aciliyetine göre sıralayabilirsiniz. Ayrıca bitirdiğiniz işlerin yanına tik atarak, kendinizi motive edebilirsiniz.

Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Çalışma ortamı, verimli çalışmanın en önemli  anahtarlarından biridir. Öncelikle çalışma ortamınızı belirleyerek işe başlamalısınız. Evde çalışacağınız için, çalışma ortamınız yatağınızdan ve televizyonda uzak olmalıdır. Çünkü yatağınızı gördüğünüz her an uyku, televizyonu gördüğünüz her an da uzanma isteği hissedeceksiniz. Evde etkili çalışma için bu iki etkene dikkat ederek, çalışma ortamınızı belirlemelisiniz.

Çalışırken giydiğiniz kıyafette verimliliğinizi dolaylı yoldan etkiler. Pijamalarla çalışmak herkesin hayali olsa bile, dikkatinizi ve enerjinizi işinize yoğunlaştırabilmeniz için iş kıyafetlerinizi giymeye özen göstermelisiniz. İş kıyafetlerinizi giydikten ve çalışma ortamınızı ayarladıktan sonra, mental ve ruhsal olarak artık çalışmaya hazırsınız!

İş Saatlerinizi Belirleyin

Çalışma rutininizi oluşturabilmek için iş saatlerinizi düzene sokmalısınız. Tabii ki iş yerindeki mesai saatlerine uymak zorunda değilsiniz, kendi mesai saatlerinizi de belirleyebilirsiniz. Ancak saat aralığınızı belirlerken, geç saatlere kadar çalışmanız gereken bir mesai belirlemekten kaçının. Çünkü geç saatlere kadar çalıştığınızda, hem zihinsel hem de bedensel olarak kendinizi çok fazla yorabilir ve bir sonraki güne enerjiniz kalmayabilir.

Kısa Molalar Vererek Çalışın

Evde çalışırken, iş yerinde olduğu gibi öğle molası veremeyebilirsiniz bu çok normal bir durum. Ancak aralıksız çalışmak sizi zihinsel olarak çok fazla yorar. Bunu engellemek için de gün içerisinde 4-5 defa 10’ar dakikalık molalar vermelisiniz. Göreceksiniz ki bu ufak molaların ardından daha dinç olacak ve işinize daha fazla yoğunlaşabileceksiniz. Ayrıca kısa molalar verdiğinizde, ufak egzersiz hareketleri de yaparak bedeninizi de dinlendirebilirsiniz. Çünkü uzun saatler masa başında çalıştığınız için bedeninizin de en az zihniniz kadar dinlenmeye ihtiyacı var.

Telefon ve Sosyal Medya Hesaplarınız ile Aranıza Mesafe Koyun

Evde etkili çalışma yöntemlerinin en büyük düşmanı telefon ve sosyal medya hesaplarıdır. Çalışırken bir kez telefonu veya sosyal medya hesaplarınızı kontrol ettiğinizde, zaman su gibi akıp gidecek ve dolayısıyla işinize odaklanamayacaksınız. Bu durumu engellemek için de molalarınız dışında telefonla ilgilenmeyin ve bildirimlerinizi de kapatın. Ara verdiğiniz zaman telefonunuza bakabilir ve stresinizi sosyal medya platformlarında gezinerek atabilirsiniz. Ancak çalışırken sık sık telefonla ilgilenmek, iş yapmanızı engelleyeceği gibi üretkenliğinizi de düşürecektir.

Örneğin, normal zamanda yarım saatte bitirdiğiniz bir işi, sürekli telefonla ilgilendiğiniz için 2-3 saatte bitirirsiniz. Bunun sonucunda da hem günlük hem de haftalık planlarınızı gerçekleştiremeyebilirsiniz. Evde etkili çalışmak için telefon ve sosyal medya hesaplarınız ile aranıza mesafe koyun.

İş dışında vaktinizi değerlendirmek istiyorsanız, aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:

COVID-19 sürecini atlatana kadar, yukarıdaki detaylı olarak açıkladığımız evde etkili çalışma yöntemlerini uygulayabilir, tıpkı iş yerindeymişsiniz gibi verimli ve etkili çalışabilirsiniz. Pek çok kişi gibi evde çalışma modeline geçen KOBİSİ çalışanları da yukarıdaki yöntemleri benimseyerek, etkili ve verimli şekilde bu süreci atlatıyor. Haydi, siz de aramıza katılın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X