Özellikle kendi işini yaparak yükselmeyi ve başarılı olmayı hedefleyen kişilere girişimci denmektedir. Ekonomist Richan Contillan 1700’lü yıllarda girişimciliği, “Kar elde etmek amacıyla işleri organize etmek ve işin riskini üstlenmek işi” olarak tanımlamıştır.
Kendi işini yapmak isteyen, lider ruhlu, grup çalışmalarında organizasyon yapabilen, disiplinli, çalışkan, risk alma cesareti gösteren, bir proje dahilinde hareket etmek isteyen tüm kişiler girişimcilik adına birçok faktörden geçmek durumundadırlar. Özellikle gençler arasında girişimcilik oldukça popülerdir. Buna son zamanlarda hızla artan işsizlik de sebep olmaktadır. Birçok zorluğu içinde barındıran girişimcilik bazı altın kurallara dikkat edilerek yapıldığında bu zorlu aşamalar kolayca atlatılabilecektir. Tecrübe ile de girişimci, yıllar geçtikçe zorlanmayacak ve işine tam odaklanabilecektir. Girişimciliğe adım atmadan önce tüm prosedürler tam yapılmalıdır. Ardından oluşturulacak şirketin projesi faaliyete geçmeye başlamalıdır. Bu planlamalar sayesinde başarı da kendiliğinden gelecektir.
Girişimcilik için Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Yeni teknoloji çağında girişimcilik oldukça popülerdir. Özellikle gençler tarafından yönelinen yeni bir iş kolu haline gelen girişimcilik için, öncelikle belli başlı konuların bilinmesi ve oyunun kuralına göre oynanması gerekmektedir. Girişimci olmak isteyen birçok insan, bazı kriterleri göz önünde bulundurarak hareket etmelidirler. Bu kriterler ise şöyle sıralanabilir:
Özgünlük ve Yaratıcılık
İyi bir girişimci olmak istiyorsanız daha önce hiç düşünülmemiş bir projeyi hayata geçirmelisiniz. İhtiyaç duyulan bir konu veya yepyeni bir fikir ile yarattığınız proje size özgü olmalı ve daha önce hiç düşünülmemelidir. Bu sayede iyi bir girişimci olmak için en önemli adım atılmış olur.
İleriyi Görebilmek
Bir projeye başlandığı zaman mutlaka ileriki zamanlarda da işe yarar ve rağbet gören bir proje olması girişimciliğinizin devamlılığı açısından oldukça önemlidir.
Çalışma Disiplini
Eğer girişimcilikte başarılı olmak istiyorsanız mutlaka disiplinli ve azimli çalışmanız gerekmektedir. Kötü giden bir girişimde bile pes etmeden işinizin üstüne gitmek başarıyı yakalamanızda oldukça önemlidir.
Kendine Güvenmek
İyi bir girişimci mutlaka bazı şartlarda risk alabilmelidir. Bu risklerin işe yarayacağına güvenmek işinde başarılı olmanın altın anahtarlarından biridir.
Lider Ruhlu Olmak
Girişimcilikte çoğu zaman yalnız değilsinizdir. Böyle durumlarda bulunduğunuz gruba liderlik etmeniz girişimcilikte en önemli kriterlerinden biridir.
Girişimcilik Yaparken Bilinmesi Gerekenler
Girişimcilikte bilinmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Özellikle ilk kez girişimcilik deneyimi yaşayacak olanların bilmesi gereken bazı durumlar vardır.
Planlama
Girişimcilik öncesinde ne yapılacağının belirlenmesi, gidilecek yolda pusula görevi görmede yardımcı olacaktır. Amacınız ve isteğiniz doğrultusunda girişimcilik sürecini ve geleceğini belirlemek için rota çizilmesi gerekmektedir. İş için altyapı, proje, donanım ve sermaye istihdam edilmelidir. Daha sonra ise planlama aşamasına geçilerek girişimcilik yolundaki ilk adım atılmalıdır.
Üretim – Müşteriye Ulaşım
Bir işyeri açmayı planlayan bir girişimci açmak istediği bölge ve insanları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Daha sonrasında alıcı profili oluşturarak bölgedeki arz ve talebe göre üretimi faaliyete geçirmelidir. Bu sayede açılacak olan iş yeri başarılı olabilmektedir.
Sektör İncelemesi
Girişimci başarısız sonuçlar almamak için kurmayı planladığı şirketin sektör durumunu mutlaka dikkate almalıdır. Sektör eğer öncü nitelikte ise rakiplerden farklı bir yol izlenerek müşterinin ilgisi çekmelidir. Eğer sektör kötü durumda ise ve müşteri potansiyeli az ise sektör değişikliği girişimcinin başarısız sonuçlar elde etmesinin önüne geçmiş olacaktır.