e-ticaret
E-Ticaret

İnternetten Alışverişte Tüketicinin Bilmesi Gereken 6 Önemli Hak

Çağımızın gelişen teknolojisi sayesinde, internet artık her ihtiyacımızı giderebileceğimiz bir platform haline geldi. İnterneti artık bir şeyler araştırmak için değil, daha çok alışveriş için kullanıyoruz. Ancak bu alışverişi ne kadar doğru yaptığımız ise tam anlamıyla bir muamma. Kullanıcılar internet alışverişi konusunda birçok durumu göz ardı ediyorlar. Gelin hep birlikte internet alışverişindeki haklarımız ile ilgili detaylı bilgiye sahip olalım.

İnternet Alışverişinde Bilinmesi Gereken Tüketici Hakları

Kullanıcıların internet üzerinde bilgi araştırmaktan çok alışveriş yaptığını daha önce de dile getirmiştik. Durum böyle olunca birçok problemle de karşılaşmak kaçınılmaz bir sonuç oluyor. Tüketiciler bazı durumlarda mağdur oluyorlar ve böyle zamanlarda bazı kullanıcılar ne yapacağını bilemiyorlar. Her alanda olduğu gibi online alışverişte de tüketicilerin hakları bulunuyor. Bu hakların bilinmesi ise doğru ve bilinçli bir alışveriş yapmadaki en büyük etken oluyor.

Öncelikle bilinmelidir ki, satın alma işlemi en temel anlamda yasanın 4077 sayılı tüketicilerin korunması kanununda devlet tarafında korunmaktadır. Ancak online alışverişler 6 Mart 2011 tarihinde yayınlanan 4077 sayılı kanunun 9/A maddesi gereğince “Mesafeli Satış Sözleşmesine Dair Yönetmenlik” ile tabi tutulmaktadır. Bu konuda internet alışverişlerine güven duymaya tüketiciler rahat bir nefes olabilir.e-ticaret

1) İade (Cayma) Hakkı

İade hakkı, internetten alışveriş yapan tüketicilerin en önemli haklarından biridir. Yönetmelikte belirtilen 7. Maddeye göre, satın alınan bir ürün 14 gün içinde iade edilebilir. Aynı zamanda tüketici hiçbir açıklama yapmadan satın aldığı üründen cayabilir.

2) Ayıplı Ürün/Hizmet

Satın alınan ürünün aslı ile eşleşmemesi ve belirtilen özelliklere sahip olmaması olarak tanımlanabilir. Ayıplı ürünler satın alınan üründe ilk anda bir hasar ve sorun oluştuğunda ortaya çıkmaktadır. Bir elbise satın alındığında, elbise yırtık olarak gönderildiyse bu ürün ayıplı bir üründür. Buna açık ayıplı ürün denmektedir. Bu konuyla ilgili yasalar da mevcuttur. Tüketici bu hizmeti 30 gün içinde satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Haber vermesi dahilinde şirket tarafından aynı ürünün sağlam olanı ile gönderimi sağlanacaktır. Ancak bu ürün kişiye bir zarar verdiyse o zaman kişi, firmadan tazminat alma hakkına sahip olacaktır. Bir diğer ayıplı ürün ise gizli ayıp olarak nitelendirilen ürünü kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkan problemlerdir. Örneğin bir ürünü belirtilen talimatlara göre kullanmanıza rağmen zaman içinde ortaya bir hasar çıkıyorsa bu gizli ayıptır. Bu ürünün teslim etme hakkı da 2 yıldır. Diğer bir adı ile garanti süresidir. Bu süre içinde kişiden kaynaklanmayan hasarlı ürün firma tarafından yenisi ile değiştirilerek tüketiciye sunulmaktadır.

3) Tüketici Sorunları, Hakem Heyeti

Bir tüketici karşılaştığı problemle ilgili firma yetkilileriyle görüşmesinden sonuç alamaz ise tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir, heyet tarafından da bir çalışma başlatılarak sonuç almaya yönelik girişimler başlar. 1 Ocak 2013 tarihinde yapılan düzenleme ile bu heyete asgari parasal sınır 1191,52 TL, üst sınır ise 3110,58 TL olarak belirlenmiştir. Eğer hizmetin değeri 3110,58 TL’nin üzerinde ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurabilir.

e-ticaret

4) Kargo Teslimatı Sırasında Tüketici Hakları

Tüketiciler ürünü teslim almadan önce herhangi bir teslimata dair imza atmamalıdır. Kargo görevlisinin yanında ürünü kontrol etmelidir. Ürün eksik, yanlış veya hasarlıysa kargo görevlisinden “Hasar Tespit Tutanağı” isteme hakkına sahiptir. Aynı zamanda fatura kontrol edilmesi eksik ise bunun da bildiriminin yapılması gerekmektedir.

5) Ön Bilgilendirme Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi

Tüketiciler, internet sitesinden alışveriş yaptıkları sırada, ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesi görme ve okuma hakkı bulunmaktadır. Bu sözleşmelerin internet alışveriş sitelerinde bulunması zorunludur. Tüketici genelde alışveriş yaparken bu sözleşmeleri okumadan onaylamaktadır. Ancak bu durumla tüketiciyi zaman zaman zor durumda bırakmaktadır. Bu sorunların önüne geçmek için her tüketici alışverişi tamamlamadan önce mutlaka ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesini okumalıdır. Eğer bir internet sitesinde bu sözleşme yok ise o site şikayet edilmeli ve alışveriş yapılmamalıdır.

6) Satıcıdan İletişim Bilgileri ve Garanti Belgeleri Gibi Bilgileri Alma Hakkı

İnternet alışverişlerinde de tüketiciler garanti koşullarını öğrenme hakkına sahiptirler. Ayrıca firma sahibi internet sitesinde iletişim bilgilerini yazmakla yükümlüdür. İnternet sitesi sahibi tüzel kişi ise ticari ünvanını, gerçek kişi ise adı soyadı, telefon, adres ve e-posta gibi bilgilerini paylaşması gerekmektedir. Tüketicilerin bir ürünü satın alırken ürünün özellikleri, fiyatı ve ödeme şekli ile kargo firması gibi bilgileri ve garanti şartlarının ne olduğunu bilmesi gerekmektedir. Eğer bu bilgiler bulunmuyorsa hukuki yollara başvurma hakkına sahiptir. Tüketicilerin mutlaka alışveriş haklarının farkında olması ve bu sayede alışverişlerinden mağdur olmaması çok önemlidir.

6 Comments

  • Aytap acar 18 Mart 2020

    Merhaba ben internet ten bir akıllı saat aldım. Gelen ürün reklamı verilen yani benim seçtiğim ürün değil. Firmayı aradım. Biz sizi arayacağız dediler. Şimdiyse telefonlarımı açmıyorlar. Ne yapmalıyım acaba

  • zeynep ipek 29 Mayıs 2020

    merhaba rossman turkiye adli internet sitesinden bir ay önce alisveris yspmama ragmen urunleri gondermiyorlar. bu konuda sikayet var da ve tweter de cok fazla sikayete rastladım. birkac magdurlada görüştüm onlarda uzun suredir bekliyormus. bu konuda tuketici hakem heyetine basvurabilir miyiz.
    tesekkur ederim.

  • Mülkiye güler 25 Eylül 2020

    Siparişi iptal etmek istiyorum

  • Elif gormez 20 Kasım 2020

    Merhaba ilkimaycom adlı internet sitesinden alışveriş yaptım ürün geldi fakat üründen memnun kalmadım mankenin uzerindekiyke uzaktan yakından alakası yoktur ürünün kargo ücreti var ve ürünü göndermek için bir kargo ücreti daha ödemem gerekiyor sorun departmaniyla görüştüm urunun kargo bedelini taraf karsiliyormus ne yapmam gerekiyor

  • Alpay 23 Kasım 2020

    Netten siparis verdim post arizali diye parayi havele yaptirdilar simdide cvp vermiyolar ne yapabilirim

  • Elvin 20 Ağustos 2022

    Birnumara diye 1 siteden xiaomi airfryer aldım 06.08.2022 de ürün 08.08 .2022 kargoya verildi teslimat hazırlığında diyor 10 günü geçti ürün gelmedi kargoyu aradım kargonuz bizde verilmedi diyor iptalini istedim 5 gün önce kimse hiçbir şekilde dönüş yapmıyor siteyi arıyorum bağlıyorum diyor kimse açmıyor yardımcı olabilir misiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X