moda-sektöründe-basarili-olmanin-yollari
E-Ticaret

Moda Sektöründe Başarılı Olmanın Yolları

Bilinenin aksine moda sektörü sadece giyim, kuşamımızı değil aslına bütün bir yaşantımızı etkiliyor. Yıllar önce okuduğumuz kitabın filmi çıktıktan sonra popüler olması, bir zamanlar büyüklerimizin evde güllü perdeleri kullanması, vitrinlere dantel asılması, önceleri mızıkayla müzik yapılırken şimdilerde gitar, piyano gibi enstrümanların kullanılması, vatka kollu kıyafetlerin giyilmesi modanın birer parçalarıdır. Zamanla ihtiyaçlarımız doğrultusunda ne giyeceğimizin, evimizde ne kullanacağımızın değişmesi yeniliğe, zamana şimdiki kullanımımızla “moda” ya ayak uydurduğumuza verilebilecek en güzel örneklerdir.

Moda belli dönemlerde modanın kalbi Paris’te toplanan dünyanın dört bir yanından gelen modacıların, firmaların, renk birliği kuruluşunun, sanat eleştirmenlerinin, endüstri mühendislerinin, tasarımcıların, pazarlamacıların fikir alışverişinde bulunarak bir trend oluşturmalarıyla meydana geliyor. O sene hangi rengin, hangi kumaşın moda olacağına karar verip uluslararası bir trend oluşturulup, hızlı değişen bir süreçten geçiyorlar. Yoğun çalışmalar sonucunda her 6 ayda bir ana koleksiyonlar ara zamanlarda da ara koleksiyonlar hazırlıyorlar. Aslında evimizde hangi mobilyaları kullanacağımız, neleri giyeceğimiz 2 sene öncesinden belirlenmiş oluyor.

İnsanların yaşamını bu kadar etkileyen, yönlendiren moda kavramı aslında birçok insana iş olanağı sağlıyor. Her geçen gün insanların yeni fikirlerle piyasaya çıktığınız görüyoruz. Geçen senenin modası olan keçeden yapılan ürünler, el yapımı ve kişiye özel tasarımlarıyla insanları cezp etti. Bunu olumlu yönde kullanıp, cesaret gösteren girişimciler risk alarak, iş kurarak bu sektöre adım attılar.

Başarılı bir moda girişimcisi olmak istiyorsanız size yardımcı olacak adımları takip etmek büyük oranda fayda sağlayacaktır.

girisimci-olmak

Girişimci Olun

Yeteneklerinizin farkına varın kendinize güvenin.  Yaratıcı olun, çevrenizde olup bitenleri gözlemleyin bunları yorumlayın. Önünüze birçok fırsat çıkabilir bunları değerlendirmeyi ve doğru yorumlamayı bilin. Kendinizi yapacağınız iş konusunda sürekli geliştirin, size yardım edecek kişileri geri çevirmeyin. Farklı bir bakışı açısının size olumlu yönde katkısı olacaktır. Kuracağınız işin sonuçlarını iyi değerlendirin, risk almaya hazırlıklı olun ve öngörüde bulunun. Cesaretinizi kaybetmeyin.

Hedeflerinizi Belirleyin

Moda çok geniş bir alanı kapsar bu nedenle hangi alanda ilerlemek istediğinize karar verin. Giyim üzerine mi çalışacaksınız, aksesuar tasarımı mı yapacaksınız, tasarımcı mı olmak istiyorsunuz yoksa üretimde katılım mı sağlamak istiyorsunuz bunu belirleyin. Jean Charles de Castelbajac hem kıyafet hem mobilya tasarımları, Jimmy Choo el yapımı ayakkabıları, Christian Louboutin kırmızı tabanlı ayakkabıyı, Diane von Fürstenberg wrap dress ile moda dünyasında adını duyurmuşlardır. Moda dünyasında adını duyurmuş bu insanların bir hedefleri vardı ve bu yüzden istedikleri başarıyı yakalayabildiler.

Stratejinizi Oluşturun

Bunun için izlenebilecek yollardan birini tercih edebilirsiniz. Ya sizin özelliklerinizi yansıtan, sizin değerlerinizin sahip olduğu bir marka yaratırsınız ya da herkesin tercih edebileceği evrensele hitap eden bir marka tasarlarsınız. Elit bir zümreye mi hitap edeceksiniz yoksa sokaktaki her insanın sahip olacağı ürünler mi yaratacaksınız. Kimilerine göre moda sokağa hitap etmediği sürece dikkat çekmez, kimilerine göre de herkes aynı şeyi giyerse o farklı olmaktan çıkar. Bunlardan birini de tercih edebilirsiniz her ikisini de iç içe olduğunu düşünüp bu yolda bir adım atarsınız.

farkinizi-göstermek

Farkınızı Gösterin

Eğer bir adım atmaya karar verdiyseniz; bu sektörde çok fazla firma, tasarımcı, bu işe kendini adamış kişiler olduğunu göreceksiniz. Bu durum gözünüzü korkutmasın. Önemli olan nicelik değil niteliktir. Üreteceğiniz ürünle sizi kendine yakın hisseden, farkınızdan dolayı sizi tercih eden insanlar olacaktır. İnsanların diğer insanlardan farklı olma ihtiyacı vardır bu nedenle buna cevap verebilmeniz çok önemlidir. Coco chanel zamanın koşullarına rağmen kadınsılığı ön plana çıkarmış farkını ortaya koymuştur.

Yeniliğe Açık Olun

İnsanların ihtiyaçları ve istekleri sürekli değişim içindedir. Bir gün beğenilen diğer gün beğenilmeyebilir. Bu istekleri karşılayabilmek için yeniliğe, değişime açık olmak gerekir.  Düşünülmeyeni yaratmak, düşünülen şey üzerinde oynamaktan çok daha etkilidir. Daha önce var olmayan bir şeyi piyasaya sürmek birçok kişinin ilgisini çekecektir.

Pes Etmeyin

Her işin olduğu gibi bu sektörün de zorlukları var. İşler her zaman yolunda gitmeyebilir. Bir zorlukla karşılaştığınızda durmadan yolunuza devam edin. Çünkü önünüze çıkan her engelin size olumlu katkıları olacaktır. Yaşanan en ufak bir başarısızlık sarsıntısı bile başarılı olma yolundaki zorlukları tanımanızı sağlayacaktır. Yavaş ilerleyen, emek gerektiren zorlu bir süreçten geçebilirsiniz. Kendinize zaman tanıyın acele etmeyin. Sabırlı olun ve yaptığınız şeyin doğru olduğuna inanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X